Foto: Uldis Siliņš
Lai arī vēl nesen daudzi Apvienotajā Karalistē ieplānoto mūzikas festivālu rīkotāji pauda gatavību šovasar iepriecēt klausītājus ar koncertiem klātienē, šobrīd situācija ir mainījusies un vidēji deviņi no 10 neatkarīgajiem pasākumu rīkotājiem apsver iespēju atcelt pasākumus, ja pastāvēs risks Covid-19 radīto ierobežojumu atjaunošanai, raksta "Guardian".

Šobrīd vairāki gana vērienīgi pasākumi – mākslas festivāls "Shambala", indīroka festivāls "Barn on the Farm" un "Boomtown" festivāls – paziņojuši par šovasar plānotās norises atcelšanu. Visi trīs festivāli kā iemeslu minējuši finanšu riskus, ko radītu iespējama pēkšņa Covid-19 izplatības ierobežojumu atjaunošana. "Guardian" aptaujātie nozares pārstāvji prognozē, ka šiem festivāliem strauji var sekot arī citi, ja britu valdība neizrādīs vēlmi sniegt atbalstu pasākumu rīkotājiem.

"Boomtown" festivāla tīmekļa vietnē lasāmajā paziņojumā norādīts, ka šobrīd diemžēl nav pieejama tieši ar pandēmiju saistīta pasākumu atcelšanas apdrošināšana, tādējādi visi zaudējumi, ko radītu pēkšņs Covid-19 izplatības pieaugums, būtu jāsedz pašiem rīkotājiem. Aprīlī līdzīgu iemeslu dēļ tika atcelts arī "Bluedot" festivāls, bet martā par to ziņoja mūzikas festivāli "Download" un "Belladrum Tartan Heart". Tikmēr lielākais Apvienotās Karalistes vasaras festivāls – Glastonberija – jau janvārī apstiprināja, ka nenotiks arī 2021. gadā.

Lai arī britu valdības ministri turpina solīt mūzikas pilnu "lielisku britu vasaru", pasākumu rīkotāji joprojām cenšas maksimāli ilgi atlikt lēmumu pieņemšanu, un tiek prognozēts, ka tuvākajā laikā par līdzīgiem lēmumiem informēs arī citi festivāli. Atklātajā vēstulē britu parlamentam mūzikas festivālu rīkotāji pieprasa pasākumu apdrošināšanai piešķirt 400 miljonus mārciņu no kultūras palīdzības fonda. Līdzīgas apdrošināšanas programmas šobrīd ir pieejamas Vācijā, Dānijā, Austrijā, Nīderlandē, Beļģijā un Norvēģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!