Foto: LETA
Krīzes vadības padomes ieilgušās diskusijas un tam sekojošais nakts paziņojums par ārkārtējās situācijas izziņošanu naktī uz piektdienu, 8. oktobri, ietvēra arī vienošanos par to, ka turpmāk kultūras pasākumi drīkstēs noritēt "zaļajā režīmā" ar obligātu masku lietošanu un ierobežotu apmeklētāju skaitu jeb 60% no kapacitātes.

Padomē apstiprinātā vienošanās gan vēl jāakceptē valdībā un Ministru kabineta sēde paredzēta 8. oktobrī, tomēr ir skaidrs, ka arī vakcinētajiem "zaļā režīma" pasākumu apmeklētājiem un šo kultūras norišu rīkotājiem būs jāsaskaras ar būtiskām izmaiņām.

Piemēram, šobrīd lielākā daļa Latvijas teātru ir izziņojuši jau novembra un pat decembra repertuāru. Savukārt oktobrī jau liela daļa "zaļā režīma" izrāžu ir izpārdotas, rēķinoties ar 100% zāles piepildījumu. Tāpat plānots, ka 14. oktobrī sāksies Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF), kura programma daļēji notiek klātienē, piedāvājot vairākas pirmizrādes un rēķinoties ar viesu un biļešu īpašnieku pilnām zālēm. Tāpat oktobra beigās ieplānoti divi dziedātāja Dona koncerti "Palladium".

Nacionālais teātris: Tas būs darbs ar katru skatītāju individuāli


Nacionālā teātra Mārketinga un pārdošanas daļas vadītāja Lolita Grāvīte sarunā ar "Delfi" saka – teātris ziņu par ārkārtējo situāciju un gaidāmajiem ierobežojumiem tieši tāpat kā ikviens no mums saņēma piektdienas rītā.

Šobrīd esot nepieciešami vairāki precizējumi – piemēram, par to vai "zaļā režīma" izrādēs ar 60% zāles piepildījumu būs jāievēro divu metru distance. Ja tā, tad Nacionālā teātra gadījumā zāles piepildījums var būt ievērojami mazāks nekā atļautie 60%.

Kā stāsta Grāvīte, teātris jau domā par sēdvietu pārkārtošanu un tas "būs darbs ar katru skatītāju individuāli". Šobrīd lielākā problēma ir ar mazajiem spēles laukumiem, kuros izrādes ir pilnībā izpārdotas. Daļai publiskas piedāvāt papildu izrādi nav risinājums, jo teātra repertuārs ir saplānots līdz decembrim, biļešu tirdzniecība notiek jau uz novembra izrādēm, bet paralēli ir saplānots arī darbs pie jaunajām izrādēm.

Viņa norāda, ka šobrīd būtiskākais ir pārkārtot tuvāko nedēļu repertuāra izrāžu sēdvietas, jo uz novembri vēl ir iespējams biļešu tirdzniecības sistēmā "aizklāt" sēdvietas, lai pārdošanā palaistais zāles sēdvietu plānojums jau atbilstu esošajiem noteikumiem. Grāvīte arī atzīst, ka šobrīd skatītāji ievērojami mazāk pērk biļetes "uz priekšu", drīzāk izdara izvēli pēdējā brīdi, tieši neziņas dēļ – jo pat vakcinētajiem cilvēkiem var būt situācija, ka jāatrodas pašizolācijā un izrādes apmeklējumu nāksies atcelt.

"Tas būs darbs ar katru skatītāju atsevišķi, jo būs jāmaina sēdvietas. Turklāt Nacionālā teātra gadījumā šo pārsēdināšanas procesu sarežģī arī tas, ka kādam var nākties no partera pārcelties uz sēdvietām uz balkonu," stāsta Nacionālā teātra pārstāve.

Šobrīd arī ir skaidrs, ka izrādes nevarēs apmeklēt skolēnu grupas un visas rezervācijas ir jāatceļ, kas teātrim nozīmē zaudēt naudu par biļetēm, bet vienlaikus atvieglo zāles sēdvietu pārkārtošanu.

