Foto: LETA
Rīgas domei patlaban nav brīvu līdzekļu, lai varētu pārņemt Jauno Rīgas teātri (JRT), ar preses sekretāres Annas Kononovas starpniecību atzina Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Kā ziņots, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL- TB/LNNK) mudinās Ušakovu pārņemt pašvaldības ziņā JRT.

"Saprotu ministres rūpes par JRT. Bet vēlos atgādināt, ka ieguldīt līdzekļus mēs varam tikai tajās telpās, kas pieder pašvaldībai. Ja mēs teorētiski runājam par kāda teātra kā iestādes pārņemšanu pašvaldības ziņā, ir jābūt sistēmiskam lēmumam, kāpēc tieši šo teātri, nevis citu. Kāpēc JRT, bet ne, piemēram, Dailes teātri? Mēs varam par jebkādas funkcijas pārņemšanu runāt tikai ar nosacījumu, ka tam seko arī finansējums. Brīvu līdzekļu mums pašlaik nav," uzsvēra Ušakovs.

Viņš atzīmēja, ka Rīgas pašvaldība par savu naudu jau ir izremontējusi Latvijas Nacionālo operu, Nacionālo teātri, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri, tagad tiek remontēts kultūras nams "Ziemeļblāzma", rindā gaida Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

Latvijas televīzijas raidījumā "100.pants" Ušakovs atzina, ka viņam patīk Jaunais Rīgas teātris, taču pēdējos divarpus līdz trīs gadus teātrī viņš nav bijis, jo esot aizņemts pašvaldības darbā un kultūras aktivitātēm laika neatliekot.

Kā ziņots, Jaunzeme-Grende uzskata, ja JRT nes pasaulē Rīgas vārdu, tāpēc būtu tikai likumsakarīgi, ka Rīgas pašvaldība pamazām sāktu finansiāli atbalstīt šo teātri, izremontētu tā ēku un nākotnē, iespējams, pārņemtu JRT pašvaldības ziņā.

Jau ziņots, ka šā gada augustā valdība atbalstīja Kultūras ministrijas ieceri sākt darbu pie JRT ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijas.

Lai novērstu JRT ēkas slikto tehnisko stāvokli, nodrošinātu ērtu un drošu ēkas ekspluatāciju un uzlabotu teātra darbinieku darba apstākļus, Kultūras ministrija šī projekta īstenošanu izvirzīja kā vienu no prioritāriem un atbalstāmiem projektiem.

Kā ziņots, pārņemt kādu valsts kultūras iestādi Rīgas domes vadību ir centušies pierunāt arī iepriekšējie kultūras ministri, paužot pārliecību, ka "pilsētai vajadzīgs savs muzejs, savs orķestris, savs teātris". Līdz šim šādiem mēģinājumiem nav bijuši redzami panākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!