Foto: DELFI
Lai arī ar festivāliem parasti saprot bohēmas ieskautos rokmūzikas brīvdabas pasākumus, tomēr tas nebūt nav vienīgais izklaides un atpūtas veids, kādu piedāvā šī vasara. Portāls "Delfi" apkopojis pasākumus, kurus vērts apmeklēt tiem, kuriem klasiskie festivāli šovasar nav prioritāšu sarakstā, bet drīzāk vēlme paplašināt redzesloku, uzzināt un dzirdēt vairāk, dziļāk un daudzveidīgāk.

Savai gaumei atbilstošus pasākumus šajā sarakstā atradīs gan klasiskās un garīgās mūzikas, gan eksperimentālās skaņu mākslas piekritēji, kā arī kino, teātra un pat cirka cienītāji. Šķiet, vistālāk no tradicionālās izpratnes par festivāliem ir sarunu festivāls "Lampa", kas šogad notiks jau trešo reizi. Savukārt vecākiem ar bērniem pie sirds ies Valmieras vasaras teātra festivāls, kas šogad īpaši veltīts ģimenēm.

Festivāls dziļām pārdomām un jauniem apvāršņiem – 'Ad Lucem'

Foto: Publicitates foto. Čellists Metjū Bārlijs

Šogad festivālā izskanēs trīs koncerti – beļģu kamermūzikas grupas "Musiques Nouvelles" performance "Skaņas meditācija" 27. jūnijā plkst. 20.00 un Dienvidindijas senie garīgie dziedājumi 28. jūnijā plkst. 20.00, Rīgas Reformātu baznīcā, kā arī jau leģendārā astoņu stundu nakts meditācija ar izcilo britu čellistu Metjū Bārliju, ko šoreiz varēs baudīt 30. jūnijā no plkst. 22.00 līdz 06.00 Fon Stricka villā.

"Skaņas meditācija" ir koncertsērija, kuras "Opuss #1" ar lieliem panākumiem tika prezentēts "Bozar" koncertzālē Briselē 2015. gada decembrī, savukārt "Opuss #2" tika pirmatskaņots 2017. gada janvārī Monsas jaunajā koncertzālē Arsonic (Beļģija). Latvijas klausītājiem šīs koncertsērijas izlasi būs iespējams dzirdēt pirmo reizi. Tajā iekļauta Arvo Perta, Olivjē Mesiāna, Johana Sebastiana Baha, Gijoma de Mašo, Lučāno Berio, Andrē Ristika, Žana Pola Desī u.c. komponistu mūzika.

Ar Dienvidindijas senās garīgās mūzikas koncertu pirmo reizi Latvijā viesosies pasaulslavenā indiešu garīgās mūzikas izpildītāja Gājatri Venkataragavana un Indijas tradicionālo instrumentu ansamblis - Maisore Srikants (Mysore Srikanth, vijole) un Manojs Siva (Manoj Siva, mridangams).

Savukārt koncerts "Nakts meditācija", kas nepārtrauktā skanējumā ilgst no saulrieta līdz saullēktam ir un festivāla "Ad Lucem" īpašā tradīcija, ko 2010. gada vasarā, Vecgulbenes muižā iedibināja Metjū Bārlijs. "Nakts meditācijā" varēs baudīt plašu programmu - no Johana Sebastiana Baha līdz Arvo Perta, Džona Metkāfa un citu mūsdienu komponistu mūzikai, kā arī paša Bārlija improvizācijas akustiskajam, elektriskajam čellam un elektronikai. Programmu papildinās saspēle ar pianistu Juri Žvikovu, kas koncertā iejutīsies gan pavadītāja, gan solista lomā un savu meistarību apliecinās, spēlējot uz digitālajām klavierēm.

Biļetes uz šī gada Introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" koncertiem pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās, kā arī internetā www.bilesuserviss.lv un www.bezrindas.lv

Plašāka informācija par festivālu pieejama "Facebook" lapā.

Festivāls džeza gardēžiem – ‘Rīgas ritmi’

Foto: Publicitātes foto

Šovasar četru dienu garumā, no 28. jūnija līdz 1. jūlijam, jau 15. reizi norisināsies džeza festivāls "Rīgas ritmi", piedāvājot daudzveidīgu programmu mūzikas cienītājiem. Uz dažādām festivāla skatuvēm kāps vairāki pasaulē atzīti džeza mūzikas mākslinieki – Jamandu Košta (Yamandu Costa), Sinne Īga (Sinne Eeg), Rūtija Fostere (Ruthie Foster), "Electro Deluxe", Magda Giannikou, Džons Bīslijs (John Beasley) un daudzi citi.

