XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir izdevušies, taču vēsturē tie paliks ar neskaidrībām, pirmdien atzina svētku rīkotāji un atbildīgo dienestu pārstāvji dziesmu un deju svētku norisei veltītajā preses konferencē.

Preses konferencē piedalījās izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, svētku izpilddirektore Agra Bērziņa, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietniece Renāte Pupele, Rīgas reģiona policijas pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns, deju lieluzveduma "Līdz varavīksnei tikt" mākslinieciskā vadītāja Inga Pulmane un noslēguma koncerta mākslinieciskie vadītāji Edgars Vītols un Gints Ceplenieks.

Mārīte Seile atklāja konferenci ar pateicību visiem iesaistītajiem – organizatoriem, dalībniekiem, virsvadītājiem, mediķiem un citiem. Viņa uzsvēra, ka šie bijuši lielākie Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki vēsturē, un pauda prieku par to, ka tajos piedalījās arī 13 diasporas kolektīvi.

Svētku izpilddirektore Agra Bērziņa stāstīja, ka pēc svētkiem saņēmuši "apbrīnas pilnu vērtējumu par skolēnu spējām, prasmēm un izturību". Bērziņa vēstīja, ka interesei visvairāk raisījuši lielie pasākumi – deju lielkoncerts "Līdz varavīksnei tikt" un noslēguma koncerts "Manā dziesmā tu...". Vislielākā izturība bijusi nepieciešama dejotājiem, kuri pārdzīvoja gan karstumu, gan lietu, uzskata Bērziņa.

Svētku izpilddirektore informēja, ka noslēguma koncertā kopumā uzstājušies 12 500  dalībnieku, un piebilda, ka piedalīties tajā "nebūt nav tik vienkārši. Vairāk nekā divām trešdaļām bērnu tā bija pirmā reize Mežaparka estrādē."

Runājot par "atcelto" gājienu, Bērziņa teica: "Šis gads vēsturē paliks ar neskaidrības brīdi, bet ceru, ka situācija, kas radās, netraucēs svētku tradīcijas turpināšanai."

Visus svētkus kopumā apmeklējuši 66 600 skatītāju – lielākais skaits līdz šim, taču kopumā iesaistīto cilvēku skaits lēsts ap 200 000, informēja Bērziņa.

NMPD direktora vietniece Renāte Pupele konferencē vēstīja, ka pie mediķiem kopumā vērsušies mazāk cilvēku kā iepriekšējos svētkos, un uz slimnīcām šogad nogādāti 62 bērni, bet stacionēti tikuši 13 bērni. Skatoties no šāda aspekta, šajos svētkos bijis maz nopietnu problēmu, uzskata Pupele. Viņa uzsvēra, ka viena no problēmām ir bērnu tieksme saēsties saldumus un neveselīgu pārtiku, kā rezultātā daļa dalībnieku svētku laikā nav ēduši kārtīgas pusdienas.

Savukārt runas par ģenerālmēģinājumā ģībušo skaitu ir pārspīlētas – kopumā NMPD piedzīvojis 500 kontaktus ar dalībniekiem, bet šis skaitlis ietver arī plāksteru izsniegšanu un citas mazāk svarīgas problēmas. Pasākumā noģībuši aptuveni 50 bērnu.

Noslēguma koncerta mākslinieciskie vadītājs Edgars Vītols izteica prieku par to, ka gatavošanās svētkiem nesusi augļus un kopkoris skanējis ļoti labi, kā arī kopējo svētku noskaņu vērtēja kā pozitīvu un smaidiem bagātu.

Preses konferences noslēgumā Seile sacīja, ka noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā notikušais bijusi ārkārtas situācija un tieši tādā veidā tika risināta.

Kā žurnālistiem pēc XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku preses konferences sacīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, otrdien gaidāma viņas plānotā tikšanās ar Straujumu, kurā lems par demisiju.

Jautāta par viņas politiskās atbildības iespējām sestdienas notikumu kontekstā, Seile norādīja, ka viena no tām ir demisija, bet otra – darbs pie tā, lai turpmāk kas tāds vairs neatkārtotos.

Viņa norāda, ka sabiedrība tagad sadalījusies divās nometnēs atceltā gājiena sakarā. Viena daļa cilvēku stāsta, ka gājienā jutušies tik saliedēti kā Tautas frontes laikā, bet otra ir negatīvi noskaņota. Viņa iespējamo demisiju apsver, taču konkrēto lēmumu paziņos rīt.

Plānots, ka jaunizveidotā komisija, kas vērtēs svētkos notikušo, strādās divas nedēļas. Jautāta par to, kāpēc izvēlējusies atcelt gājienu, Seile stāsta: “Man tā nebija ikdienišķa situācijā kā, piemēram, mediķiem. Manās acīs tas [cilvēku skaits], kuri nebija spējīgi pārvietoties, bija ekstrēms. Tobrīd mēs nezinājām notikušā iemeslus, bet kā viens no tiem tika minēts ilgstošs bērnu nogurums.”

Ministre sacīja, ka šādu lēmumu vēlā sestdienas vakarā viņa pieņēmusi, lai šāda situācija, kas notika lielkoncerta ģenerālmēģinājumā, nekad neatkārtotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!