Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muita svinīgos pasākumos paredzējusi sagaidīt mirkli, kad Latvija oficiāli kļūs par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, un "atvērt" valsts robežu ar Lietuvu un Igauniju, informēja VID muitas sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Līdaka.
Līdz ar Latvijas pievienošanos ES vairs netiks veikta pastāvīga muitas kontrole uz Latvijas robežas ar Lietuvu un Igauniju, kas tagad kļūs par ES iekšējo robežu. Robeža tiks "atvērta", paceļot barjeras iekšzemes muitas kontroles punktos. Vairākos muitas punktos paredzēta ES karoga pacelšana un salūts.

Naktī no 30.aprīļa uz 1.maiju šajos muitas punktos plānoti vairāki svinīgi pasākumi, kuros piedalīsies vadošās Galvenās muitas pārvaldes amatpersonas.

Muitas vadītājs Mārtiņš Tols iecerējis piedalīsies pasākumā Ainažu muitas kontroles punktā, uz Grenctāli dosies viņa vietnieks Uģis Liepa, uz Meitenes muitas kontrolpunktu - otrs Tola vietnieks Ainis Latišs.

Tola jau šodien paudis pateicību visiem muitas darbiniekiem, kuri līdz šim strādājuši robežkontroles punktos.

Kā informēja Līdaka, Vidzemē iekšējās robežas atvēršanas pasākumi notiks trijos muitas kontroles punktos - Ainažos, Valkā un Veclaicenē. Visos punktos pasākumi rīt sāksies plkst.23. Paredzēts, ka šajās vietās būs svētku runa, svinīgi tiks pacelta barjera un notiks svētku salūts.

Zemgalē Latvijas kā ES dalībvalsts iekšējās robežas atvēršanas pasākumi būs Meitenes un Grenctāles muitas punktos un to sākums paredzēts plkst.22.30. Šajos muitas punktos plkst.24 būs salūts, kā arī tiks pacelts ES karogs.

VID Zemgales reģionālā iestāde abos muitas punktos strādājušajiem muitniekiem pasniegs atzinības rakstu. Atzinības raksts tiks pasniegts arī ilggadējiem sadarbības partneriem - Lietuvas muitas Šauļu un Paņevežas teritoriālo iestāžu muitniekiem, kā arī Latvijas robežsardzes, Sanitārās robežinspekcijas darbiniekiem, kā arī to firmu pārstāvjiem, kas strādājušas Meitenē un Grenctālē.

Latgalē paredzēti vairāki pasākumi, no kuriem pirmie sāksies 30.aprīļa naktī plkst.24 Subates un Medumu muitas punktos. Kurzemē pasākumi paredzēti 30.aprīlī plkst.24 Rucavas un Ezeres muitas kontroles punktos.

Pasākumā svinīgi tiks pacelts ES karogs un pasniegtas piemiņas veltes muitas darbiniekiem, izsakot pateicību par darbu Latvijas muitas dienestā.

Savukārt sestdien, 1.maijā, svinīgi pasākumi paredzēti visos ES ārējās muitas kontroles punktos Terehovā, Grebņevā, Vientuļos, Pātarniekos, Silenē, kā arī muitas punktos, kas izvietoti dzelzceļa stacijās Indrā, Zilupē un Kārsavā.

Līdaka informēja, ka šajos punktos 1.maija dienā plkst.12 uz īsu brīdi tiks pārtraukta kravu kustība un, skanot ES himnai, pacelti savienības karogi. Muita paredzējusi, ka pirmajiem pārvadātājiem vai ceļotājiem, kas pēc karoga pacelšanas ieradīsies paplašinātajā ES, tiks pasniegti simboliski šī vēsturiskā brīža apliecinājumi.

1.maijā plkst.9 ES ārējās robežas atvēršanas pasākums notiks Liepājas un Ventspils ostās, pasākumi plānoti arī Rojas un Mērsraga muitas punktos.

Līdaka uzsvēra, ka veiksmīga muitas darba nodrošināšanai pēc 1.maija, muitas vadība plānojusi rūpīgi sekot notiekošajam uz ES ārējām robežām. Nepieciešamības gadījumā tiks sniegtas konsultācijas muitas darbiniekiem.

Patlaban GMP ir noteikts atbildīgo amatpersonu dežūru grafiks no 1.maija līdz 5.maijam, kas ir valstī oficiāli noteiktās brīvdienas.

Uzņēmējiem šajās dienās būs iespējams vērsties pie atbildīgajiem VID reģionālo iestāžu muitas darbiniekiem, kas nepieciešamības gadījumā sazināsies arī ar VID GMP amatpersonām, informēja Līdaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!