Par galveno šī gada festivāla norises vietu ir izvēlēts Rīgas Doma dārzs, bet koncerti norisināsies arī klubā "Kaļķu vārti", Latvijas Radio, atpūtas parkā "Egle", klubā "Blue 54 Jazz", Džeza klubā "Trompete" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), kā arī pie stacijas laukuma uz "Origo Jazz Stage" skatuves.

Mūzikas festivāls "Rīgas Ritmi" ir viens no apmeklētākajiem un iemīļotākajiem mūzikas festivāliem Latvijā, kas pulcē augstas klases māksliniekus. Tas ir viens no vadošajiem mūzikas festivāliem Baltijā, ar atpazīstamību arī Eiropā un pasaulē.

Kā allaž, paralēli festivāla koncertiem, notiks arī profesionāļu meistarklases, kurās interesenti varēs paplašināt savas muzikālās zināšanas un prasmes. Meistarklases vadīs festivāla galvenie mūziķi. Tāpat meistarklašu dalībnieki bez maksas varēs apmeklēt visus festivāla koncertus.

Precīza festivāla programma atrodama festivāla mājaslapā. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Sarunu festivāls plašākam redzeslokam – 'Lampa' Cēsīs

Foto: LETA

Trešā sarunu festivāla "Lampa" programmā 30. jūnijā un 1. jūlijā Cēsu pils parkā notiks vairāk nekā 200 pasākumu par dažādām tēmām no dažādām vietām Latvijā un pasaulē – izglītību, veselību, vidi, politiku, valsts pārvaldi un drošību, nodokļiem, ekonomiku un kultūru.

"Sarunu festivāla "Lampa" "ēdienkarte" šogad piedāvās pilnu garšu buķeti – no karstām pašmāju valstsvīru debatēm līdz sarunām ar skandināvu kulta politiķiem, no uzņēmēju grēksūdzes līdz policijas aizturēšanai klātienē un tiešraidei no Cēsu nepilngadīgo kolonijas, no mākslinieciskas performances par Latviju 2068. gadā līdz unikālai pirmizrādei par latviešu un krievu attiecībām. Ja pirms trim gadiem sākām ar bagātīgu 50 notikumu programmu, tad šogad Sarunu festivāls Lampa pārspēj pats sevi. Tie būs vairāk nekā 200 pasākumi, kas atmosfēras ziņā salīdzināmi ar jaudīgu rokfestivālu, bet satura ziņā ar vēl nepieredzētu konferenci. Politiķi, uzņēmēji, žurnālisti un lēmumu pieņēmēji, rakstnieki, reperi, mākslinieki, filozofi un pat garīdznieki - "Lampā" būs visi, un garlaicīgi nebūs nevienam!" par festivālu saka tā direktore Ieva Morica.

Īpaši plašas sarunas šogad būs par reģionālās attīstības jautājumiem Latvijā. Programmā "Mājvieta" notiks diskusijas par aktīvu dzīvi ārpus Rīgas un citām lielajām pilsētām, pārliecinoties, ka Latvijas laukos un reģionālajos centros rit pilnvērtīga, saturīga ikdiena, kas vērsta uz attīstību – kultūras pasākumi, bizness, jaunuzņēmumi ("start-up"), tehnoloģijas, dažādas koprades telpas. Tāpat ar nebijušu vērienu šogad "Lampā" sevi pieteiks valsts pārvaldes iestādes un dažādi informācijas tehnoloģiju uzņēmumi un apvienības, kā arī uzņēmumi un jaunuzņēmumi, kuru darbība balstīta inovācijās.

Ar pilnu festivāla programmu var iepazīties mājaslapā. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Festivāls atbildīgiem brīvdomātājiem – 'Komēta' Bolderājā

Foto: Publicitātes foto

Otro gadu pēc kārtas Daugavgrīvas cietoksnī no 7. jūlija līdz 9. jūlijam notiks izglītojošs brīvdabas kultūras festivāls "Komēta". Šī gada festivāla vadmotīvs ir "Ieraudzīt neredzamo", tāpēc "Komētā" nebūs līdz šim festivālos pierasto skatuvju, bet gan septiņi savstarpēji saturiski vienoti ciemati, kuros satiksies mūziķi un mākslinieki no visas pasaules.

