Foto: LNVM
Sestdien, 27. augustā, ikviens interesents no pulksten 10 līdz 17 aicināts bez ieejas maksas apmeklēt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļu, Zāģeru ielā 7, Sarkandaugavā.

Kā vēsta Latvijas Nacionālā vēstures muzejā pārstāvji, atnākušos gaida patīkama izklaide apvienojumā ar vērtīgu izziņas procesu – izbaudot vēstures piesātināto gaisotni vienā no 19. gadsimta beigu Rīgas greznākajiem savrupnamiem, būs iespēja aplūkot gan pamatekspozīciju, gan nesen atklāto kolekcionāra kabinetu, gan 19.-20. gadsimta mijā turīgas ģimenes vajadzībām iekārtoto virtuvi, kas svaigi atjaunināta.

"Dauderu" pamatekspozīcijā, kas pēdējos gados ieguvusi jaunu veidolu, parādīta savrupnama vēsture: ēka celta 1897. gadā kā alusdarītavas "Waldschlößchen" (mūsdienās "Aldaris") īpašnieka, vācbaltiešu fabrikanta Ādolfa fon Bingnera ģimenes villa, bet no 1937. līdz 1940. gadam tā tika vērienīgi labiekārtota kā autoritārā vadoņa Kārļa Ulmaņa vasaras rezidence. Padomju okupācijas laikā ēku pielāgoja bērnudārza vajadzībām, bet kopš 1990. gada ēkā pastāv muzejs.

Uzmanības vērts ir arī ievērojamā Rīgas ainavu arhitekta Georga Kūfalta projektētais piemājas dārzs ar ainaviskiem apstādījumiem, interesantu reljefu un dažādu sugu kokiem. Vasarā to sevišķi iecienījušas ģimenes ar bērniem, dārzā rodot vietu piknikam vai pastaigai.

Par bērniem saistošām nodarbēm bezmaksas apmeklējuma sestdienā padomājis arī muzejs. Pulksten 12 uz nodarbību "Dauderu dārza noslēpumi" īpaši aicināti sākumskolas un jaunāko pamatskolas klašu skolēni. Pēc gida stāstījuma tiks izspēlēta orientēšanās spēle dārza vēstures iepazīšanai, kurā ietverti gan atjautības uzdevumi, gan darbošanās ar "Dauderu" nama aplikāciju planšetdatorā. Nodarbībā centīsimies atklāt, kādas izmaiņas katrs laikmets un katrs jaunais saimnieks ienesis "Dauderu" dārzā.

Savukārt pulksten 14 visu vecumu apmeklētāji aicināti piebiedroties gida vadītai tematiskajai ekskursijai "Izzini "Dauderu" nama un Latvijas vēsturi". Gida stāstījumā varēs uzzināt, kā vairāk nekā 125 gadus ilgo "Dauderu" nama vēsturi ietekmējuši Latvijas vēstures sarežģītie notikumi un procesi – Rīgas izaugsme un industrializācija, 1. pasaules karš un rūpnīcu evakuācija, neatkarīgās Latvijas izveidošana, Kārļa Ulmaņa kā "Tautas vadoņa" kults, padomju okupācija un tās īstenotā vispārējā īpašumu nacionalizācija.

Bezmaksas apmeklējums "Dauderos" būs arī 24. septembrī, 29. oktobrī un 26. novembrī. Arī LNVM ekspozīciju un izstādes Brīvības bulvārī 32 šajās dienās var apmeklēt par brīvu.

Foto: F64
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!