Foto: Publicitātes attēli

Režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš uzsākuši darbu pie Andreja Pumpura eposa "Lāčplēsis" gaismas uzveduma veidošanas Likteņdārzā.

Kā "Delfi" informē uzveduma veidotāji, plānots, ka multimediālā izrāde Likteņdārzā notiks šogad valsts svētku laikā - no 10. līdz 19. novembrim. Biļetes uz pasākumu no 30. marta pieejamas "Biļešu paradīzes" interneta vietnē un tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Valsts svētku laikā dienas tumšajās stundās ikviens būs aicināts uz vērienīgu izrādi, kurā pastaigas formā, sadarbojoties dabai ar gaismu, skaņu, mūziku, video, scenogrāfiju un aktiermākslu, 17 epizodēs varēs izdzīvot Andreja Pumpura eposu.

"Tautai visos laikos bija, ir un būs nepieciešams varonis. Taču varonim ir nepieciešama arī vienota un uzticama tauta – to šodiena ir parādījusi visai pasaulei. Lāčplēsis ir mūsu tautas gara koncentrēts gaismas stars. Pirms mūsdienās saucam pēc Lāčplēša, jāapzinās, cik katrā no mums ir viņa līdzgaitnieku gara spēka – cik manī ir Laimdotas, Kokneša, Spīdalas, Kangara, Kaupas, Staburadzes, Burtnieka, Lielvārža, Aizkraukļa, Pērkona, Raganas un, cik viegli vai neiespējami mani ir uzpirkt svešzemju Diterihiem un bīskapiem. Ar režijas, gaismas, mūzikas, scenogrāfijas un tehnoloģiju palīdzību katrs apmeklētājs izrādē nonāks līdzās Lāčplēsim, lai kopā ar viņu iepazītu varoņa līdzgaitniekus ceļā uz tautas brīvības ideāliem," tā par eposa uzvedumu stāsta režisors Kārlis Anitens.

Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, kuri kopā jau realizējuši vairākas multimediālas izrādes, tostarp 2020. gada gaismas uzvedumu Latvijā "Teiksma par gaismas bruņinieku".

"Lāčplēša" veidošanā mākslinieki savā komandā pulcējuši arī citus radošos spēkus. Ar dabas materiālu scenogrāfijas risinājumiem izrādē debitēs aktrise un māksliniece Inga Misāne-Grasberga, kura kopā ar aktieri Gundaru Grasbergu arī ierunās eposa tekstu. Uzvedumam nepieciešamo oriģinālmūziku un īpašā tehnikā veidotus dziedājumus režisora veidotajā skaņu celiņā radīs jaunie mūziķi Jānis Aizupietis un Signe Aizupiete. Video epizodes veidos mākslinieks Toms Zeļģis, savukārt projektu tehniski realizēs kompānija "Full Stage" Armīna Jukša vadībā.

Likteņdārza izraudzīšanās par iestudējuma norises vietu uzveduma autoriem šķiet pašsaprotama, jo šī vieta ir emocionāli piesātināta ar latviešu tautas brīvības pieredzi, turklāt daļa no Pumpura eposa norisinās Kokneses apkaimē.

Kā norāda organizatori, emocionālo piedzīvojumu uzveduma laikā papildinās arī praktiskas iespējas sildīties pie ugunskuriem, pavakariņot un atpūsties siltajā Saieta namā. Apmeklētāju ērtībai un uzveduma netraucētai baudīšanai katrā seansā maksimālais apmeklētāju skaits Likteņdārzā būs tikai 300 cilvēku.

Andreja Pumpura eposa "Lāčplēsis" uzvedums Likteņdārzā ir režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa privāta iniciatīva. Uzveduma sagatavošanas kopējās izmaksas ir ap 350 tūkstoši eiro, tādējādi biļešu iepriekšpārdošana uz izrādēm uzsākta jau 2023. gada martā, lai no pārdotajām biļetēm iegūtu līdzekļus projekta realizācijai. Uzveduma gatavošanas aizkulisēm var sekot līdzi Likteņdārza sociālajos tīklos Facebook un Instagram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!