Cirka ciematā trīs dienu garumā uzstāsies 11 laikmetīgā cirka mākslinieki no Spānijas, Francijas, Polijas, Igaunijas un Latvijas. Katru dienu paredzētas arī meistarklases dažādās cirka tehnikās, kā arī monoizrāžu demonstrācijas.

''Aware House'' ir deju zāle, kurā konstanti skanēs elektroniskā mūzika. Atbilstoši festivāla vadmotīvam, lai šo mūziku izbaudītu, nav jādodas uz Detroitu, Ibizu vai Berlīni, bet gan uz Tbilisi, Palestīnu, Ķelni un Rīgu.

Sapņu kinoteātrī katru vakaru notiks režisora un žurnālista Ramina Aryaie ceļojuma piezīmju demonstrējumi, kas tapuši trīs gadu garumā, ceļojot apkārt pasaulei. Uz salas ieradīsies arī unikāls mūziķu kolektīvs, festivāls un ierakstu izdevniecība ''Nomade'' no Čīles, kas prezentēs Dienvidamerikas etnoelektroniskās mūzikas žanru. Līdzās viņiem uzstāsies mūziķi un dīdžeji no Argentīnas, Brazīlijas, Čīles, Ekvadoras, ASV, Kolumbijas un citām tuvākām vietām.

Īpašs pārsteigums festivāla apmeklētājus sagaidīs "Higgs Boson'' tunelī, kur bez izteiktas programmas uzstāsies vairāk nekā 40 Latvijas un citu valstu mākslinieki, kuri izpildīs dažādu žanru mūziku.

Pasākumā netiek lietota vienreizlietojamā plastmasa un tiek šķiroti atkritumi, pasākuma infrastruktūra tiek būvēta no otrreiz pārstrādātiem vai ziedotiem materiāliem, lai skatuves, ekoloģiskās tualetes un dušas var tikt izmantotas citiem pasākumiem, ko rīko vietējā kopiena, kā arī turpmākajiem ''Komētas'' festivāliem.

Tā vietā darbosies trauku bibliotēka, kurā katrs varēs aizņemties traukus, lai pēc iespējas samazinātu radīto atkritumu daudzumu. Tāpat apmeklētājiem tiek ieteikts ņemt līdzi savus traukus un ūdens pudeli, jo pasākuma teritorijā tiks nodrošināts bezmaksas dzeramais ūdens un plastmasas pudelēs tas netiks tirgots.

Cietokšņa teritorijā būs paredzēta vieta bezmaksas telšu pilsētiņai. Lai festivāls būtu pieejams plašākai sabiedrībai, 9.jūlijā ''Komēta'' būs atvērta bez maksas ikvienam interesentam.

Iepazīties ar pilnu festivāla programmu, kā arī iegādāties biļetes iespējams festivāla mājaslapā.

Koncerts virs Gaujas un kino Ērgļu klintīs – Cēsu mākslas festivāls

Foto: Publicitātes foto

Cēsu Mākslas festivāls šogad notiks no 15. jūlija līdz 13. augustam. Tas sāksies ar koncertu 15. jūlijā īpaši izvēlētā vietā pie Ērgļu klintīm, kur mūziķiem būs speciāli izbūvēta platforma Gaujas vidū, bet skatītāju sēdvietas atradīsies upes krastā. Atklāšanas koncertā uzstāsies sitaminstrumentālistu ansamblis "Perpetuum ritmico".

Pasākuma otrajā daļā tiks atklāta kino pētnieka un režisora Jāņa Putniņa veidotā festivāla filmu programma "Upe" – tiks demonstrēta 1934. gadā tapusī un īpaši šim projektam digitāli atjaunotā latviešu dokumentālā filmu "Gauja", kas tiks projicēta uz klintīm, radot īpašu audiovizuālu efektu.
Katru nedēļas nogali festivāla laikā filmu programma turpināsies ar seansiem "kinoteātrī uz ūdens".

Programmā iekļauts britu aktiera Čārlza Lotona vienīgais darbs kino režijā "Mednieka nakts" (1955) un vācu režisora Vernera Hercoga filma "Agire, Dieva dusmas" (1972). Pavisam citādāka ir brazīliešu režisora Ozualdo Ribeiro Kandejasa filma "Robeža" (1967) – darbs, kas balansē uz spēlfilmas, kinematogrāfisku eksperimenta un dokumentālā kino robežas.

