Foto: LETA

Par gaismas festivāla "Staro Rīga" apjomīgāko objektu šogad kļūs Brīvības piemineklis, ko rotās gan vizuāls, gan skanošs noformējums.

Kā otrdien, 3. novembrī, notikumam veltītajā preses konferencē sacīja festivāla kuratore Diāna Čivle, gaismas projekcijas, kas izcels pieminekļa skulptūras un bareljefus, tiks papildinātas ar emocijas raisošu kompozīciju - Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes dziesmu "Trīs zvaigznes".

"Brīvības piemineklis ir viens no valstiskuma simboliem, un mēs vēlamies, lai šim objektam būtu iespēja izstāstīt savu stāstu," izteicās Čivle, norādot, ka ar šo objektu festivāla rīkotāji apmeklētājos vēlas rosināt tādas sajūtas kā patriotiskums un valstiskums. "Cerams, ka šis objekts mūs iepriecinās un liks padomāt par valstiskām vērtībām," sacīja festivāla kuratore.

Kā stāstīja Čivle, objekts būs iekļauts festivāla pamatprogrammā "Latvijas māju sajūtu meklējot". Objekts tiks atklāts tūlīt pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzrunas.

Viņa arī pastāstīja, ka festivāla rīkotāji šogad vēlas sasniegt līdz šim lielāko izgaismoto objektu skaitu. "Lai ieceri īstenotu, festivāla nedēļā aicinām ikvienu rīdzinieku izgaismot logu vai logā ievietot gaismas objektu un šo objektu atzīmēt interaktīvajā kartē mājaslapā "www.1188.lv"," pauda festivāla kuratore. Tāpat cilvēki tiek aicināti apdomāt festivāla saukli "Gaismu sauca... Latvijas māju sajūtu meklējot" un sociālajos tīkos dalīties ar savu Latvijas māju sajūtu.

Kā norādīja festivāla rīkotāji, "Staro Rīga" objekti šogad atradīsies galvenokārt Rīgas centrā un Vecrīgā.

Festivāla pirmajā programmā -"Latvijas māju sajūtu meklējot" - centrālā ass būs Brīvības iela. Šajā programmā būs iekļauti gandrīz desmit objekti līnijā no AB dambja līdz Vecajai Ģertrūdes baznīcai, un katrā objektā tiks parādīta citādāka Latvijas māju sajūta, stāstīja festivāla izpildproducents Mārcis Gulbis.

Savukārt festivāla otrā - starptautiskā projekta "Baltic Light Chain" ("Baltijas gaismas ķēde") darbu - programma tapusi ar Eiropas Savienības atbalstu. Tās laikā Vērmanes dārzā apskatāma projekta "Baltijas gaismas ķēde" gaismas objektu ekspozīcija, ko veidojuši jaunie mākslinieki no Igaunijas, Lietuvas, Latvijas un Polijas. Šī ceļojošā izstāde jau demonstrēta Tallinā un Viļņā, bet pēc festivāla "Staro Rīga 2015" gaismas objekti būs skatāmi Polijas pilsētā Gdaņskā.

Šī ir pirmā reize, kad sadarbībai apvienojušies Baltijas valstu gaismas festivāli, un pirmā reize, kad Baltijā tiek veidoti un izstādīti starptautiski gaismas objekti.

Šogad, tāpat kā pērn, festivāla laikā notiks līdzdalības akcija "Rīgas karnevāls". Tajā būs iekļauti gan rīdzinieku izgaismotie logi, gan arī iestāžu un uzņēmumu veidotie objekti dažādās Rīgas vietās. Uzņēmumi un lielo objektu autori tiek aicināti pieteikt savus objektus, rakstot e-pastā "info@staroriga.lv".

Savukārt festivāla ceturtā programma būs starptautiska - tās laikā Vecrīgā būs skatāmi darbi, kas iepriekš tikuši eksponēti gaismas festivālos Lietuvā un Igaunijā.

"Gribam, lai iepriekšējos septiņos festivālos piedzīvotās sajūtas nepazūd, tālab arī lielu izmaiņu festivāla uzbūvē nebūs. Vēlamies, lai, staigājot pa pilsētu, cilvēki justos kā lielformāta izstādē," sacīja Čivle, uzsverot, ka mainīts tiks festivāla norises laiks - šogad festivāls 18.novembrī tikai sāksies, nevis, kā iepriekšējos gados, noslēgsies.

Kā ziņots, festivāls "Staro Rīga 2015" no 18.novembra līdz 21.novembrim notiks ar saukli "Gaismu sauca... Latvijas māju sajūtu meklējot" un tajā būs skatāmas četras gaismas instalāciju programmas. Festivāla objekti būs aplūkojami katru dienu no plkst.18 līdz 23.

Festivāla informācijas centrs atradīsies Līvu laukumā. Turpat tiks translēta arī pirmā gaismas televīzija Latvijā - "Staro.TV".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!