Foto: LETA

Spēku izsīkumu uz emocionālā viļņa nejūt, intervijā laikrakstam "Diena", komentējot bērnu ģībšanu XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā, teica diriģents Ints Teterovskis.

Kā viņš piebilda, sliktākais, ka tur neesot bijusi gaisa cirkulācija, pat neskatoties uz to, ka tā ir ārtelpa. Vējš bijis no skatuves aizmugures, bet tās aizvējā bija karsti, bija izveidojusies tāda kā bezgaisa telpa. Dziedātāju daudz, tie stāv ļoti blīvi, brīžos, kad jāsēžas, sanāca, ka gandrīz vai viens otram klēpī.

Redzot ka kāds bērns noģībst, pieskrien mediķis ar norūpējušos seju un aiznes saļimušo, sākās viļņa efekts.

Viņaprāt ģībšanu izraisīja vairāku apstākļu komplekss, kas nostrādāja visneveiksmīgākajā formā tieši ģenerālmēģinājumā.

Viņš uzskata, ka gājiena atcelšana bijusi liela kļūda. Gājienu vajadzējis organizēt. Ja ir bažas par dalībnieku veselības stāvokli, brīvprātīgas piedalīšanās principu varēja ieviest jau sākotnēji.

"Bet viennozīmīgi, ka gājienam noteikti bija jābūt. Daudziem svarīgākais notikums ir tieši gājiens," teica Teterovskis.

Viņš uzsvēra, ka svarīgāk par Izglītības un zinātnes ministre Mārītes Seiles demisiju ir ņemt vērā kļūdas, lai nākamreiz orientējas uz to, ka dalībnieki kļūst par galveno svētku sastāvdaļu, tad arī nebūs tādu problēmu.

Kā ziņots, sestdienas vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

Patlaban visi slimnīcā nonākušie svētku dalībnieki no ārstniecības iestādes ir izrakstīti.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki sākās 6. jūlijā, bet noslēdzās aizvakar. Svētkos piedalījās 37 890 dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!