Laikmetīgā māksla šī gada Cēsu Mākslas festivālā atklāsies priekšlasījumu formātā koncertzāles "Cēsis" kino zālē. Īpaši veidotais cikls sniegs festivāla apmeklētājiem saistošu un profesionālu ieskatu laikmetīgās kultūras procesos un atspoguļos izcilākās personības.

Arī jaunrades veicināšana un atbalstīšana ir viena no galvenajām festivāla misijām, tāpēc ik gadu apmeklētājiem ir iespēja novērtēt speciāli festivālam sagatavotus projektus. Tāds 28.jūlijā koncertzālē "Cēsis" būs izcilā latviešu pianista Reiņa Zariņa un holandiešu mākslinieces Marilēnas Šiltkampas priekšnesums "MusicPainting/Live", kura pamatā ir mūzikas un gleznas vienlaicīga tapšana. 70 minūšu performancē skanēs Johannesa Brāmsa, Sezāra Franka, Morisa Ravela, Friderika Šopēna un Roberta Šūmaņa klavierdarbi.

Divi festivāla mūzikas notikumi gaidāmi 5. augustā. Plkst. 17 Cēsu Sv.Jāņa baznīcā muzicēs Eiropas konkursos novērtētā latviešu ērģelniece Liene Andreta Kalnciema, kura kopā ar spožo klarnetistu Mārtiņu Circeni atskaņos latviešu un franču komponistu mūziku.

Savukārt plkst. 21 Cēsu Pils parka estrādē gaidāms nozīmīgākais šī gada Cēsu Mākslas festivāla muzikālais notikums – argentīniešu komponista Osvaldo Golihova flamenko operas "Ainadamar" pirmuzvedums Latvijā. Golihova opera ir viens no 21.gadsimta spilgtākajiem pienesumiem operžanrā, un tā guvusi grandiozus panākumus lielākajos ASV opernamos, kā arī Austrālijā, Spānijā un daudzās citās vietās.

Cēsu Mākslas festivāls nav iedomājams bez teātra. Šī gada teātra izrāžu Ggrad Prix skate piedāvās piecus Latvijas teātru skatuves darbus, kurus izvēlējusies teātra kritiķe Silvija Radzobe. Tenesija Viljamsa "Kaķis uz nokaitēta skārda jumta" Lauras Grozas-Ķiberes režijā un Venta Vīnberga "Pielūdzēja Nr.1", režisors Gundars Silakaktiņš. Skatē iekļauti arī divi Latvijas Nacionālā teātra darbi - Gunāra Priedes "Zilā" Toma Treiņa režijā un Antona Čehova "Kaija" Elmāra Seņkova režijā. Neatkarīgos teātrus skatē pārstāvēs "Dirty Deal Teatro" ar Jāņa Joņeva un Anetes Konstes izrādi "Zvērīgā mīla", ko iestudējis Mārcis Lācis.

Ar pilnu Cēsu mākslas festivāla programmu iespējams iepazīties mājaslapā.

Festivāls – Mākslas pikniks Lūznavas muižā

Foto: Publicitātes foto

16. jūlijā, Lūznavas norisināsies otrais Mākslas pikniks – mākslu un garšu festivāls, kurā vienuviet pulcēsies mākslas baudītāji un sajūtu gardēži, lai ar mūzikas, mākslas, dejas, garšu un citām baudām piedzīvotu mākslas radīšanas brīdi.

Mākslas piknika laikā no 13.00 līdz pat pusnaktij Lūznavas muižā un tās parkā būs piedzīvojamas skatāmas, klausāmas un garšojamas baudas. Par skanīgajām baudām rūpēsies "Audience Killers", "Framest", "Tautumeitas", "Rihards Lībietis Orchestra", "Piparmētra", "L'Chaim", "Rūnas", "Jezups i Muosys", "Voice of Instruments", Reinis Young-Jaunais, džeza duets no Igaunijas - Villu Veski un Tiit Kalluste un citi mūziķi. Muzikālo garšu programmu mīsies ar citām baudām - būs skatāmas trīs laikmetīgās dejas izrādes lieliem un maziem, iespēja līdzdzīvot literāri muzikālajam uzvedumam "Atlaižu", vērojama mākslas plenēra norise, ļaušanās Ziemeļvalstu kino un festivāla "2 Annas" filmu valdzinājumam, žonglēšanas, uguns un burbuļu šovam, kā arī izmēģināt šaušanu ar loku.

