Foto: DELFI

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 11. martā, konceptuāli atbalstīja Latvijas Nacionālās operas nosaukuma maiņu, portālam "Delfi" pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

Latvijas Nacionālās operas likuma grozījumi paredz, ka turpmāk Latvijas Nacionālo operu sauks par Latvijas Nacionālo operu un baletu.

Nosaukuma maiņa novērstu diskrimināciju pret baleta māksliniekiem, kuru ieguldījums mākslinieciskajā darbībā ir līdzvērtīgs operas trupas veikumam, kā arī novērstu absurdās situācijas, kad ārvalstu koncertturnejās baleta trupa tiek prezentēta tikai ar operas vārdu, skaidroja Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš.

Tāpat likumprojektā plānots precizēt Nacionālās operas likuma pantu, kas paredz valdes priekšsēdētājam atsevišķās pārstāvības tiesības, savukārt pārējiem valdes locekļiem kopīgas pārstāvības tiesības ar vismaz vēl vienu valdes locekli. Tādējādi tiktu saskaņoti Latvijas Nacionālās operas likumā un Latvijas Nacionālā operas statūtos noteiktās valdes pārstāvības tiesības ar Komerclikumā nostiprināto principu par kapitālsabiedrības valdes locekļu pārstāvības tiesībām, norādīja Kultūras ministrijas pārstāvji.

Plānots, ka Saeima par Latvijas Nacionālās operas likuma grozījumiem pirmajā lasījumā lems šā gada 19.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!