Foto: Mārtiņš Cīrulis
Neskatoties uz to, ka dzīvojam vietā, kur laikapstākļi dažkārt ar mums mēdz pajokot, maija sākumā uzsūtot sniegu, bet Ziemassvētkos to pietaupīt, klāt ir sezona, kad baudīt gaišos vakarus un cerēt uz siltām naktīm. Šis terašu, dārzu un ielu svētku laiks, tāpēc piedāvājam sarakstu ar sešām radošām vietām Rīgā, kurš šovasar zem klajas debess, vai tikai siltajai sezonai paredzētas telpās baudīt koncertus un citus kultūras pasākumus.

Garšīgi un jau pierasti – Kalnciema kvartāla ceturtdienas

Foto: DELFI

Drēgnais maija sākums, salnas un neiepriecinošas laika prognozes nebija šķērslis, lai brīvdabas koncertu sezonu atklātu Kalnciema kvartāls – viena no populārākajām vasaras sezonas pasākumu vietām Rīgā.

Kā ik gadu, arī šovasar koncerti notiks ceturtdienās, bet paralēli mūzikai apmeklētāji varēs baudīt āra kafejnīcu piedāvātos mājražotāju labumiem un Kalnciema kvartāla vīna veikala piedāvājumu.

Tāpat kā citus gadus, visa vasaras programma iepriekš netiks publicēta, katru koncertu izziņojot kā pārsteigumu. Publikai tiks piedāvāts šobrīd svaigākais no Latvijas mūzikā notiekošā, vienu vakaru veltot kādai roka leģendai, vienu estrādes mūzikas elkiem, dažus vakarus ļaujoties elektronikai un eksperimentāliem starpžanru piedzīvojumiem un, protams, atstājot daudz vietas izciliem vokāliem, džezam un pasaules mūzikai.

Tuvākais koncerts gaidāms 25. maijā, kad Kalnciema kvartāla ābeļdārzā uz skatuves kāps grupa "Opus Pro", bet no 3. jūnija Kalnciema kvartālā varēs skatīties brīvdabas kino. Kino sezonas atklāšana plānota ar klasisko filmu "Džezā tikai meitenes" ("Some Like It Hot", 1959).

Kalnciema kvartāls atrodas Kalnciema un Melnsila ielu krustojumā, Pārdaugavā.

Fon Stricka villa atver dārzu koncertiem

Foto: F64

Vienā no stilīgākajām pasākumu norises vietām – Fon Stricka villā un tās apkārnē – jau iepriekš rīkoti dažādi brīvdabas pasākumi, taču šovasar villas dārzs tiks atvērts regulāriem koncertiem. Plānots, ka bezmaksas pasākumi notiks katru trešdienas vakaru.

Sezona Fon Stricka villas dārzā tiks atklāta 7. jūnijā ar grupas "Satellites LV" koncertu. 15. jūnijā dārzā uzstāsies dziesminiece Alise Joste (Koncerts notiek ceturtdienā, jo 14. jūnijs ir piemiņas diena), 21. jūnijā, klausītājus izklaidēs asprātīgā grupa "Sūdi", savukārt par pirmā mēneša cikla noslēgumu 28. jūnijā rūpēsies režisors un mūziķis Vladislavs Nastavševs.

Vēsturiskās teritorijas dārza vide šogad piedzīvojusi izmaiņas – tās jauno skatuvi veidojis mākslinieks Andris Eglītis. Gadījumos, kad laikapstākļi neļaus koncertiem notikt dārzā, to norise tiks pārcelta uz villas iekštelpām.

Muzikālā programma pulcēs interesentus līdz pat septembrim. Katru trešdienu koncerti sāksies plkst. 19.00. Kultūras programmu villas saimnieki un kinofestivāla "Spektrs" rīkotāji papildinās ar kino vakariem.

Fon Stricka villa atrodas Rīgā, Aristīda Briāna iela 9.

Jaunā kultūrtelpa 'Strops' aicina uz Rīgas apkaimēm

Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 24. maijā, plkst. 19.00 Mežaparkā ar Ingas Gailes un Edgara Mākena muzikālu dzejas performanci tiks atklāta jaunās kultūrtelpas "Strops" pasākumu sezona.

Dzejnieces Ingas Gailes un mūziķa Edgara Mākena dueta "Stīgas" performance būs pirmais pasākums jaunajā kultūrtelpā Mežaparkā, kurā visas vasaras garumā notiks regulāri kultūras, izklaides un dzīvesveida pasākumi, norišu kalendārā lielu ievērību pievēršot arī dzejas žanram un sarunu vakaru formātam.

Mobilās kultūras telpas "Stropi" darbosies Mežaparkā, Janševska prospekta un Atpūtas alejas krustojumā, kā arī Ķengaragā, Mazjumpravas muižas teritorijā.

Tuvākais pasākums Ķengaragā gaidāms ceturtdien 25. maijā plkst. 19.00, kad muzikālo sezonu atklās modernā folka duets "Pastakaste", kurā muzicē Andrejs Grimms un Mare P. Ābele.

Skanēs stāsti un dziesmas no jaunās koncertprogrammas "Visādas mājas".

"Stropos" ikdienā iespējams aplūkot Mežaparka un Ķengaraga apkaimēm veltītu ekspozīciju, bet, tuvojoties nedēļas nogalēm, darba dienu vakaros un brīvdienās gaidāmi dažādi pasākumi.

