Foto: F64

Uzsverot starptautiskās sabiedrības gatavību atbalstīt pirmiedzīvotājus viņu zināšanu saglabāšanā un tiesību nodrošināšanā, 28. janvārī UNESCO galvenajā mītnē Parīzē 2019. gads oficiāli tika pasludināts par Starptautisko pirmiedzīvotāju valodu gadu (International Year of Indigenous Languages).

"Ar šo tematisko gadu izceļ pirmiedzīvotāju valodu lomu ilgtspējīgā pasaules attīstībā un miera veicināšanā. Caur valodu ir iespējams nodot zināšanas par kopienas tradīcijām, mijiedarbību ar apkārtējo vidi un sabiedrību kopumā, tādējādi pirmiedzīvotāju valodu saglabāšana ir ne tikai svarīga valodu, bet arī kultūras un bioloģiskās daudzveidības uzturēšanai," skaidro Beāte Lielmane, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Komunikācijas un informācijas sektora vadītāja.

Latvijā Valsts valodas likums nosaka, ka par pirmiedzīvotāju valodu tiek uzskatīta lībiešu valoda, un ka ir nepieciešama tās saglabāšana, aizsardzība un attīstība. Līdz ar to UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina šogad iesaistīties tematiskā gada atzīmēšanā, līdzdarbojoties lībiešu un citu valstu pirmiedzīvotāju valodām veltītās aktivitātēs.

Latvijas Universitātes Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits uzsver: "Latvijas seno pirmiedzīvotāju – lībiešu – valoda Latvijā skanējusi jau vairāk nekā tūkstoš gadu. Lai gan lībiešu valoda pieder somugru valodu saimei, tā atstājusi dziļas pēdas latviešu valodā un tās izloksnēs. Vienlaikus lībiešu valoda kā pirmiedzīvotāju valoda ir spējusi saglabāties cauri laikiem, un tā joprojām tiek runāta, pilnveidota un pārmantota. UNESCO Starptautiskais pirmiedzīvotāju valodu gads ir lieliska iespēja tuvāk iepazīt šo Latvijas vienreizējo bagātību un pirmiedzīvotāju valodas visā pasaulē."

Gada ietvaros, lai izceltu lībiešu valodu, plānoti vairāki pasākumi, piemēram, tradicionālie Lībiešu svētki Lībiešu tautas namā, lībiešu valodai un kultūrai veltīta konference, lībiešu valodu popularizējošu pasākuma cikls, kā arī šogad tiks atzīmēta Pētera Damberga, lībiešu valodas kopēja, literāta un kultūras darbinieka 110. dzimšanas diena.

Plašāka informācija par IYIL2019 pieejama šeit, savukārt izdevuma "UNESCO Courier" tiešsaistes versija ar tematiskām publikācijām par pirmiedzīvotāju valodām un tematisko gadu lasāma šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!