Foto: LETA

Pazīstamajai teātra kritiķei un arī aizrautīgai basketbola līdzjutējai Silvijai Radzobei (1950-2020) veltītajā basketbola performancē, kas iekļauta Cēsu mākslas festivāla programmā, piedalīsies pazīstamais latviešu NBA spēlētājs Dāvis Bertāns, portālu "Delfi" informēja festivāla rīkotāji.

Perfomancē, ko veido režisors Valters Sīlis un teātra kritiķe Zane Radzobe, piedalīsies arī sportiskākie Latvijas teātru aktieri un komiķis Jānis Skutelis. Idejas autori – Juris Žagars un Vilis Daudziņš.

Īpašais notikums gaidāms 23. augustā pulksten 20.00 sporta hallē "Cēsis".

Silvija Radzobe daudzus gadus bija Cēsu mākslas festivāla Grand Prix teātra skates veidotāja, atlasīja sezonas izcilākās izrādes programmai un izglītoja festivāla apmeklētājus ar lieliskām informatīvi bagātām un vienmēr klausītāju piepildītām lekcijām. Viņas kaislība bija ne tikai teātris un izrādes, bet arī basketbols un tā aktualitātes, ko viņa sociālajos tīklos komentēja tikpat azartiski un priekpilni kā teātrī notiekošo.

Zane Radzobe stāsta: "Silvijai Radzobei patika sadarboties ar Cēsu festivālu tā atmosfēras un ambīciju dēļ. Man liekas, tas abiem bija kopīgs – nemitīgi izcilības meklējumi, bezkompromisu skats uz kvalitāti un pāri visam uzticība cilvēciskām vērtībām. Mamma ir izdarījusi ļoti daudz – gan kā kritiķe, gan kā zinātniece un pedagoģe, un nemitīga kvalitātes latiņas uzturēšana viņai nopelnīja stingra, reizēm pat skarba profesionāļa reputāciju. Bet tie, kuri viņu pazina tuvāk, zina, ka viņa bija ne tikai spoža, bet arī silta, dzīvi visās tās krāsās mīloša un ļoti rotaļīga sieviete. Tāpēc Cēsu festivāls, pieminot ilgstošo sadarbību, skatītājiem piedāvās rotaļu – performanci, kurā apvienotas mammas trīs pēdējo gadu lielās mīlestības: teātris, dālijas un basketbols. Tas ir traks projekts, bet bez krietnas devas mākslinieciska vājprāta netop nekas, kritiķu recenzijas un zinātnieku pētījumus ieskaitot. Idejas autori – Vilis Daudziņš un Juris Žagars, režisors Valters Sīlis, skanēs Silvijas Radzobes teksti. Basketbolu spēlēs Jānis Skutelis, Dāvis Bertāns, sportiskākie Latvijas teātru aktieri un Latvijas dārzu bagātības."

Pirms performances, pulksten 19.00, notiks Zanes Radzobes lekcija "Krustcelēs: teātris un digitālā pasaule".

Šonedēļ Cēsu mākslas festivāla programmā tiks atklāta arī Teātru skate Grand Prix, kuras programmu šogad veidojusi Zane Radzobe. Programmā iekļautas trīs izrādes – "Māte" (Dailes teātris), "Finlandizācija" (Nacionālais teātris) un "Šekspīrs" (Liepājas teātris).

Festivālā turpināsies arī Kino programma, ko veidojis filozofs un žurnāla "Rīgas Laiks" galvenais redaktors Uldis Tīrons. Tajā interesenti aicināti uz Žaka Tatī melnbalto komēdiju "Ilo kunga brīvdienas" un Frīdriha Vilhelma Murnava romantisko drāmu "Saullēkts: divu cilvēku dziesma".

Atgādinām, ka līdz 28. augustam festivāla ietvaros Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā skatāma vizuālās mākslas izstāde "Skaņa, ko redzam. Telpa, ko dzirdam", kurā piedalās mākslinieki Kaspars Groševs, Pēteris Līdaka, Artūrs Punte & Jēkabs Voļtovskis, Krišs Salmanis, Kristaps Ģelzis & Ģirts Bišs (kuratores: Daiga Rudzāte, Žanete Skarule), savukārt koncertzāles "Cēsis" mākslas galerijā skatāma konkursa SEB stipendija glezniecībā finālistu darbu izstāde "Dienaskārtība". Finālistu četrinieku veido jaunie gleznotāji: Madara Kvēpa, Laura Veļa, Ingrīda Ivane un Jānis Šneiders (kuratore Inese Rozentāla).

Plašāk par programmu – Cēsu mākslas festivāla mājaslapā. Biļetes uz festivāla notikumiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!