Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 15. septembrī, Rīgā, muzejā "Koka Rīga" un mājas pagalmā Tallinas ielā 86 tiks svinēta izcilā latviešu arhitekta Jāņa Alkšņa 150. dzimšanas diena. Muzejā atklās meistara projektēto ēku fotogrāfiju izstādi, būs klausāma profesora Jāņa Krastiņa lekcija par Alkšņa arhitektūru un tiks rīkota ekskursija uz 2018. gadā renovēto māju Tallinas ielā 86, kuru savulaik projektējis Jānis Alksnis, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāju pārstāvji.

Muzeja "Koka Rīga" izstāžu zālē būs skatāmas aptuveni 70 Jāņa Alkšņa projektēto ēku fotogrāfijas, kuras izraudzījusies izstādes padome arhitektūras doktora Jāņa Krastiņa vadībā. Izstādes mērķis ir godināt meistaru, parādot Jāņa Alkšņa daiļrades daudzveidību, un izsekot Rīgas kultūras sakarībām no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām.

Pēc izstādes atklāšanas un lekcijas par Alkšņa darbiem, to nozīmību un ēkām, kas arvien veido Rīgas tēlu, uzstāsies profesors Jānis Krastiņš – Latvijas arhitektūras pētnieks un grāmatas "Arhitekts Jānis Alksnis 1869-1939" autors.

Pēc lekcijas vēsturnieks un muzeja "Koka Rīga" direktors Voldemārs Eihenbaums novadīs ekskursiju mājas pagalmā, ko 1913. gadā uzcēlis Jānis Alksnis. Māja uz Krāsotāju un Tallinas ielas stūra atjaunota saskaņā ar prasībām, kas tiek piemērotas arhitektūras pieminekļiem. Ēkas fasādes daļā restaurēti arhitekta radītie bareljefi – Tallinas ielas pusē kompozīcija ar divām lauvām, bet Krāsotāju ielas pusē panno ar saulespuķēm. Pēc ekskursijas apmeklētājiem tiks piedāvāts simbolisks cienasts.

Foto: Publicitātes foto

Lai pievērstu uzmanību Jāņa Alkšņa darbiem, līdz nākamā gada februārim izstāde būs skatāma vairākos Rīgas kultūras objektos. Decembrī tā tiks atvērta Mencendorfa namā, bet Jāņa Alkšņa dzimšanas dienā – 7. decembrī notiks profesora Jāņa Krastiņa lekcija par Alkšņa dzīvi un darbību. Jāņa Alkšņa arhitektūras darbu fotogrāfijas tiks izstādītas arī LU Akadēmiskajā bibliotēkā, Rīgas domes otrā stāva foajē un Valmieras muzejā.

Jānis Alksnis ir nozīmīga personība Latvijas kultūras vēsturē. Dzīves laikā arhitekts uzcēlis pieminekli pats sev – tās ir vairāk nekā 130 dzīvojamās un sabiedriskās ēkas, kas līdz šai dienai izdaiļo Rīgu. Meistars tās radīja no 1901. līdz 1935. gadam. Lielākā daļa ēku arvien tiek ekspluatētas, taču daudzām no tām ir nepieciešama renovācija. Savas radošās darbības sākuma posmā Jānis Alksnis lielu uzmanību veltīja koka arhitektūrai, bet vēlāk vēsturisko procesu iespaidā un saskaņā ar tā laika vēsmām, arvien lielāku vietu viņa darbos sāka ieņemt akmens ēku projekti.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!