Foto: Publicitātes foto
No 21. jūlija līdz 15. augustam VEF kultūras pilī būs skatāma Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 izstāde – "Radi rotājot".

Kā "Delfi" informē organizatori, izstādē būs iespēja apskatīt labākos Latvijas skolu audzēkņu 550 darbus dažādās tehnikās – keramikā, tekstilā, kokā, metālā, papīrā un citos materiālos. Ieeja izstādē – bezmaksas, tā skatāma no pulksten 10 līdz 18.

Vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas projekta "Radi rotājot" eksponāti tika atlasīti 2020. gadā no gandrīz 1500 darbiem. Darbu atlasi veica žūrija - māksliniece Aiva Bumbure, bērnu un jauniešu centra "Daugmale" stikla pulciņa "Mozaīka" vadītāja Ilze Rimicāne un projekta "Radi rotājot" mākslinieciskās koncepcijas autore Areta Raudzepa.

"Svētku koncepts pamatā ir rotā, rotāšanās, rotaļas elementi. Kas gan būtu latvietis bez visām šīm lietām? Jau gadsimtiem ilgi mūsu tauta savus svētkus svinēja, rotājot telpas gan kāzām, kristībām, gan gadskārtu svētkiem – Lieldienās, Mārtiņos, Līgo. Tika vilktas un liktas svētku rotas, latvietis "rotājās" dārzā, pļavā, druvā, rijā gan ikdienas, gan svētku tērpā. Izstādes dalībnieki ir radījuši mūsdienīgas rotas un rotājumus sev, sadzīvei, telpām dažādās vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas tehnikās," stāsta projekta vadītāja Sandra Mieze.

Jau ziņots, ka šogad svētku norišu kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Šobrīd notiek arī aktīvs mūsdienu deju lieluzveduma "Augstāk par zemi" filmēšanas process un dziesmu un deju ceļš "Saulevija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!