Foto: LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien vienprātīgi atbalstījusi Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes paplašināšanu, pastāstīja komisijas priekšsēdētājas biedre Vineta Poriņa (Nacionālā apvienība).

"Atbalsts bija vienprātīgs ne tikai no deputātu puses. Tā ir ideja, kas nāk no operas," sacīja Poriņa.

Lai gan likumprojektā nav noteikts konkrēts LNO valdes locekļu skaits – to precizēs Ministru kabineta noteikumi –, pēc Poriņas teiktā, reālākais variants varētu būt trīs valdes locekļi tagadējā viena vietā.

Saeima likumprojektu par LNO valdes paplašināšanu pirmajā lasījumā skatīs 4.oktobrī, bet priekšlikumus otrajam lasījumam varēs iesniegt līdz 18.oktobrim.

Jau vēstīts, ka likuma grozījumi balstās uz Kultūras ministrijas (KM) iepriekš sagatavoto informatīvo ziņojumu par situāciju operā, kurā secināts, ka pašreizējais LNO lēmumu pieņemšanas process ne vienmēr ir caurredzams, ņemot vērā esošo LNO pārvaldības struktūru. Turklāt valde, kuras sastāvā ir viens valdes loceklis, nenodrošina nepieciešamo dažādu speciālistu pārstāvniecību.

"Paplašināts valdes sastāvs uzlabotu lēmumu pieņemšanas caurredzamību un tiktu sekmēts, ka lēmumu pieņemšanā vienlīdz būtiska loma tiktu atvēlēta mākslinieciskās kvalitātes, administratīvās un finanšu vadības nodrošināšanai," norāda likumprojekta autori.

Viņi arī uzsver, ka LNO valdes loceklis darba specifikas dēļ bieži atrodas ārvalstu komandējumos un līdz ar to valdes locekļa prombūtnes laikā atbilstoši Komerclikuma prasībām pastāv grūtības nodrošināt LNO valdes vadības funkciju un pārstāvības funkciju.

Grozījumi paredz, ka operā darbu turpmāk vada valde un LNO pārraudzību īsteno Kultūras ministrija, operas darbības un attīstības stratēģiju izstrādā trijiem gadiem, kas sakrīt ar periodu, kuram apstiprināts vidēja termiņa budžeta ietvars.

Valdes locekļus meklēs konkursā. Ar pašlaik vienīgo LNO valdes locekli Žagaru līgums ir noslēgts līdz nākamā gada sākumam. Ja viņš vēlēsies arī turpmāk palikt operas vadībā, viņam būs jāstartē konkursā.

Kultūras ministre Jaunzeme-Grende iepriekš intervijā aģentūrai BNS sacīja, ka pavasarī veiktajā LNO funkciju auditā secināts, ka operai ir nepieciešama stingrāka kontrole un jauna vadības sistēma – biznesa vadība, finanšu vadība un mākslinieciskā vadība, kuru īsteno trīs atsevišķi cilvēki, "jo opera ir liels ražošanas uzņēmums". Uzsvaru plānots likt uz biznesa vadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!