Kultūrtelpas darbosies līdz pat 10. septembrim. Visus pasākumus varēs apmeklēt bez maksas.

Par aktualitātēm un pasākumiem mobilajās kultūrtelpās "Stropi" visas vasaras garumā, var uzzināt tīmekļa vietnēs šeit un šeit, kā arī sociālā tīkla "Facebook" profilā.

Vasaras romantika uz ūdeņiem – ‘Noass’

Foto: Publicitātes foto

Maija vidū vasaras koncertsezonu atklāja arī peldošā galerija "Noass", aicinot vasaras romantiku baudīt pie Daugavas ūdeņiem. Plānots, ka koncerti galerijā notiks katru trešdienu un tie būs bez maksas.

Tuvākais koncerts notiks trešdien, 24. maijā plkst. 21.00, kad uz "Noasa" uzstāsies grupa "Reinis Young Trio."

Grupā "Reinis Young Trio" ir apvienojušies trīs talantīgi jaunās paaudzes mūziķi. Reinis Jaunais vairākus gadus ir koncertējis visā Eiropā, daloties ar savām izcilajām ģitārspēles prasmēm un oriģināldziesmām. Mūziķa dzīves azarts ir ceļošana, kas kalpo arī par galveno iedvesmas avotu mūzikas radīšanai. Basģitāriste Lauma Kazaka ir pazīstama arī kā dziesminiece, multiinstrumentāliste un dzejniece. Savukārt bundzinieks Ivars Logins darbojas arī smagās mūzikas cienītāju aprindās zināmā progresīvā metāla grupā "Legacy ID". Trio izpilda galvenokārt instrumentālu mūziku, un klausītāji grupas mūziku raksturo kā art aock un indie mijiedarbību.

Turpmāk programmā gaidāmas tādas grupas un mūziķi kā "Sigma", "Latvijas Gāze", "The Pink Elephant" un citi.

Kino, mūzika un krāmu tirgus Spīķeru radošajā kvartālā

Foto: F64

Par stabilu vietu galvaspilsētas vasaras kultūras dzīvē kļuvis arī Spīķeru radošais kvartāls, kas šovasar savā brīvdabas programmā piedāvās gan koncertus, gan brīvdabas kino, gan dažādus citus pasākumus.

Vasaru 1. jūnijā Spīķeru kvartālā iesāks festivāls bērniem "Radi un iedvesmojies", bet koncertsezonu 7. jūnijā plkst. 18.30 atklās grupu "Bandmaster" un "Tehnikums" uzstāšanās. Savukārt brīvdabas kino sezona Spīķeros tiks atklāta 15. jūnijā, kad sadarbībā ar kinofestivālu "Spektrs" tiks rādīta filma "Vai viegli būt jaunam un bez atbildības?" ("Young Offenders") .

Jūnijā Spīķeru kvartālā plānots arī grupas "Logo" koncerts, Ielīgošanas pasākums, kā arī tradicionālais krāmu tirgus.

Visi brīvdabas pasākumi bez maksas.

Spīķeru kvartāls atrodas Maskavas ielā 6, Rīgā.

Zunda dārzs pēdējo vasaru

Foto: LETA

Ar īpašu pasākumu – neparastā akadēmiskās mūzikas festivāla "Sansusi" vakaru Rīgā, sezonu atklās Zunda dārzs. Pasākums, kurā būs gan mūzika, gan laikmetīgais cirks, gan dzeja un diskotēka, notiks 26. maijā, sākums plkst. 19.00.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies mūziķi Ēriks Kiršfelds, Jānis Ruņģis, Ventis Zilberts (attēlā), Ance Strazda, Agnese Egliņa un Liene Circene, kā arī Grēte Gross no Igaunijas ar laikmetīgā cirka izrādi "Confines", ar latviešu mūziķu piedalīšanos un dzejnieks Leons Briedis. Vakaru noslēgs "Divdesmit minūšu diskotēka" ar Dāvi Kaņepi.

Jāpiebilst, ka šis pasākums būs maksas un biļetes uz to nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Līdz ar jaunās sezonas atklāšanu, tiek arī paziņots, ka šādā formātā šī būs pēdējā Zunda dārza sezona, kad kultūrai ir atvērts bijušās traktoru fabrikas angārs un tā apkārtne. Nākamie pasākumi tiks paziņoti tuvākajā laikā, Zunda dārza "Facebook" profilā.

Kaņepes kultūras centra terase

Foto: LETA

Vēl viena koncertu un dažādu citu pasākumu vieta jau vērusi savu terasi vasaras sezonai. Vairāki koncerti jau notikuši Kaņepes kultūras centra pagalmā, neskatoties uz to, ka klausītājiem bija jātuntulējas siltās jakās, bet mūziķiem jāspēlē ar siltajiem plediem uz pleciem.

Kaņepes Kultūras centra vasaras terase jau iepriekšējos gadus aicinājusi gan uz koncertiem, gan tirdziņiemm gan dažādiem citiem pasākumiem, muzikālajā programmā piedāvājot gan aktuālo rokmūziku, gan džezu, gan pasaules mūziku u.c. Turklāt Kaņepes kultūras centra koncerti pulcē ne tika klausītājus savā pagalmā, bet allaž ir bariņš interesentu, kas mūziku bauda uz ielas.

Vasaras terases un citu KKC rīkoto pasākumu programmai var sekot līdzi “Facebook”. Kaņepes Kultūras centrs atrodas Rīgā, Skolas ielā 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!