Foto: Publicitātes attēls
Tautas frontes muzejs sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu 21. martā pulksten 17.00 aicina uz pasākumu, kas veltīts 1989. gada 17.–19. martā Latvijas Tautas frontes rīkoto akciju kopumam – koncertiem "Roks par neatkarību", kas toreiz norisinājās Sporta pilī Rīgā, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Sarīkojumā tiks diskutēts par mūzikas ietekmi un nozīmi uz sabiedrību, tās viedokli un izpausmes veidu; par mūziku kā pretošanās veidu pastāvošajai iekārtai.

Diskusijas dalībnieki: Arnolds Klotiņš, muzikologs, Linards Muciņš, jurists un sabiedriskais darbinieks, Rūta Muktupāvela, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore un mūziķe, Imants Kulinskis, muzikālos sarīkojumu organizators, Zigfrīds Muktupāvels, mūziķis. Sarīkojumu vadīs Latvijas Universitātes sociālās atmiņas pētnieks, komunikācijas zinātņu doktors Mārtiņš Kaprāns.

Mūzika, it īpaši roks, pagājušā gadsimta 70.–80. gados ļāva runāt valodā, ko saprata tikai savējie. Padomju varas iestādes ilgi centās nepieļaut un aizliegt Rietumu rokmūzikas ienākšanu Latvijas PSR. Tomēr visdažādākajos veidos tā iemājoja jaunākās paaudzes mūziķu daiļradē. Acīmredzami piepildījās ASV Valsts sekretāra Henrija Kisindžera izteikums, ka PSRS sagraus nevis Rietumu militārais spēks vai ekonomiskais pārākums, bet gan amerikāņu, britu, rietumvāciešu rokmūzika. Tās ietekmē radītie vietējā roka skaņdarbi jaunajiem latviešu mūziķiem deva iespēju paust savu attieksmi pret politiskajiem procesiem. Viņu koncerti kļuva par izteikšanās platformu grupām un solistiem, kuriem ieeja oficiālajās skaņu ierakstu studijās bija liegta. Politika un mūzika savienojās vienā veselumā. Rokmūzikas fani, starp kuriem bija arī toreizējās panku kustības dalībnieki, nereti pēc rokkoncertiem skandēja saukli: "Ko nespēja vācu tanki, to panāks latviešu panki!" Un roks patiesi parādīja savu pārākumu pār padomju impērijas tankiem jaunāko paaudžu apziņā.

Arī 2019. gadā Tautas frontes muzejs turpina sadarbību ar Konrāda Adenauera fondu, veidojot sarunu ciklu "Trešā atmoda. 1989. gads. Latvija atgriežas pasaulē".

Pasākums notiks Tautas frontes muzejā, Vecpilsētas iela 13/15, Rīgā. Ieeja – bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!