Foto: AFP/FP/Scanpix/LETA
Kopš marta sākuma Ukrainas ģenerālprokuratūra izdevusi jau 23 aresta orderus Krievijas kultūras darbinieku apcietināšanai. Tostarp, 4. martā šāds orderis tika izdots ievērojamam Krievijas kinorežisoram un aktierim Ņikitam Mihalkovam, bet 5. martā – dziedātājam Oļegam Gazmanovam. Par to savā "Facebook" profilā informēja Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova, kā arī vairāki Krievijas un Ukrainas mediji.

Gan kinorežisoram Ņikitam Mihalkovam, gan dziedātājam Oļegam Gazmanovam izvirzītas apsūdzības pēc Ukrainas Krimināllikuma 110. panta 2. daļas par "tādu darbību finansēšanu, kuru mērķis ir vardarbīgi mainīt vai gāzt konstitucionālo kārtību vai sagrābt valsts varu, mainīt Ukrainas teritoriju robežas vai valsts robežu".

Abus aizdomās turamos savos "Facebook" ierakstos Ukrainas ģenerālprokure Irina Venediktova uzrunājusi personiski, informējot, ka Ukrainas tiesa ir devusi atļauju prokuriem viņus aizturēt, lai nogādātu Ukrainas tiesā. Prokurore arī informē abas Krievijas kultūras prominences, ka viņa ļoti labi apzinās – brīvprātīgi viņi tiesā neieradīsies, tāpēc izsludinās abus starptautiskajā meklēšanā.

"Mēs visi lieliski saprotam, uz kāda pakāpiena jūs atrodaties Krievijas Federācijas varas hierarhijā – nebūt ne zemākā. Pieņemu, ka esat tuvās attiecībās ar Krievijas Federācijas augstākajām amatpersonām, un tieši tāpēc tik kaislīgi atbalstāt un propagandējat šo karu," Venediktova raksta savā paziņojumā Ņikitam Mihalkovam.

Gan Mihalkovs, gan Gazmanovs jau ilgu laiku zināmi kā kvēli Vladimira Putina īstenotās politikas atbalstītāji. 2014. gadā Latvija un Lietuva iekļāva Oļegu Gazmanovu savā "melnajā sarakstā", nosakot iebraukšanas aizliegumu. Toreiz šāds solis neoficiāli tika apsvērts arī attiecībā uz Mihalkovu. Zināms, ka reiz augsti novērtētais kinorežisors, kurš 1995. gadā saņēma "Oskara" balvu par filmu "Saules nogurdinātie", šobrīd veido propagandas dokumentālo filmu par Donbasu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!