Foto: Autors nezināms
Piektdien, 14. jūnijā, pulksten 6.00, Raunas tiltu šķērsoja rekonstruētais bruņuvilciens "Brīvība", kas līdz 22. jūnijam Cēsu kauju simtgades svinību ietvaros dzelzceļa stacijā būs aplūkojams līdz 22. jūnijam.

Par godu šim notikumam publiskota vēsturiska fotogrāfija, kurā redzams Igaunijas armijas bruņuvilciens nr.2 šķērsojam Raunas tiltu. Attēls, kura autors nav zināms, visticamāk uzņemts 1919. gada 22. vai 23. jūnijā Cēsu atbrīvošanas operācijas laikā.

"Rekonstruētais bruņuvilciens "Brīvība" gada garumā apceļo Igauniju, piestājot vietās, kur pirms simts gadiem norisinājās Neatkarības kara cīņas. Šis autentiski rekonstruētais bruņuvilciens ir kļuvis par vienu no populārākajiem Igaunijas simtgades notikumiem un esam gandarīti, ka Cēsu kauju simtgadē tas piestās Cēsīs – vietā, kur pirms simts gadiem latvieši un igauņi cīnījās par savu valstu neatkarībām," pauž kultūras ministre Dace Melbārde.

Foto: Normunds Kažoks

Svinīgā rekonstruētā bruņuvilciena "Brīvība" atklāšana Cēsu dzelzceļa stacijā ievadīs Cēsu kauju simtgadei veltīto nedēļu, kas noslēgsies ar plašām svinībām 22. jūnijā. Igaunijas bruņuvilciena vizīte Cēsīs ir Igaunijas Kara muzeja dāvana Cēsu kauju simtgadē Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Bruņuvilciens apmeklētājiem bez maksas būs atvērts katru dienu no pulksten 11.00 līdz pulksten 19.00. Bruņuvilciena atklāšana gaidāma sestdien, 15. jūnijā, pulksten 13.00. Ekskursijas gidu pavadībā latviešu un angļu valodās sāksies katrā apaļā stundā.

Izstādes laikā būs iespēja iepazīt svarīgākās bruņuvilciena sastāvdaļas – lielgabala vagonu ar visu bruņojumu; ložmetēju vagonu, kas padarīja bruņuvilcienus par grūti ieņemamiem cietokšņiem; desanta vagonu – apkalpes ikdienas dzīves centru; sanitāro vagonu – ievainoto apkopšanas punktu un, protams, bruņulokomatīvi.

Tāpat vilcienā varēs papildināt savas zināšanas par Cēsu kauju vēsturi un to nozīmi ar interaktīvas spēles palīdzību. Interesanti būs ne tikai ieroču, tehnikas un vēstures entuziastiem, bet ikvienam, kuram patīk atklāt interesantus stāstus un ieraudzīt sevi šodienā caur vēstures prizmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!