Foto: Kaspars Garda, "Rīga 2014"

Pagājušajā nedēļas nogalē Bolderājā notika viena no "Rīga 2014" projekta "Rīgas paš | portreti" radošajām fotodarbnīcām, šoreiz piedāvājot vietējiem iedzīvotājiem izveidot savus pašportretus vēsturiskajā multigrāfijas tehnikā. Darbnīcu bolderājiešiem vadīja profesionāli fotogrāfi Kaspars Goba un Andrejs Strokins. Pasākums vienlaikus bija arī Bolderājas mākslinieku grupas radošās telpas atklāšana.

Šoreiz darbnīcas veidotāji bija nolēmuši pievērsties fotogrāfijas vēsturei. Multigrāfijas tehnika, kādā tika veidoti pašportreti, fotomākslā bija populāra aptuveni pirms 100 gadiem, stāsta fotogrāfs Kaspars Goba.

Tā ir fotografēšana spoguļu sistēmā, kas saskrūvēti noteiktos leņķos. Tādējādi vienlaicīgi tiek iegūti pieci fotoattēli.

Šādi Latvijā bildēts 20. gadsimta pirmajā pusē, pēdējās liecības par multigrāfijas darbnīcām Eiropā ir no Polijas 1940. gadu sākumā, bet pēc Otrā pasaules kara šādā tehnikā vairs nav strādāts, izpētījuši abi fotogrāfi.

Tomēr zīmīga sakritība, ka, gatavojoties fotodarbnīcai, atrastas arī vecas šajā tehnikā Bolderājā uzņemtas fotogrāfijas. Tās vēl pirmās Latvijas brīvvalsts laikā uzņēmis kāds fotogrāfs, kura darbnīca atradusies uz kuģa un pārsvarā bildēti jūrnieki. Liels bijis pārsteigums, ka izrādījies, – šis fotogrāfs savulaik dzīvojis tieši kaimiņu mājā un, iespējams, turpat pagalmā arī fotografējis vietējos iedzīvotājus.

Pirmo reizi vēsturiskā fotosistēma rekonstruēta Ruckas muižā, kur norisinājusies mākslinieku rezidence, bet savdabīgie pašportreti pirmo reizi izmēģināti Cēsu pilsētas svētkos.

Kā sarunā ar "Rīga 2014" portālu stāsta Kaspars Goba, arī Bolderājā atsaucība bijusi liela – fotografēties gribētāju vidū bijuši gan sirmgalvji, gan mazi bērni, gan vietējie zvejnieki, gan jaunieši, gan viesi no Latvijas Laikmetīgās mākslas centra. Viņš aicina sekot līdzi informācijai, jo drīzumā tiks izziņotas nākamās fotodarbnīcas.

"Pagāja laiks, kamēr sapratām šīs tehnikas knifus un nianses, trikus, ko ar to var panākt," stāsta Kaspars Goba. Viņš akcentē, – pašportrets jau pats par sevi ir mulsinošs žanrs; cilvēki bija samulsuši spoguļos, un dīvainā neērtības sajūta bija pat vēl lielāka. Tā ir pavisam cita laika un telpas sajūta, kad redzi sevi vēl četros atspulgos un piektais esi tu pats. Ne tikai nebijusi foto, bet arī optiskā pieredze. Cilvēki pēc fotografēšanās uzdevuši daudz jautājumu un bijuši ļoti ieinteresēti.

Plānots, ka šī nebūs vienīgā multigrāfijas darbnīca Bolderājā, īpaši konstruētā spoguļu sistēma pagaidām paliks Bolderājas radošajā telpā, un nākotnē tiks veidota Bolderājas iedzīvotāju portretu sērija un interesanti varēs kā "vecos laikos" – atnākt nofotografēties un tad pēc pāris dienām saņemt bildes.

Projekta "Rīgas paš l portreti" mērķis ir veicināt iedzīvotāju dalību radošos procesos, izpaužot personisko un lokālo identitāti ar pašportretu palīdzību.

"Rīgas paš | portreti" ir daļa no starptautiskā līdzdalības un kopienu attīstības projekta "Laikmetīgi pašportreti", ko Latvijā realizē biedrība ISSP sadarbībā ar Turku Mākslas akadēmiju (Somija), Igaunijas Mākslas akadēmiju, Nacionālo Mākslas un dizaina koledžu (Īrija) un Ūmeo "Bildmuseet" laikmetīgās kultūras centru (Zviedrija).

"Rīgas paš | portreti" iekļauti "Rīga 2014" programmas tematiskajā līnijā "Ceļu karte". Par nākamajām pašportretu fotodarbnīcām tiks ziņots laika gaitā. Sekojiet informācijai www.riga2014.org.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!