Foto: Jūlija Žitluhina

Šogad starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot" norisinās divās daļās. Pirmā daļa notika Rīgā un Ventspilī no 18. līdz 22. jūnijam, bet otrā notiks Rīgā no 17. līdz 20. augustam, arī pandēmijas apstākļos mēģinot saglabāt dejas dzīvo klātbūtni un ievērojot epidemioloģiskos nosacījumus, portālu "Delfi" informēja festivāla rīkotāji. Visas norises augustā būs bezmaksas.

"Laiks dejot 2021" pievēršas tēmai "Dienvidi", kas ir trešā tēma festivāla trīs gadu koncepta ciklā un ļauj iepazīt spilgtus Balkānu reģiona laikmetīgās dejas pārstāvjus. Programma ar nosaukumu "Balkānu ģimene" izstrādāta sadarbībā ar Slovēnijas laikmetīgās dejas un performances festivālu "Exodos". Festivālā aicināti piedalīties mākslinieki no Slovēnijas, Ziemeļmaķedonijas, Kosovas, Čehijas un Albānijas, aktualizējot un iekustinot Baltijas un Balkānu valstu laikmetīgās dejas mākslinieku un organizāciju sadarbību un pieredzes apmaiņu.

Festivāla augusta norises notiks Rīgā – Eduarda Smiļģa Teātra muzejā un tajās piedalīsies mākslinieki no Albānijas, Kosovas un Ziemeļmaķedonijas.

19.augusta vakarā E. Smiļģa Teātra muzejā redzēsim tādus viesmāksliniekus, kā Roberts Nuha (Kosova) ar izrādi "InOut", kas būs pasaules pirmizrāde, Rosela Peličoti (Albānija) ar izrādi "Apturēts" un Iskara Šukarova (Ziemeļmaķedonija) ar izrādi "Decentralizējošās cirkulācijas", kā arī Roselas Peličoti un Roberta Nuhas duetu "Again".

Būtiska "Laiks dejot" sastāvdaļa ir Latvijas laikmetīgās dejas prezentācija. Šogad festivāla ietvaros jūnijā jau redzējām Kristīnes Brīniņas, Anetes Tambakas, Jāņa Putniņa, Naura Miķeļa Gobas un Aigara Larionova, kā arī Ievas Gaurilčikaites-Santas un Krišjāņa Santa izrādes, savukārt augustā būs iespējams redzēt daļu no Viļņa Bīriņa "sirojumu" projekta "Brālis" – izrādi skatuvei "Brālis".
Festivāla programmu papildinās ārvalstu mākslinieku vadītas meistarklases. Šogad, saskaroties ar epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, meistarklases būs pieejamas tikai profesionāļiem.

Festivāls "Laiks dejot" aizsācies 1998. gadā kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari. Gadu gaitā tas izaudzis līdz festivāla formātam un kopš 2006. gada ieguvis starptautisku statusu. Pateicoties ikgadējai norisei un piedāvāto notikumu kvalitātei, festivāls ieguvis atpazīstamību arī ārpus Latvijas robežām. Pastāvēšanas laikā "Laiks dejot" piedalījušies mākslinieki no vairāk nekā trīsdesmit valstīm. Festivālu rīko biedrība "PARTY" sadarbībā ar Horeogrāfu asociāciju un Latvijas Kultūras akadēmiju.

Festivāla norisē tiks ievēroti valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības noteikumi. Visi festivāla pasākumi būs pieejami bezmaksas, ieeja izrādēs – iepriekš piesakoties - un uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas, testēšanas sertifikātu un personību apliecinošu dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!