Līdz ar Rīgas kļūšanu par Eiropas kultūras galvaspilsētu par vienu no prioritātēm noteikta arī galvaspilsētas nomaļāko rajonu popularizēšana. Līdz ar to pieaugusi arī individuālo mākslinieku un radošu personu apvienību aktivitāte, ārpus oficiālajiem "Rīga 2014" pasākumiem organizējot pašiem savus.

Viens no piemēriem ir Sarkandaugava, kurā īsā laikā radīta gan milzu sienas glezna, gan filma par šo galvaspilsētas mikrorajonu. Abu kultūras aktivitāšu pamatā ir tikai pašu darbu autoru vēlme popularizēt sev tuvo Rīgas rajonu un iepazīstināt ar tiem arī citus.

Koša meitene tumšā ieliņā


Ap gadumiju Sarkandaugavas vēsturiskajā centrā Priežu ielā tapis milzīgs sienas gleznojums, kurā koši sarkanos toņos attēlots meitenes portrets.

"Drūmajā rajonā izvēlējos kādas mazas sānieliņas nama fasādi, uz kuras veidot zīmējumu. Tika atdzīvināta vecas ēkas ārsiena ar salīdzinoši simbolisku un dekoratīvu zīmējumu," stāsta jaunais stencilu mākslinieks Dainis Rudens. Viņš arī atklāj, ka darbs veltīts viņa draudzenei.

"Iesākoties "Rīga 2014" projektam, kas turpināsies veselu gadu, manis izveidoto aktivitāti varētu saukt par neoficiālo šī pasākuma atklāšanu pilsētvidē," uzskata darba autors. Interesi jau esot izrādījuši gan apkārtējie iedzīvotāji, gan nejauši iebraucēji, kuriem šī vieta kļūst par ļoti interesantu pieturas punktu Rīgas daļā, kas parasti netiek izcelta.

Īsfilma par cilvēku poētiskajā Sarkandaugavā


Foto: Kadrs no video

Savukārt pērnā gada oktobrī tapusi īsfilma "Low Profile", kas veltīta Rīgas nomales savdabīgās noskaņas poētiskai atspoguļošanai un interpretācijai. Tās scenārija autors un režisors ir amatieru kino entuziasts Artis Dobrovoļskis.

Filmas varonis piedzīvo negaidītu veselības saasinājumu un, paklausot ārsta ieteikumam, uzsāk regulāras pastaigas savā tuvākajā apkārtnē - Sarkandaugavā. Negribīgi viņš uzsāk neuzkrītošu ceļojumu pretī savai transformācijai un jaunam skatam uz sevi un vidi sev apkārt.

"Īsfilma aicina skatītājus apstāties, ieklausīties sevī un ieskatīties savā tuvākajā apkārtnē, kuras noskaņa un izteiksme ikdienas steigā bieži paslīd garām nepamanīta. Filmas veidotāji tic, ka Rīgas nomales pelēkajām ielām piemīt smalka dvēsele, un cenšas iemūžināt filmā tās estētiku un atmosfēru," stāsta pats režisors.

Deviņas minūtes garo "Low Profile" veidojuši jaunie aktīvisti, kurus vieno kopēja aizraušanās ar kino - dzejnieks autors Gatis Zotovs, mūzikas autors - AON, galveno lomu atveido Jurģis Rāts, bet pārējās lomās redzami Juris Rāts un Edgars Bodnieks. Filmas operatori ir Andris Krastiņš, Jānis Naglis un Jānis Ekmanis, bet montāžu veicis Jānis Jankevics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!