Foto: Publicitātes foto

Pasaules digitālajā bibliotēkā (World Digital Library) ir publicēta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautās nominācijas "Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss" oriģinālu digitalizētā ekspozīcija, portālu " Delfi " informē UNESCO LNK konsultante Liene Krīvena.

Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tās ir viena no četrām UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautajām nominācijām, kas Latvijas un visas pasaules vēsturē ir nozīmīga padomju laikmeta liecība, raksturojot Latvijas 20. gadsimta vēsturē traģiskākos mirkļus: arestus un deportācijas, kas kvalificējami kā cilvēktiesību pārkāpums.

Vēstuļu oriģināli glabājas septiņos Latvijas muzejos – Tukuma muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā, Daugavas muzejā, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā un Talsu novada muzejā.

UNESCO nominācijā iekļautās vēstules uz bērza tāss digitalizētā versijā apskatāmas Tukuma pilsētas vēstures muzeja "Pils tornis" (Tukumā Brīvības laukumā 19a) interaktīvajā ekspozīcijā "Vēstules nākamībai". Plašāku informāciju var iegūt Tukuma muzeja izdotajā A. Ozolas un R. Jansona grāmatā "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss. Cilvēks padomju represiju sistēmā. 1941-1956".

24. martā Tukumā Mākslas galerijā "Durvis" (Brīvības laukumā 21) atklāta ceļojošā izstāde "Sibīrijas vēstules uz bērza tāss", kas tapusi ar Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes atbalstu un pagājušajā gadā bija skatāma arī Briselē, Eiropas parlamenta ēkā. Izstādē eksponēti gan vēstuļu oriģināli, gan memoriālie priekšmeti, ko Sibīrijā izgatavojuši vēstuļu autori un adresāti Aleksandrs Pelēcis, Kārlis Vadziņš, Rasma Kraukle un Elza Serdāne.

Nominācijas "Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss" oriģinālu digitalizēto versiju var apskatīt šeit.

Pasaules digitālā bibliotēka ir starptautiska elektroniskā bibliotēka, kas izveidota, lai nodrošinātu kvalitatīvu informācijas resursu pedagogiem, skolēniem, zinātniekiem un citiem interesentiem. Tajā ir iespēja iepazīties ar visai pasaulei nozīmīgām kultūras vēstures liecībām: manuskriptiem, kartēm, retām grāmatām, mūzikas partitūrām, ierakstiem, filmām, fotogrāfijām, zīmējumiem u.c. dokumentāriem avotiem.

Šobrīd sagatavošanā publiskošanai Pasaules digitālajā bibliotēkā ir arī nominācijas "Eduarda Krauca fotonegatīvu uz stikla pamatnes kolekcija – Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita 1936.-1940." un "Latvijas Centrālās Padomes Memorands. Rīga, 1944. gada 17. marts." oriģinālu materiāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!