Uz jautājumu, vai teātra vadība ir apsvērusi iespēju uz kādu laiku izrādes atcelt pavisam un teātri slēgt, Grāvīte atbild – tas pieļaujams tkai tādā gadījumā, ja to lems valdība: "Ja likums teātrim atļauj strādāt, tad mēs strādāsim atbilstoši izziņotajiem noteikumiem."

Jaunais Rīgas teātris: Vēl ir jāprecizē vairāki jautājumi


Līdzīgu viedokli pauž Jaunā Rīgas teātra pārstāve Inga Liepiņa – kultūras ministrijai ir jāprecizē vairāki jautājumi, kaut vai tas, no kura datuma šie noteikumu stājas spēkā, un tad varēs runāt par konkrētu pārkārtošanas plānu.

JRT gadījumā skatītāju "pārsēdināšana" varētu būt īpaši sarežģīta, jo zāļu ietilpība nav tik liela kā Dailes vai Nacionālajā teātrī, bet oktobrī jau visas izrādes ir pilnībā izpārdotas. Tāpat izpārdotas ir arī vairākas pieprasītākās izrādes no novembra un decembra repertuāra, kuru biļetes jau ir tirdzniecībā.

Liepiņa arī norāda, ka pie divu metru distances ievērošanas skatītāju zālē nevar būt runa par 60% piepildījumu, tie drīzāk ir 40%. Tāpat teātra repertuārā ir vairākas izrādes, kuras nav finansiāli izdevīgi spēlēt ne pie 40%, ne 60% zāles piepildījuma. Tas savukārt aktualizē jautājumu par "tukšo vietu" kompensācijām.

Dons: Gaidīsim valdības lēmumu


Oktobra beigās koncertzālē "Palladium" ir ieplānoti divi dziedātāja Dona koncerti – abi izziņoti "zaļajā režīmā". Kā sarunā ar "Delfi" saka mūziķis, viens no koncertiem jau ir pilnībā izpārdots un otrs – jau tūlīt, tūlīt arī būs ar 100% zāles piepildījumu.

Viņš saka – sagaidīsim valdības lēmumu un tad skatīsimies, kā tas izmainīs šo koncertu norisi.

"Protams, situācija ir sarežģīta, taču skatoties šobrīd saslimstības rādītājus ir skaidrs, ka koncerti nevarēs notikt tādi, kā tas bija plānots." Tomēr Dons vēlreiz uzsver – pārorganizēšanās notiks vien pēc valdības lēmuma, kad būs skaidrs, vai koncerti notiks, vai gaidīs "labākus laikus".

Kultūras nozare lūdz valkāt maskas pasākumos jau tagad


Tikmēr kultūras ministrija izplatījusi aicinājumu valkāt maskas "zaļā režīma" pasākumos jau tagad: "Ņemot vērā kritiski smago epidemioloģisko situāciju valstī, aicinām visus kultūras pasākumu apmeklētājus, negaidot Ministru kabineta lēmumu un tā stāšanos spēkā, iekštelpās lietot maskas - lai maksimāli pasargātu sevi, savus tuvākos un visus pasākumu apmeklētājus. Aicinām to darīt, solidarizējoties ar mediķiem, kuri šobrīd veic emocionāli un fiziski smagu darbu, glābjot dzīvības! Paldies tiem, kuri to jau darījuši aizvadītajās dienās!"

"Kultūras nozarē ir ļoti augsts vakcinācijas aptveres procents, daudzās iestādēs tas pārsniedz 95 % robežu. Aicinām arī pārējo sabiedrību negaidīt, neatlikt savu lēmumu, bet izmantot mūsu valsts sniegto iespēju - pasargāt sevi un reizē glābt līdzcilvēku dzīvības, nekavējoties vakcinējoties pret Covid-19. Paldies tiem vairāk nekā 900 000 Latvijas iedzīvotāju, kuri saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu pret Covid-19," teikt ministrijas paziņojumā.

Aicinājumu parakstījuši kultūras ministrs Nauris Puntulis, kā arī lielāko teātru, koncertorganizāciju un kolektīvu vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!