Šajās dienās notiek pēdējie Latvijas ekspozīcijas sagatavošanas darbi pirms Venēcijas 14. starptautiskās arhitektūras biennāles oficiālās atklāšanas šo sestdien, 7. jūnijā, informē pasākumu aģentūra "Pareizā Ķīmija".

Jau ziņots, ka Latvija starptautiskajā izstādē šogad piedalīsies sesto reizi, un ekspozīcijas ideju un izpildījumu īsteno arhitektu birojs "NRJA". Latvijas komanda ekspozīcijā "Unwritten" uzsver akadēmiski respektabla pētījuma un vērtējuma par arhitektūru, kas būvēta pēc Otrā pasaules kara, trūkumu.

Ekspozīcija vienlaikus provocē apzināt un pētīt šo neapzināto arhitektūras laikmetu Latvijā, kā arī uzsāk datu bāzes veidošanu par to. Jau šobrīd "Facebook" izveidotā sadaļā "Unwritten" ikviens interesents tiek aicināts iesūtīt modernisma stilā celtu ēku fotogrāfijas, kuras viņaprāt būtu pelnījušas uzmanību un saglabāšanu.

Venēcijas ekspozīciju ar saukli "There is (no) modernism in Latvia" ("Latvijā (nav) modernisma arhitektūras") veido digitāli vāktās informācijas attēlojums telpā - 2000 lapas ar un bez informācijas tiks iekārtas rāmī, kas stiprināts pie ēkas sijām. Šogad tā atrodas vienā no diviem galvenajiem izstāžu paviljoniem - Arsenālā.

Ar lapu palīdzību tiek radīta informācijas mākoņa sajūta, kas atrodas nepārtrauktā kustībā, reaģējot uz gaisa plūsmām. Ikviens ekspozīcijas skatītājs var ieiet šajā mākonī - neuzrakstītajā grāmatā - un uzzināt līdz šim savākto informāciju. Turklāt tā visu izstādes laiku tiks atjaunota atbilstoši datu bāzes papildināšanai.

Ekspozīciju izgaismo iekārti LED gaismekļi ar kustības sensoriem, kuri ieslēdzas tajā ekspozīcijas vietā, kurā tobrīd atrodas skatītājs. Sensori ieslēdz arī skaļruņus, kuros tiek atskaņota Andra Indāna ("Gas of Latvia") īpaši šim notikumam radīta skaņas instalācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!