Foto: AFP/Scanpix

Turcijas amatpersonas vairāk ASV muzejiem, tai skaitā Getija un Metropolitēna muzejiem, nosūtījušas pieprasījumu atgriezt dažādas antīkās mākslas vērtības, kas savulaik tikušās nelikumīgi izvestas no Turcijas teritorijas, raksta ārvalstu prese.

Šādu pieprasījumu saņēmuši arī Klīvlendas muzejs, Harvardas Universitātes Bizantijas kultūras centrs.

Turcija vēlas atgūt visdažādākos artefaktus un mākslas priekšmetus, kas valsts teritorija tikuši atrasti arheoloģiskajos izrakumos pēc 1906. gada. Šajā gadā spēkā stājās likums, saskaņā ar kuru Turcijas īpašumā būtu jāpaliek visiem izrakumos atrastajiem vērtīgajiem priekšmetiem.

Turklāt Turcijas prasība muzejiem ir diezgan barga. Atsaucības trūkuma gadījumā tiek draudēts, ka pilnībā tiks pārtraukta jebkāda sadarbība šajā jomā. Līdzīgas aktivitātes, lai atgūtu senas vērtības, plānojušās veikt arī Grieķija un Itālija.

Jāpiezīmē, ka Turcija jau kopš pagājušā gadsimta 90. gadus sākuma ir centusies no ASV atgūt dažādus senos mākslas priekšmetus, taču īpaši lieliem panākumiem.

Kas tieši ir pieprasītie mākslas priekšmeti, ziņots netiek. Ir zināms, ka lielāko daļu muzeji ieguvuši no privātpersonām dažādās izsolēs jau kopš 1960. gadiem.

Getija muzjes Losaandželosā apstiprinājis, ka notiek pārrunas ar Turcijas amatpersonām. Jau iepriekš šis amerikāņu muzejs ir pēc Grieķijas pieprasījuma atdeva senu marmora plāksni, kas tiek datēta ar 430. līdz 420. gadu pirms mūsu ēras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!