Kā jau piknikam piedien, netrūks arī gastronomisku prieku un pārsteigumu – Gardēžu vakariņas, garšu eksperimenti un pārbaudītas vērtības. Tāpat katrs no pasākuma viesiem aicināts uz pikniku līdzi ņemt savu piepildīto piknika grozu, ko varēs baudīt tam īpaši paredzētās vietās.

Piedzīvot Mākslas pikniku aicināti arī mazākie mākslas baudītāji, kuriem no plkst. 13.00 līdz 19.00 paredzēta īpaša pasākumu programma ar iespēju aktīvi darboties radošajās meistardarbnīcās - pīt vainagus, radīt savus mākslas darbus grafikas darbnīcā, baudīt gardēžu meistarklases tieši bērniem un ļauties citām aktivitātēm.

Ieejas maksa Mākslas piknikā ir 3,00 eiro, bērniem līdz 12 gadu vecumam – bez maksas. Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī uz vietas pasākuma norises dienā. Plašāka informācija Lūznavas muižas mājaslapā.

Festivāls 'Lielajā dzintarā' – Liepājas mākslas forums

Foto: Publicitātes attēli

Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" arī šogad, no 3. līdz 6. augustam, notiks Liepājas mākslas forums, kas šogad aicinās baudīt vizuālo mākslu un starpžanru performances, teātri, audiovizuālo un multimediju mākslu, deju un mūsdienu mūziku, mudinot pārvarēt robežas un atklāt nezināmo.
Forums noritēs jau trešo gadu, taču šovasar festivāla programmu līdzās mākslas notikumiem papildinās arī lekcija/saruna, meistarklase un radošā darbnīca bērniem, iezīmējot Liepājas mākslas forumu kā vietu radošā procesa izpētei, diskusijai un domu apmaiņai. Forums papildinās notikumu sēriju "Pasaule Lielajā dzintarā", piedāvājot iepazīt māksliniekus no dažādām valstīm – Luksemburgas, Austrijas, Spānijas, Igaunijas, Beļģijas un Somijas.

Četru dienu garumā foruma mājvieta būs laikmetīgās arhitektūras pērle – Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars", kas nedēļas nogalē apmeklētājus aicinās iepazīt publisko pasākumu zāles līdz šim neierastās modifikācijās.

Forumu atklās ar laikmetīgās mākslas izstādi un Latvijā līdz šim nebijušas skaņu instalācijas prezentāciju. "Dzintara diptihs" ir spāņu izcelsmes Somijā dzīvojoša komponista un skaņas pētnieka Hosuē Moreno (Josue Moreno) veidota skaņas un arhitektūras instalācija, kas pamatojas uz skaņas akupunktūras stratēģijām un ir īpaši izstrādāta Liepājas koncertzālei.

Foruma turpinājumā uz lekciju aicinās profesors Gotfrīds Villems Rāss no Beļģijas, kurš izveidojis pats savu – robotu instrumentu orķestri, austriešu horeogrāfs Tobiass M.Drēgers (Tobias M.Draeger) piedāvās dejas izrādi "Ikdienas trakums" ("Daily Madness"), bet spāņu perkusionists Roberto Oliveira prezentēs jaunās komponistu paaudzes programmu ar perkusiju, elektroniskās mūzikas un sinhronizētās vizuālās mākslas skaņdarbiem. Foruma apmeklētāji varēs baudīt arī Ģertrūdes ielas teātra viesizrādi "Rondo", Latvijas-Igaunijas dejas mākslas kopprojektu "Connext", vairākas vizuālās mākslas izstādes un citus notikumus.

Nedēļas nogale noslēgsies ar luksemburgieša Frančesko Tristano (Francesco Tristano) divdaļīgu performanci, kuras pirmajā pusē mākslinieks atskaņos klaviermūzikas improvizācijas, bet otrajā daļā piedāvās tehno mūzikas ballīti. Frančesko Tristano ir mākslinieks, kurš apveltīts ar daudziem talantiem: izcils pianists, komponists, tehno un džeza mūziķis, kurš viegli spēlējas ar dažādiem mūzikas laikmetiem, žanriem un stiliem.

