Foto: Publicitātes foto

Smiltenē un Ādažos šoruden atklāti divi no pieciem lielformāta mākslas darbiem, kurus veido Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" izglītības iniciatīva "Ziedoņa klase" sadarbībā ar fondu "Mākslai vajag telpu".

Septembra nogalē uz Smiltenes Kultūras centra sienas, Gaujas ielā 1, atklāts pirmais sienas gleznojums Smiltenes novadā. Darbu "Par atcerēšanos" radījusi māksliniece Luīze Rukšāne, iedvesmojoties no fotogrāfijas, kas tapusi 1910. gadā un kurā fiksēts smilteniešiem iecienītais Tepera ezers. Savukārt oktobrī Ādažos, uz Ādažu vidusskolas sienas, Gaujas ielā 30, atklāts mākslinieces Ances Eikenas sienas gleznojums "Tādi kā radi".

Atgādinām, ka pirmais projektā atklātais darbs bija Zīles Ziemeles sienas gleznojums "Kopā", kas rotā Talsu mākslas skolas sienu.

Ar gleznojumu Smiltenes centrā māksliniece Luīze Rukšāne aktualizē un vērš skatītāja uzmanību uz fotogrāfiju kā atmiņu nesēju. "Mūsdienās dzīvojam tēlu pārpildītā pasaulē, kurā nereti iemūžinām lietas bezjēdzīgi. Uzsveru to, kas pirms simts gadiem bija jauns atcerēšanās veids, bet tagad kļuvis par daļu no tā, kā atceramies," pauž Luīze Rukšāne.

Savukārt sienas gleznojums "Tādi kā radi" Ādažos ir veltījums ģimenēm, kas vēsta par to, ka, gluži kā augi dabā, ģimenes var būt ļoti dažādas. Māksliniece Ance Eikena iedvesmojusies no Ādažu novada ģerboņa, kurā attēlots aizsargājamais augs – Dortmaņa lobēlija (Lobelia dortmanna).

"Ģērbonī attēloti Lobēlijas ziedi, mamma un tētis, kuri sargā trešo – mazo, trauslo, vēl neizplaukušo pumpuru, bērnu. Mani ļoti aizkustināja ideja par šādu ģimenes simbolu, taču domāju, ka mums katram ir zināms, ka dzīve ne vienmēr ir tik vienkārša. Ģimene var būt visdažādākajās formās un veidolos, visas ģimenes ir pilnīgas un svarīgas. Dažkārt mazajam pumpuram ir jāizaug daudz agrāk un jāmācās parūpēties par sevi pašam, bez vecāku siltuma un rūpēm. Dažkārt vecāku vietā ir vecvecāki, krustvecāki, draugi. Bērni var būt adoptēti, un vecāki var būt šķīrušies. Dažādie un varbūt brīžiem nepareizie Lobēlijas ziedu attēlojumi murālī simbolizē dažādos ģimenes modeļus. Tie aug blakus pavisam dažādi, bet katrs ir pieņemams, pietiekams un vērtīgs," stāsta Ance Eikena.

Pēc sienas gleznojuma atklāšanas, sanākušie piedalījās kolāžu darbnīcā kopā ar mākslinieci, lai radīt savu kolāžu par tēmu "Kāds zieds esi Tu?".

Plānots, ka 2023. gada pavasarī "Ziedoņa klase" atklās vēl divus sienas gleznojumus – pa vienam Zemgalē un Latgalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!