Foto: Vida Press
Šī gada laikā visā pasaulē durvis vēruši vairāki muzeji, kurus noteikti vērts paturēt prātā un iekļaut savos ceļvežos. Liela daļa no tiem ir tapuši ilgā laikā un būvēti no pašiem pamatiem, taču daži izvietoti telpās, kur iepriekš mitinājušās citas iestādes.

Turpinot atskatīties uz aizvadītā gada spilgtākajiem notikumiem, piedāvājam apskatu ar septiņiem muzejiem, kuri apmeklētājiem kļuvuši pieejami tieši šogad.

Louis Vuitton fonda muzejs


Foto: Reuters/Scanpix

Pēc sešu gadu būvniecības darbiem muzejs, kas atrodas Parīzes vēsturiskajā Boloņas mežā, beidzot vēris savas durvis apmeklētājiem. Arhitekts ir Frenks Gērijs (Frank Gehry) un muzejā apskatāms plašs laikmetīgās mākslas klāsts. Apskatāma gan pastāvīgā ekspozīcija, gan citas izstādes.

Aspenas mākslas muzejs


Foto: Vida Press

Pēdējās Prickera balvas saņēmēja, arhitekta Šigeru Bana (Shigeru Ban) projektētā piebūve, kas aizņem aptuveni 3000 kvadrātmetru lielu platību, apmeklētājiem kļuva pieejama augustā. Ēkas ārējais koka režģis izlīdzina saules gaismu, pašas piebūves sienas ir no stikla. Iekštelpās esošās galerijas papildina arī uz jumta izvietots skulptūru dārzs. 

Memoriālais muzejs 11. septembra upuru piemiņai


Foto: Vida Press

Maijā durvis vēra memoriālais muzejs, kas atrodas Pasaules tirdzniecības centra teritorijā. 2004. gadā projekts tika uzticēts internacionālajam arhitektu birojam "snøhetta". Muzeja ekspozīcijā apskatāmi bojāgājušo personīgie priekšmeti un sagrauto ēku fragmenti.

Šanghajas "Long museum"


Foto: Publicitātes foto

Huangpu upes krastos esošā muzeja daļa, kas atvērta šogad, ir izvietota četros stāvos, no kuriem divi iesniedzas zem zemes. Kopējā platība šajā daļā ir 16 000 kvadrātmetru. Raksturīga iezīme ir telpu griesti, kurus veido lietussargu formu velves. Veidojis arhitektu birojs "Atelier Deshaus"

Panamas Biomuzejs


Foto: AP/Scanpix

Arī pie šī muzeja ekstravagantās ārienes "vainojams" Frenks Gērijs (Frank Gehry). Muzejs šogad uzņēmis apmeklētājus pēc celtniecības darbiem, kas ilguši 10 gadus. Muzejs atrodas blakus Panamas kanālam un sevī ietver astoņas izstāžu zāles, kurās apskatāmas dažādas ar dabu un zinātni saistītas ekspozīcijas.

"Aga Khan" muzejs


Foto: Publicitātes foto

Septembrī durvis vērušais muzejs atrodas Kanādā, Toronto. Tajā apskatāma vērienīga kolekcija ar Islāma kultūras dārgumiem. Pie muzeja ēkas strādājis japāņu arhitekts Fumihiko Maki, sadarbojoties ar vietējo firmu "Moriyama & Teshima". Ēka veidota templim līdzīgā formā.

Āzijas modernās mākslas muzejs


Foto: Publicitātes foto

Vairāku trijstūra formas celtņu veidotais Āzijas modernās mākslas muzejs atrodas Taivānā. Muzejs ir viena no centrālajām vietām pilsētā, kur satiekas studenti, akadēmiķi, zinātnieki un apmeklētāji. Arhitekts - Tadao Ando no Japānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!