Foto: instagram.com/burningman/
No šā gada 28. augusta līdz 5. septembrim ASV Nevadas štata Blekrokas tuksnesī norisinās ikgadējais saiets "Burning Man", kas pulcē vairākus desmitus tūkstošus apmeklētāju.

Neparastajā festivālā, ko paši rīkotāji raksturo kā "eksperimentālu kopienu", nozīmīgi ir desmit pamatprincipi, pie kuriem stingri pieturēties aicina ikvienu notikuma viesi. Principi pieprasa viesus sniegt dāvanas, radoši izpausties, sadarboties, būt atbildīgiem, iesaistīties un izrādīt iniciatīvu, kā arī – vienmēr aiz sevis satīrīt. Cik zināms, katru gadu festivāla apmeklētāji šos noteikumus ievēro, padarot "Burning Man" par vienu no savdabīgākajiem un veiksmīgākajiem pasaules festivāliem.

Pasākuma norise lielā mērā ir decentralizēta, kas nozīmē, ka atšķirībā no citiem lieliem festivāliem, kuros svarīga loma ir mūzikai, šajā gadījumā nav kādas vienas galvenās skatuves, kur vienmēr pulcējas lielākie pūļi. Turklāt robeža starp mākslinieku un apmeklētāju šai festivālā tiek mērķtiecīgi jaukta, aicinot klātesošos piedalīties gan mākslas darbu tapšanā, gan performancēs.

Īpaši svarīgs "Burning Man" elements ir skulptūras, bieži vien – uguns skulptūras. Kopš 1986. gada, kad pasākums norisinājās pirmo reizi, ik gadu būtisks ir festivāla kulminatīvais rituāls, kurā dedzina lielizmēra cilvēka skulptūru. Katru gadu festivālam ir cits temats, kas lielā mērā diktē arī skulptūru veidolu. Piedāvājam iepazīt 10 mākslinieciski augstvērtīgas vai īpatnējas skulptūras, kas pēdējo gadu laikā bijušas apskatāmas festivālā "Burning Man".

Balonu ceļš debesīs

A photo posted by Burning Man (@burningman) on Aug 23, 2016 at 2:06pm PDT

Balonu ķēdi izveidojis mākslinieks Roberts Bose. Šī skulptūr-instalācija bijusi apskatāma 2012. gada "Burning Man".

Salīdzinot ar uguns spļaujošajām "mutant-mašīnām", kādas šai festivālā nav retums, šī skulptūra ir diezgan piezemēta un pieticīga, taču izdomas un vienkāršības dēļ piesaistīja lielu apmeklētāju un fotogrāfu mīlestību. Baloni, kas pildīti ar hēliju, sasieti vienā pavedienā liegi plīvo debesīs gan dienā, gan naktī – tāds skats pavēries pasākuma viesiem pirms četriem gadiem.

Atslēgu vīrs

A photo posted by Burning Man (@burningman) on Jun 24, 2016 at 1:55pm PDT

Skulptūra "Key Note", kuras autors ir Maikls Kristians, tika izlikta 2009. gadā.

Darbs veidots pilnībā no slēdzenēm – velosipēdu saslēgiem, dažāda veida piekaramajiem slēdzenēm, viss, kur iegulst atslēga. Atveidotā būtne aiz sevis velk atslēgu un, kā sacījis pats darba autors, meklē citu, īsto atslēgu.

Mīlestība – iekšējais bērns

A photo posted by alexipanos (@alexipanos) on Sep 6, 2015 at 1:00pm PDT

Pagājušā gada festivālā tika izlikts darbs "Love" ("Mīlestība"), tā autors – ukraiņu mākslinieks Aleksandrs Milovs.

Skulptūra veidota kā divi pieauguši cilvēki, kas pagriezušies viens pret otru pēc strīdēšanās, bet šo cilvēku korpusos redzami bērni, kas pavērsušies viens pret otru. Milovs rakstījis, ka darbs "demonstrē vīrieša un sievietes konfliktu, kā arī iekšējo cilvēka dabas izpausmi".

Lunkanās automašīnas

A photo posted by D J N (@danisgrum) on Nov 10, 2015 at 4:31am PST

Skanīgi nosauktā skulptūra "Big Rig Jig", ko veidojis mākslinieks Maiks Ross festivālā parādījās 2006. gadā.

Skulptūrā attēlotas divas izlocītas smagās automašīnas, no kurām viena balansē uz motora pārsega. Jāpiemin, ka pagājušā gadā Rosa skulptūra tika izstādīta arī slavenā grafiti mākslinieka Benksija interaktīvajā instalācijā "Dismaland".

Patiesība ir skaistums

A photo posted by Joe Azure (@jazurephotography) on Aug 20, 2016 at 8:13am PDT

Marko Kočreina monumentālais darbs "Truth is Beauty" priecēja festivāla apmeklētājus 2013. gadā, bet viņa darbi pasākumā izstādīti jau kopš 2010. gada.

Mākslinieku iedvesmojusi dziedātāja un dejotāja Deja Solis. Ārzemju mediji vēsta, ka caur savu mākslu Kočreins tiecas arī vēstīt par sieviešu tiesībām un humānismu.

Uguni spļaujošais astoņkājis

A photo posted by Andrew Goff (@andreweligoff) on Aug 30, 2015 at 6:54pm PDT

Dveina Flatmo un viņa kolēģu radītā kinētiskā skulptūra "El Pulpo Mecanico" jeb "Mehāniskais astoņkājis" ir iespaidīga izmēra skulptūra, kas no 2011. līdz 2013. gadam bija manāma, pārvietojamies festivāla teritorijā.

Skulptūras nosaukums ir tiešs un nepārprotams – skupltūra ir mehānisks astoņkājis, no kura ik nakti izverd aptuveni 750 litri propāna.

Liela mēroga apskāviens

A photo posted by Trey Ratcliff (@treyratcliff) on Aug 30, 2015 at 2:26am PDT

Viena no zināmākajām "Burning Man" skulptūrām, kas nav pats "The Man", ko dedzina festivāla kulminācijā, ir "The Pier Group" veidotā katedrāles tipa celtne "Embrace" jeb "Apskāviens", kas, liesmām apņemot abu milzīgo cilvēku figūras, saviļņoja viesus 2014. gadā.

22 metrus augstā skulptūra, kā raksta tās veidotāji, celta, lai "godinātu visas mūsu attiecības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!