Foto: Edgars Semanis
Gaidot Starptautiskos Siguldas Opermūzikas svētkus, koprades laboratorijās Siguldas stacijas laukumā no 13. jūlija līdz 10. augustam ir skatāma kostīmu mākslinieces Ievas Kundziņas kostīmu izstāde.

Māksliniece Ieva Kundziņa kopā ar Siguldas Opermūzikas svētkiem bijusi jau kopš pirmsākumiem, gandrīz 20 gadus radījusi kostīmu skices un kostīmus operas izrāžu iestudējumiem Siguldā.

Ekspozīcijā skatāmi kostīmi no izrādēm "Masku balle", "Falstafs" un "Toska", raksta izstādes veidotāji.

Foto: Edgars Semanis

Pati māksliniece saka: "Spēcīgākā katarse, protams, ir Siguldas Opermūzikas svētku kostīmi. Tur kostīmu papildina ne tikai mūzika, bet arī dabas noskaņa. Mirklis pēc saulrieta, vēja šalkoņa, ainava – visi šie komponenti kopā ir spēcīgs pārdzīvojums."

"Man spilgtā atmiņā ir koris sudrabotās kleitās un baltās parūkās Verdi operā "Masku balle". Vai arī "Traviata" – Violetas aiziešana viņsaulē. Režisors Edmunds Freibergs šajā izrādē ieviesa jaunu personāžu – mākslinieku Anrī de Tulūzu Lotreku, kurš operas laikā kaut kur fonā zīmē, bet brīdī, kad Violeta aiziet, arī Lotreks noņem cepuri. Tik iespaidīga aina!" atmiņās dalās Ieva Kundziņa.

Izcilā kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa dzimusi gleznotāja un scenogrāfa Pētera Kundziņa ģimenē. Beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas tērpu modelēšanas nodaļu, 1965. gadā absolvējusi LMA glezniecības nodaļu, sāka strādāt Rīgas kinostudijā un līdz 1990. gadam Ieva Kundziņa bija paspējusi ietērpt ap 40 filmu varoņus. Daudzas no tām pieder Latvijas kino zelta fondam: "Četri balti krekli", "Ceplis", "Agrā rūsa", "Puika", "Sprīdītis" u.c.

Foto: Edgars Semanis

Ieva Kundziņa daudz strādājusi arī operas žanrā. Sadarbība ar Siguldas Operas svētkiem sākas jau ar operu "Mīlas dzēriens" (2001). Turpmākajos gados tapuši kostīmi operas izrādēm Siguldā. Ieva veidojusi tērpus izrādēm Rīgas, Valmieras, Liepājas un Daugavpils teātros.

Māksliniecei piemīt teicama tēla, stila, formas, krāsu un faktūru izjūta, atraktīvs materiālu pielietojums, asprātība un radoša drosme. Tērpu ansambļi veidoti gleznieciskās un skulpturālās kompozīcijās. Viņai ir plašas kostīmu vēstures zināšanas un asa mūsdienu modes izjūta. Viņas kostīmu skices vienmēr izcēlušās ar māksliniecisku kvalitāti.

Šogad Ieva Kundziņa sanēmusi "Lielo Kristapu" par mūža ieguldījumu filmu mākslā, kā atī divas "Lielā Kristapa" balvas (filmas "Puika" un "Saulessvece") un Spēlmaņu nakts balvu par kostīmiem izrādei "Mēnesis uz laukiem" (2005, JRT). 2022.gadā Ieva Kundziņa saņēmusi arī Triju Zvaigžņu ordeni.

Jau ziņots, ka Siguldā no 29. līdz 31. jūlijam notiks Starptautiskie Opermūziikas svētki ar īpašu svētku programmu un Džakomo Pučīni operas "Bohēma" iestudējumu. Biļetes uz Starptautiskajiem Opermūzikas svētkiem Siguldā iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!