Foto: Publicitātes foto

Starptautiskā laikmetīgās mākslas festivāla „Survival kit 5” ietvaros „Baltajā naktī”, 7. septembrī, ar performanci un video projekciju uzstāsies kanādiešu kultūras apvienība "Fastwurms", kā arī citi latviešu un ārzemju mākslinieki. „Survival kit”, kas šogad norisinās no 5. līdz 15. septembrim Rīgā, piedalīsies mākslinieki no četrpadsmit Eiropas valstīm, kā arī ASV, reflektējot par šī gada festivāla izdzīvošanas stratēģiju – lēno revolūciju.

"Fastwurms", kurā darbojas mākslinieki Kim Kozzi un Dai Skuse no Kanādas, radies 1979. gadā. Viņu darbu pamatā ir "do-it-yourself" principi un raganu maģijas pozitīvais spēks, tajos atspoguļota lojalitāte vidusšķirai un atbalsts homoseksuālai savienībai. "Fastwurms" rada video un audio mākslas darbus, performances, kā arī objektus un interaktīvas instalācijas, iesaistot sabiedrību un pamatojoties uz zināšanu brīvu apmaiņu.

Atbildot uz jautājumu – kādu ieroci vai cīņas metodi vislabāk izmantot lēnajā revolūcijā – mākslinieki, ironizējot par kapitālisma ietekmi uz globālajām klimata pārmaiņām, norāda: "Mēs ieteiktu "slow burn" (lēno dedzināšanu) – šī taktika nepieprasa acīmredzamu konfrontāciju vai cīņu ar reāliem ieročiem. "Slow burn" sākotnēji šķiet nekaitīga, pasīva un viegli ignorējama parādība: patērētāji lēnām ceļ apkārtējās vides gaisa temperatūru. Tās izmaiņas ir lēnas, savukārt paredzamie rezultāti nākotnē – viegli izprotami, dodot politiķiem un varas figūrām pietiekami daudz laika, lai izdomātu, vai pievērsties radošiem risinājumiem, vai arī kļūt par daļu no problēmas. Ja varas vīri atsakās, noliedz vai kavējas ar atbildi, viņi nenoliedzami tiks "aizslaucīti" prom ar sociālu un dabas spēku palīdzību."

Laikmetīgās mākslas festivālā "Surival kit 5" piedalīsies Ane Hjort Guttu (NO), Anda Lāce (LV), Ernests Kļaviņš (LV), Eva Vēvere (LV), Francisco Camacho (CO/NL), Gabriel Lester (NL), Gundega Evelone (LV), Harun Farocki (DE), Ieva Kaula (LV), Ingrīda Pičukāne (LV), Ivar Veermae (EE), Ivars Drulle (LV), Johanna Billing (SE), Kanslibyrån (John Huntington & Per-Arne Sträng) (SE), Kate Krolle (LV), Kārlis Vītols (LV), Klāvs Upaciers (LV), Krišs Salmanis (LV), Laura Ķeniņš (LV), Laura Prikule (LV), Leonards Laganovskis (LV), Liene Mackus (LV), Matthieu Laurette (FR), Mārtiņš Zutis (LV), Maija Mackus (LV), Minna L. Henriksson (FI), Nicoline van Harshkamp (NL), Nina Kurtela (DE/HR), Oliver Ressler (AT), radošā grupa "Orbīta" (LV), Sasha Kurmaz (UA), Sebastian Mugge (SE), The Yes Men (US), Vilnis Putrāms (LV) un Vladimirs Jakušonoks (LV).

"Baltajā naktī" norisināsies arī mākslinieces Ingrīdas Pičukānes izglītojošā lekcija un stencilu darbnīca" Lauka pētījums dzimtes studijās urbānajā vidē" un Ramonas Bušas-Virtmanes un Vladislava Saveļjeva veidotā spēle "Absurda epizode no reevolūcijas". Ar perfomanci uzstāsies "Doktora Klisicka Laboratorija" un vokālinstrumenālais psihodēliskās mūzikas ansamblis "The Smoking Caterpillars". Plašāk par "Survival kit" programmu "Baltajā naktī" festivāla organizatori, Laikmetīgās mākslas centrs, stāstīs augusta nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!