Pirmdien, 8.septembrī plkst. 20 radošajā telpā "Tabakas fabrika" atklās kārtējo projekta "Rīgas dzejas karte" izstādi, kurā šoreiz īpaša uzmanība pievērsta fotogrāfijai, informē projekta autori tekstgrupa "Orbīta". Izstādes ietvaros notiks arī Vladimira Svetlova trīsvalodu grāmatas "lietots" atvēršana.

Izstāde iekļauta festivāla "Dzejas dienas" ietvaros un tajā apkopotos darbus veidojuši dažādi gan pašmāju, gan ārvalstu mākslinieki, taču tos visus vieno divi kopēji aspekti – dzejas teksts un saikne ar kādu vietu Rīgā. "Rīgas dzejas karte" tiek veidota jau divus gadus, ļaujot māksliniekiem un dzejniekiem Latvijas galvaspilsētu attēlot sev tuvā mākslas žanrā.

Šai reizē māksliniece Katrīna Neiburga, sadarbībā ar mūziķi Andri Indānu, apmeklētāju vērtējumam nodos video darbu, kas veltīts Rīgas centra jumtu veidotām ainavām. Liene Mackus projektam veidojusi porcelāna figūriņu sēriju ar Jāņa Elsberga dzeju, bet dzejnieks Artis Ostups demonstrēs divus objektus, kas vizualizēs teksta priekšmetiskumu.

Aleksandrs Zapoļs savā darbā pievērsies laika ritējuma īpatnībām blokmāju kvartālos Rīgas nomales mikrorajonos, bet mākslinieks Leonards Laganovskis radījis instalāciju, kas veltīta hipotētiski eksistējošām ielām, izvērtējot reālo Rīgas karti. Ideja radusies balstoties uz mākslinieka tēva 70.gadu nogalē sarakstītu grāmatu.

Īpaša vieta izstādē būs fotogrāfijai. Rīgu savos darbos iemūžinājuši ir trīs mākslinieki – Vladimirs Svetlovs un divi "Orbītas" dibinātās "Jevgenija Pastora rezidences" dalībnieki – fotogrāfi Justīna Bakutīte no Lietuvas un Pjotrs Antonovs no Krievijas.

Izstādes atklāšanas ietvaros notiks arī dzejnieka un mākslinieka Vladimira Svetlova trīsvalodu dzejas krājuma "lietots" atvēršana. Grāmatā papildus dzejoļiem publicētas arī autora fotogrāfijas un datorgrafikas.

Izstāde "Tabakas fabrikā" (Miera ielā 58, Rīgā) būs apskatāma līdz 15. septembrim. Ieeja izstādē ir bez maksas.

"Rīgas dzejas karte" ir ilgtermiņa projekts, kas notiek Eiropas galvaspilsētas gada ietvaros. Tas iesaista vietējos un ārzemju māksliniekus, kuri ir ieinteresēti dažādos žanros un formās apvienot dzejas tekstu un pilsētas vidi.

Projekts, kurā jau tapuši desmitiem dažādu žanru darbi, noslēgsies gada beigās ar dzejas koncertu, kurā piedalīsies vietējie un ārzemju muzikālie kolektīvi un projekti, sniedzot pilnvērtīgus dzejas priekšnesumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!