Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Septembra sākumā milzīga traģēdija piemeklēja Brazīlijas Nacionālo muzeju Riodežaneiro – iespaidīgo vēsturisko ēku, kas reiz bijusi Portugāles karaliskās ģimenes rezidence un Brazīlijas karaļu mājvieta, plosīja liesmas, aiznesot nebūtībā vairākus miljonus kultūrvēsturiski nozīmīgu artefaktu.

Muzejs šogad svinēja 200 gadu kopš tā izveidošanas – 1818. gadā to kā Karalisko muzeju dibināja Portugāles karalis Žuans VI. Kādreizējais Brazīlijas vides ministrs notikušo nosaucis par "Brazīlijas atmiņas lobotomiju". Turklāt muzejā glabājās ne tikai reģiona dabas, ģeoloģijas, vēstures un kultūras liecību kolekcija, bet arī unikāli antīkās Grieķijas un Romas priekšmeti, senās Ēģiptes artefakti, kā arī iespaidīgs arhīvs, kas šobrīd ir pilnībā iznīcināts.

Piedāvātajā sarakstā ir tikai niecīga daļa no ugunsgrēkā zudušā.

Luzijas galvaskauss

Foto: AP/Scanpix/LETA

Viens no populārākajiem eksponātiem Brazīlijas Nacionālājā mākslas muzejā bija Luzija (atsauce uz slaveno Etiopijā atrasto australopiteku Lūsiju) – aptuveni 12 000 gadu vecs sievietes galvaskauss – vecākais, kāds līdz šim Amerikās atrasts.

Luzija tika atklāta 1970. gados grotā, kas pazīstama kā Lapa Vermelha, Brazīlijā, Francijas un Brazīlijas kopīgā ekspedīcijā.

Luzija bijusi jauna sieviete, daži arheologi uzskata, ka, iespējams, viņa bijusi viena no pirmā Dienvidamerikas imigrantu viļņa.

Luzijas galvaskauss un tā rekonstrukcija bija apskatāmi publiski Brazīlijas Nacionālajā muzejā un ir viens no artefaktiem, kas gājis bojā postošajā ugunsgrēkā.

Senās Ēģiptes kolekcija


AP/Scanpix/LETA

Īsts Brazīlijas nacionālā muzeja dārgums bija Senās Ēģiptes artefaktu kolekcija. Vērtīgo vēstures liecību vidū bija gan sarkofāgi, gan mumificēti dzīvnieki, gan arī maskas, vāzes, amuleti un statujas.

Attēlā redzams ēģiptiešu priesterienes un dziedātājas Sha-Amun-em-su sarkofāgs, kas kā dāvana tika pasniegts Brazīlijas imperatoram Pedro II Ēģiptes ceļojuma laikā 1876. gadā. Mumificētā Sha-Amun-em-su dzīvojusi Tēbās (mūsdienu Luksora) aptuveni 8. gadsimtā pirms Kristus dzimšanas, kā liecina pētījumi, nāves brīdī bijusi aptuveni 50 gadu veca. Sarkofāgs un mumificēta sieviete pēc Brazīlijas pirmās republikas pasludināšanas 1889. gadā nonākusi Nacionālā muzeja īpašumā, kur bija aplūkojama līdz pat traģiskajam ugunsgrēkam šā gada septembra sākumā.

Brazīlijas kukaiņi – vērtīga entomoloģijas kolekcija

Foto: AP/Scanpix/LETA

Vēl viena vērtība, kas neatgriezeniski gājusi zudībā, ir Brazīlijas Nacionālā muzeja entomoloģijas kolekcija, kurā bija vairāk nekā pieci miljoni dažādu kukaiņu sugu, lielākoties neotropiskās faunas vaboles, spāres, tauriņi, prusaki, mušas, u.c Brazīlijas Nacionālā muzeja Entomoloģijas departamenta kolekcija bija viena no apjomīgākajām visā Dienvidamerikā, glabājot unikālus eksemplārus un apliecinot kontinenta dabas daudzveidību.

Daļa no kolekcijas insektu grupām glabājās šķidrumā – etilspirtā, tomēr vairums no tiem bija saglabāti sausā veidā. Kolekcija pilnībā gājusi bojā, jo ugunsgrēka laikā iebrukusi telpa, kur šī kolekcija glabājusies, grīda, un kukaiņu eksemplāri pilnībā sadeguši.

