Foto: Publicitātes attēli
Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja (MVM) "Facebook" kontā 19. oktobrī pulksten 18.00 tiešraidē notiks piektā MVM saruna "Neredzamā seksualitāte: invaliditātes un seksualitātes līkloči Latvijā". Sarunā sociālantropoloģe Anna Žabicka, kristīgi izglītojošas biedrības "Agape Latvija" nozares "Spēju kustība" vadītāja Baiba Baikovska un biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle diskutēs par seksuālās un reproduktīvās veselības izglītības kvalitāti un pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti.

Pēc Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu Valsts komisijas (VDEĀVK) 2020. gada datiem Latvijā dzīvo vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku, tostarp bērnu, ar garīga rakstura traucējumiem vai fizisku invaliditāti. Šī saruna koncentrēsies ap divām tēmām vienlaikus – invaliditāti un seksualitāti. Sociāli un institucionāli vēl arvien pastāv maldīgi priekšstati par cilvēku ar invaliditāti seksualitāti. Sarunas centrā būs jautājumi kā mēs kā sabiedrība attiecamies pret cilvēkiem ar invaliditāti un viņu iespējām sevi realizēt, tai skaitā seksuāli, un kāda ir vai nav informācijas, izglītības un atbalsta politika Latvijā par seksualitāti, seksuālo un reproduktīvo veselību cilvēkiem ar invaliditāti?

MVM sarunu cikla vadītāja ir sociālantropoloģe Anna Žabicka, šoreiz uz sarunu aicinot invaliditātes eksperti, izglītojošās biedrības "Agape Latvija" nozares "Spēju kustība" vadītāju Baibu Baikovsku un "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāju, aktīvu seksuālo un reproduktīvo tiesību aizstāvi Ivetu Ķelli.

MVM sarunu cikla centrā ir diskusija par veselības jēdzienu. Veselība, ko mēs izdzīvojam, ir daudzslāņaina un mainīga atkarībā no to ietekmējošiem faktoriem, kas ne vienmēr ir medicīniski. Sarunu cikla ietvaros kopā ar medicīnas un sociālo zinātņu ekspertiem un jomas profesionāļiem pievērsīsimies tādām tēmām kā veselības nevienlīdzība Latvijā, narkotikas lietojošu cilvēku vieta sabiedrībā un viņu piekļuve veselības aprūpei, pilsētvides ietekme uz veselības uzvedību, ēdienu un pārtikas ķēdēm, kā arī vientulība, seksuālā veselība un seksualitāte.

MVM sarunu cikls tiek īstenots ar Frīdriha Eberta fonda atbalstu. Pasākuma tiešraidei var pieslēgties muzeja "Facebook" kontā. Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejs pirmo reizi durvis apmeklētājiem vēra 1961. gadā un šobrīd ir viens no apmeklētāju iecienītākajiem muzejiem Latvijā. Jubilejas gads, kas sakrita ar ārkārtas situāciju pandēmijas apstākļos, mudina noskaidrot, kāds ir paša muzeja veselības stāvoklis un ko šajā kontekstā saprast ar veselības jēdzienu. Šiem jautājumiem veltīta Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja 2021. gada norišu programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!