Foto: Līga Krasta Klievēna
Arī šogad pandēmijas ierobežojumu dēļ tradicionālais tautas tērpu, kas kopš 2016. gada notiek 4. maijā, nevarēja norisināties klātienē. Tomēr organizatori – tautas tērpu centrs "Senā klēts" aicināja ikvienu uzvilkt tautas tērpu par godu Latvijai un publicēt fotogrāfijas "Facebook" vai "Instagram" ar tēmturi #tautastērpugājiens2021.

Tāpat kā pērn, virtuālajā gājienā bija aicināti piedalīties dalībnieki no visas Latvijas, kā arī no ārzemēm, veicinot Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un uzturot dzīvu tradīciju par tautas tērpa valkāšanu valsts godos.

Šā gada jaunums bija iespēja virtuāli pielaikot kādu no mākslinieces Agritas Krieviņas-Siliņas zīmētajiem tautas tērpiem "Facebook" un "Instagram" filtru veidā. Ikviens tika aicināts piedalīties gājienā, publicējot bildes arī virtuālajos tautas tērpos.

Laikā pirms pandēmijas 4. maija gājiens tautas tērpos sākās Rīgā, Rātslaukumā un veda līdz Brīvības piemineklim. 2020. gadā gājiens pirmo reizi notika virtuāli, un kā informē organizatori, tajā piedalījās vairāk kā četri tūkstoši dalībnieku.

Arī šogad sociālajos tīklos ar tēmturiem #tautastērpugājiens2021 un #tautastērpugājiens jau publicēti vairāki simti fotogrāfiju.

Lai atcerētos iepriekšējo gājienu norises, šogad 4. maijā Rātslaukumā visas dienas garumā atradās vides mākslas objekts – skatuve ar simbolisku gājienu un audiovizuāliem stāstiem par 1990. gada 4. maiju, par Tautas tērpu centra "Senā klēts" dibināšanu un gājiena tautas tērpos vēsturi.

Šogad ar šo pasākumu "Senā klēts" arī ieskandina 30 gadu pastāvēšanas jubileju. Tautas tērpu centra "Senā klēts" dibinātāja Maruta Grasmane saka: "Mums jābūt lepniem par savu kultūras mantojumu – tautas tērpu, kas ir saglabājies līdz mūsdienām. Tādēļ ikviena cilvēka līdzdalība šajā gājienā ir kā apliecinājums tam, ka tradīcija ir dzīva, un tai būs turpinājums."

View this post on Instagram

A post shared by Santa (@santa_bee)
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!