Foto: DELFI
Igaunijas bērnu literatūras centrā Tallinas vecpilsētā (Pikk 73) līdz 2011.gada 30.janvārim būs apskatāma izstāde "Uz Tallinu ar koka zirdziņu": latviešu mūsdienu bērnu grāmatu un oriģinālilustrāciju skate, portālu "Delfi" informē izstādes veidotāji - Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sadarbībā ar Latvijas Bibliotekāru biedrību (LBB) un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP).

Kaut arī jau gandrīz trīsdesmit gadus spilgtākie sasniegumi Latvijas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā tiek prēmēti, šī ir pirmā izstāde, kurā vienkopus redzamas tik daudzu autoru oriģinālilustrācijas. Līdz ar to šis notikums ir unikāls visai Latvijas bērnu grāmatu mākslai kopumā.

Latvijas ekspozīcija veidota rūpīgi atlasot to autoru darbus, kuri guvuši atzinību dažādos grāmatu mākslas konkursos. Latvijā to ir visai daudz. Jau 1982. gadā dibināta "Pastariņa prēmija", kas tika piešķirta reizi divos gados. 1992. gadā Latvijas bērnu grāmatu ilustratora klasiķa Indriķa Zeberiņa (1882 – 1969) radinieki dibināja Indriķa Zeberiņa prēmiju, kas tiek piešķirta reizi piecos gados tieši māksliniekam - grāmatu ilustratoram. No 1995. gada Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome – IBBY Latvijas nodaļa sāka piešķirt "Pavasara balvu", bet 2005. gadā tā pārtapa par Jāņa baltvilka balvu bērnu lieratūrā. Tā ir nozīmīgākā bērnu un jaunatnes literatūras balva. Izcilā mūsdienu dzejnieka J. Baltvilka (1944 - 2003) piemiņas simbolika tai piešķir īpašu skanējumu un vērtību. No 2008. gada šī balva jau ir starptautiska un aptver visas Baltijas jūras valstis. Līdzās šīm, tieši bērnu un jaunatnes literatūrai veltītajām aktivitātēm, nozīmīga ir ikgadējā Grāmatizdevēju asociācijas "Gada balva grāmatniecībā", kas kopš 2006. gada ieguvusi nosaukumu "Zelta ābele" Tie ir konkursi un skates, kurās līdzās literārām veiksmēm arvien tiek izcelti arī sasniegumi grāmatu mākslā.

Plašajā izstādē redzami konkursu laureātu un nominantu darbi. To vidū ir ievērojami Latvijas mūsdienu bērnu grāmatu mākslinieki - Anita Paegle, Ilze Dambe, Ilze Ramane, Ūna Laukmane, Gundega Muzikante, Laima Eglīte, Ilze Neilande, Juris Petraškevičs, Signe Ērmane – Ļitvina, Arta Ozola – Jaunarāja, Jānis Blanks, Andris Vītoliņš un Reinis Pētersons – kopumā izstādi veido trīsdesmit divu autoru gan koši un krāsaini, gan filigrāni smalki un atturīgi dažādu formātu oriģināldarbi. Ilustratori šodien izmanto plašu izteiksmes līdzekļu un dažādu tehniku spektru. Līdzās radošam vecmeistaru zīmēšanas un gleznošanas tradīciju turpinājumam, redzamas oriģinālas digitālo risinājumu iespējas, tiek izmantota fotogrāfija, kolāža un pat tekstiltehnikas.

Īpaši jāatzīmē vairāki projekti, kuros veiksmīgi bērnu grāmatu ilustrāciju kategorijā sevi pierādījuši Latvijā ievērojami mākslinieki, Latvijas Mākslas akadēmijas profesori - Aleksejs Naumovs, Gunārs Krollis un Guntars Sietiņš. Redzamas gan temperamentīgas oriģinālgleznas, gan perfekti risinātas sarežģītas sižetiskas kompozīcijas, gan tonāli niansēti virtuozi grafiski risinājumi.

Līdzās šiem autoriem jāizceļ arī vairāki ļoti oriģinālu ilustrāciju risinājumu autori. Piemēram, Indras Sproģes neparastais projekts ar nosaukumu "Miljons", kur līdzās īpašai mākslinieciskai formai, rodama arī dziļa un oriģināla didaktiska ideja. Ar savdabību izceļas Gitas Treices darbi, kas daudziem latviešiem ir īpaši tuvi sava kolorīta un materiāla dēļ – tās tapušas kā rembrantiskas vīzijas uz jumta skaidām – koka materiāls, kas tiek izmantots lauku celtniecībā un senāk laukos, iespējams, bija vairāk pieejams, kā papīrs. Ikviens gabaliņš ir kā maza pasaules daļa, kas dažādās kombinācijās sastopas grāmatā.

Igauņu ielūgums parādīt 32 latviešu ilustratoru sniegumu Tallinā - Eiropas kultūras galvaspilsētā – ir brīnišķīga iespēja apliecināt, ka arī Latvija ir spējīga uz mērķtiecīgām aktivitātēm un pasākumu programmu, kas veltīta bērnu grāmatai un bērnu kultūrai. 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsētas statusā, LNB ir iecerējusi igauņu ilustratorus aicināt atbildes vizītē jaunajā bibliotēkas ēkā, piedaloties projektā "Pasaule bilžu grāmatā". Igauņu kolēģu iestrādes bērnu grāmatu popularizēšanā, ilustrāciju mākslinieku īpašā apzināšanā un kopā aicināšanā jau organiski iederas šīs valsts attieksmē pret grāmatu mākslu; senas un stabilas ir grāmatu mākslas tradīcijas, bērnu grāmatu oriģinālilustrāciju triennāles jau ir pierādījušas pārliecinošu "bilžu spēku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!