Katra vakara noslēgumā "Liepājas mākslas foruma" apmeklētāji tiks aicināti uzturēties atpūtas zonā, kur neformālā atmosfērā varēs baudīt atspirdzinošus dzērienus un dīdžeju spēlētās mūzikas pavadībā baudīt Liepājas vasaras noskaņas. Atkarībā no laika apstākļiem, atpūtas zona tiks izvietota terasē vai trešā stāva galerijā.

Pilna pasākumu programma pieejama mājas lapā www.lielaisdzintars.lv.

Biļetes uz Liepājas mākslas foruma maksas pasākumiem pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā.

Izrādes bērniem un jauniešiem – Valmieras vasaras teātra festivāls

Foto: Publicitātes attēls

No 4. līdz 6. augustam otro gadu pēc kārtas norisināsies Valmieras vasaras teātra festivāls. Šā gada festivāls būs veltīts bērniem, jauniešiem un ģimenēm, un pirmizrādes tajā piedzīvos septiņi iestudējumi.

Turpinot pērn veiksmīgi iesākto tradīciju, izrādes tiek veidotas īpaši šim notikumam un norisināsies dažādās vietās pilsētvidē - pagalmos, pazemes autostāvvietā, mežā, mēbeļu veikalā un citviet. Paralēli izrāžu programmai būs arī brīvdabas kino vakari, pagalmu spēļu čempionāts, gastronomiskie piedzīvojumi un diskusijas.

Pirmizrādi piedzīvos arīdzan ļoti gaidītā skaņas izrāde, audiāla instalācija koncerta formā - versija par Rūdolfa Blaumaņa noveli "Purva bridējs. Ciltskoks", kuras pirmatskaņojums bija paredzēts un radīts pirmajam festivālam pagājušajā gadā. To veidojis komponists Kristaps Pētersons sadarbībā ar Valmieras un Jaunā Rīgas teātra aktieriem, piedaloties mūzikas profesionāļiem, kas plaši zināmi ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām. Izrādes pirmatskaņojums notiks 4. un 5. augustā Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā.

Ar pilnu festivāla programmu iespējams iepazīties mājaslapā. Biļetes pieejamas iepriekšpārdošanā visās "Biļešu paradīzes" kasēs.

Alternatīvās kamermūzikas festivāls 'Sansusī'

Foto: DELFI

Lai gan pagaidām vēl nav zināma precīza norises programma, tomēr ir skaidrs, ka arī šogad Aknīstes novadā augusta pirmajā pusē notiks viens no intriģējošākajiem šīs vasaras brīvdabas pasākumiem – festivāls "Sansusī" –, kas sevī apvieno gan rokfestivāla iezīmes, gan eksperimentālu jaunradi, gan akadēmiskās mūzikas perfekcionismu.

"Sansusī" jau šopavasar iesildīts maijā ar brīvdabas koncertu Zunda dārzā, bet Aknīstes novada brīvdienu mājā "Susēja" tas notiks no 7. līdz 13. augustam.

Festivāla kulminācija paredzēta no 11. augusta līdz 13. augustam, taču festivāla teritorijā varēs ierasties jau 7. augustā, kad notiks "celšanas nedēļa" – no rītiem tēja, dienās darbi, bet vakaros ugunskurkoncerti.

Jau šobrīd zināms, ka neparasto muzikālo programmu papildinās Vara Klausītāja "Zīmējumu teātra" zīmējumu kamerbalets festivāla jaunākajiem skatītājiem un ģimenēm.

Informāciju par programmu, tuvojoties festivālam var atrast "Sansusi" "Facebook" lapā. Biļetes uz festivālu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Festivāls ar labu ēdienu un mūziku – 'Ieklausies garšā!'

Foto: Publicitātes foto

Siguldas pils un pilsdrupu teritorijā 12. augustā norisināsies otrais skaņu un garšu festivāls "Ieklausies garšā!".

Tā galvenie muzikālie viesi būs populārākā Gruzijas grupa "Mgzavrebi". Festivālā uzstāsies arī dziedātāja Aija Vītoliņa kopā ar savu grupu "Tango Sin Quinto", Ieva Akuratere un Igo kopā ar ģitāristu Aivaru Hermani programmā "Klusums starp mums", vienīgie tā sauktā "nabagu blūza" izpildītāji Latvijā "Rahu the Fool", kā arī instrumentālās ģitārmūzikas meistari "Rihards Lībietis Orchestra".

