"Šobrīd ir ābolu sezona un daudzi cilvēki šai laikā sūdzas par jūtīgiem zobiem. Lai aizsargātu zobu emalju, kuru ietekmē ābolos esošais skābju daudzums, pēc ābolu ēšanas iesaku uzdzert nedaudz piena vai uzkost gabaliņu siera," tā portālam Delfi stāsta Dr. Alēna Butkēviča, kura šogad tika atzīta par desmitgades labāko Latvijas zobārsti.

Šis padoms par pienu un sieru vasarā ir vienlīdz aktuāls ne tikai pēc ābolu ēšanas, bet arī lietojot uzturā plūmes, vīnogas, kā arī citas pašmāju ogas, piemēram jāņogas un upenes.

"Zobi justos vēl labāk, ja pēc katras ābolu vai ogu ēšanas tie tiktu iztīrīti ar floru saturošu zobu pastu, taču šāda iespēja ne vienmēr ir pieejama. Vēl kā alternatīva var būt cukuru nesaturošā košļājamā gumiju ar ksilitolu," skaidro pazīstamā zobārste.

"Latviešiem vajadzētu vasarā dzīvot kā francūžiem, kuri vienmēr augļus un ogas pasniedz kopā ar sieru, iespējams arī tāpēc, lai nedarītu pāri zobiem un mazinātu nepatīkamo sajūtu mutē," smejot atzīst Dr. Alēna Butkēviča, vienlaicīgi pieļaujot, ka varbūt tieši šīs tradīcijas dēļ viņas pacientiem no Francijas ir daudz veselāki zobi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!