Dinozauru skeleti un to replikas

AP/Scanpix/LETA

Brazīlijas Nacionālais muzejs savā kolekcijā glabāja dažādu vairāku miljonu gadu senu, vairs neeksistējošu dzīvnieku skeletus un to replikas. Ekspozīcijā bija aplūkojami gan zobenzobu tīģera skelets, gan milzu sliņķis, gan dažādu kukaiņu un ūdens iemītnieku fosīlijas, gan slavenajā Araripes baseinā un citur Brazīlijā atrastās dinozauru paliekas.

Attēlā redzama dinozaura Maksakalizaura replika, kas bija viens no populārākajiem muzeja eksponātiem. Tā oriģināls tika atrasts 1998. gadā, 45 kilometrus no Pratas pilsētas, bet tā izrakšana un rekonstrukcija aizņēma desmit gadu. Kā izpētījuši zinātnieki, skelets piederējis zvēram, kas bijis aptuveni 13 metrus augsts un deviņas tonnas smags. Šis ir lielākais Dienvidamerikā atrastais dinozaurs, ko izdevies salikt kopā, vienotā skeletā.

Pagaidām nav zināms, vai konkrētā milzu dzīvnieka skeleta replika ir gājusi bojā ugunsgrēkā, vai tikusi tikai sabojāta.

'Putnu nama' dārgumi


AP/Scanpix/LETA

Putnu izbāzeņu kolekcija muzejā tikusi veidota visu 200 tā pastāvēšanas gadu garumā. Muzejs pat ticis pie iesaukas "Casa dos Pássaros" jeb "Putnu nams", tieši šīs iespaidīgās kolekcijas dēļ.

Putnu izbāzeņi jau kopš muzeja pirmsākumiem tikuši veidoti gan izglītojošiem, gan zinātniskiem mērķiem. Ekspozīcijā bija aplūkojama tikai daļa no kolekcijas – pa vienam eksemplāram no katras Brazīlijā dzīvojošās putnu kārtas.

Amazones cilšu kultūras liecības

Foto: AP/Scanpix/LETA

Brazīlijas Nacionālajā muzejā plašā klāstā glabājās arī dažādu Amazones cilšu rituālie un sadzīves priekšmeti kā liecības, ka, pirms portugāļu ierašanās Brazīlijā, tur mītošajiem cilvēkiem bijusi bagātīga un daudzveidīga kultūra.

Muzeja krājumā un ekspozīcijā bija gan aptuveni tūkstoš gadu vecas apbedījumu urnas, gan dažādi cilšu priekšmeti, kas atrasti 19. gadsimta otrajā pusē un 20. gadsimta sākumā – lelles, grozi, maskas, rotaslietas, mūzikas instrumenti, ieroči, vāzes, trauki, kāzu un apbedīšanas rituālu priekšmeti un citas liecības.

Dienvidamerikas vēstures unikālas liecības bija arī divas šajā kontinetā atrastās mūmijas – Čīles ziemeļu daļā atrastais aptuveni 4700 līdz 3400 gadus vecais mumificējies vīrietis, kā arī kalnos, pie Titikaka ezera atrastā cilvēka mūmija.

Senās Grieķijas un Romas priekšmeti

Foto: AP/Scanpix/LETA

Pateicoties pēdējā Brazīlijas imperatora Pedro II sievas Terēzas Kristinas Marijas lielajai aizrautībai ar arheoloģiju, Brazīlijas nacionālā muzeja kolekcijā bija vairāk nekā 700 eksponātu liela senās Grieķijas un Romas priekšmetu kolekcija.

Jau 1843. gadā, no dzimtās Abu Sicīliju karalistes Burbonu princese, ierodoties Brazīlijā, līdzi bija atvedusi vairākus artefaktus no izrakumiem Pompejos un Herkulānā

Pārējā antīkās pasaules priekšmetu kolekcija – vāzes, krūkas, sadzīves priekšmeti, statuetes – uz Brazīliju ceļoja laikā no 1853. līdz 1859. gadam. Arī vēlāk, pēc monarhijas krišanas, kolekcija tika papildināta.

Attēlā redzami spoģuļu turētāji, datēti ar 6. gadsimtu, kā arī Pompejos atrasta vāze uz trim kājām no 1. gadsimta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!