Garšu sadaļai festivālā tiek veltīta ne mazāka uzmanība kā mūzikai, tādēļ arī šefpavāri strādās uz improvizētām skatuvēm, kur ikvienam būs iespējams vērot katru viņu darbību. Šā gada skaņu un garšu festivālā Siguldā piedalīsies: Ēriks Dreibants un "Trīs pavāru restorāns", Šota Mudžirišvili un gruzīnu restorāns "Alaverdi", kā arī Eiropas gastronomijas reģiona 2017. gada pasākumu "seja" Dzintars Kristovskis un "Valmiermuižas alus virtuve".

Festivāla gastronomiskā tēma katru gadu tiek mainīta un ir saistīta ar aktualitātēm restorānu un pavāru industrijā. Šogad tēma būs "Chill & Grill". Festivālā iesaistītie restorāni un šefpavāri liks lietā Grilētāju brālības zināšanas un plašo grilu piedāvājumu, kā arī maksimāli mēģinās izmantot Latvijas izejvielas.

Skaņu un garšu festivāls "2017 Ieklausies garšā" Siguldas pils un pilsdrupu teritorijā 12. augustā norisināsies no plkst. 16.00 līdz pusnaktij. Plašāka programma – ieklausiesgarsa.lv. Biļetes nopērkamas "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Festivāls stilīgiem pilsētniekiem – 'Piena svētki'

Foto: F64

Jau septīto gadu pēc kārtas Rīgā norisināsies vasaras festivāls "Piena svētki". Šogad tas notiks 19. un 20. augustā kluba "Piens" apkaimē.

2017. gada festivāla tematika ir visums. Ideja radusies, iedvesmojoties no Stenlija Kubrika, piena ceļa, mēness apogeja un Tarkovska "Solaris".

Pasākumā uzstāsies Shipsea, kurš apvienojis domubiedrus, lai radītu nebijušu interpretāciju par Imanta Kalniņa mūziku. Tāpat klausītājus priecēs grupas "100 baltas dvēseles", reperis ansis, jaunais projekts "Ezeri" un Jānis Ozoliņš ar Filipa Glāsa etīdēm.

Teātra repertuārā paredzēta Jāņa Znotiņa režisētā izrāde pēc igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka darba "Kaka un pavasaris" motīviem, leļļu teātris "Bruņinieks, kuram sāpēja zobi" un Mārča Lāča, Anetes Konstes un Jāņa Joņeva radītā izrāde "Zvērīgā mīla".

Savukārt cirka cienītājus priecēs Čehijas, Dānijas un Nīderlandes apvienība "Cink Cink Cirk" un "Galapiat Cirque / BOI" no Francijas.

Ieeja pasākumos bez maksas. Sīkāka informācija Piena festivāla "Facebook" lapā.

Laikmetīgais cirks un ielu māksla festivālā 'Re Rīga'

Foto: Publicitātes foto

Šogad, no 23. līdz 25. augustam Rīgā notiks laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!" piedāvājot daudzveidīgu programmu un neparastus māksliniekus, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Plānots, ka festivāla ieskaņas izrādes notiks arī festivālā "Piena svētki" un Rīgas pilsētas svētkos.

Kopumā festivālā tiks piedāvātas četru dažādu trupu izrādes.

Šogad pirmo reizi festivāla "Re Rīga!" izrādes notiks koncertzālē "Palladium", kas, izbūvējot papildus tribīnes, tiks īpaši piemērota, lai skatītājs pēc iespējas tuvāk un personiskāk varētu vērot un novērtēt laikmetīgo cirku.

Festivāla programmas atlases komanda šogad, izvēloties repertuāru, īpašu uzmanību veltījusi māksliniekiem no Zviedrijas un Somijas. Šajās valstīs laikmetīgais cirks pēdējā desmitgadē piedzīvojis strauju uzplaukumu, savā attīstībā apliecinot, ka tā ir sarežģīta māksla, taču vienlaikus tā ir ļoti atvērta - cirka izrādes, meistarklases un izglītojošas nodarbības šeit apmeklē visdažādākā auditorija.

Biļetes uz festivāla izrādēm iespējams iegādāties no 26. aprīļa visās "Biļešu servisa" kasēs un internetā. Plašāk par programmu un izrāžu norisi – reriga.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!