Foto: LETA

Vairāki lielie Latvijas Nacionālās operas (LNO) atbalstītāji pēc kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) lēmuma atlaist līdzšinējo ilggadējo operas direktoru Andreju Žagaru nolēmuši uz laiku pārtraukt savu sadarbību ar operu.

Viesnīcas "Neiburgs" īpašniece Andra Neiburga stāstīja, ka līgumus par operas atbalstīšanu līdz šim slēguši katru sezonu. Pēdējā līguma termiņš beidzās šā gada 1.jūlijā.

"Tradicionāli mēs tuvākajā laikā slēgtu jaunu līgumu uz nākamo sezonu. Diemžēl, šobrīd es esmu noskaņota aizturēt līguma slēgšanu, līdz noskaidrojas situācija operā. Gribu uzsvērt, ka mūsu ģimenes atbalsts nebija atbalsts personiski Žagaram un viņa administrācijai, bet paveiktajam darbam - mēs bijām ļoti apmierināti ar operas sasniegtajiem panākumiem un atpazīstamību Eiropā, ar Rīgas operas festivāla plašo apmeklētību, ar kopējo operas repertuāra politiku un to, kā operas un baleta māksla, pateicoties sasniegtajam līmenim, ieguva arvien vairāk jaunu klausītāju un skatītāju tepat Latvijā, arī jaunatnes vidū," atklāja Neiburga.

Patlaban, kad operas vadībā nav neviena operas profesionāļa un tā nav pierādījusi spēju kvalitatīvi un radoši vadīt operas darbību, par ko Neiburga ļoti šauboties, viņa neuzskata par iespējamu parakstīt jaunu līgumu par atbalstu operai, minēja operas atbalstītāja.

Taujāta, vai operas sasniegtais mākslinieciskais līmenis varētu kristies līdz ar Žagara aiziešanu, Neiburga sacīja: "Uzskatu, ka šīs jukas un vadības maiņa uz neprofesionāliem cilvēkiem neizbēgami atstās iespaidu uz operas māksliniecisko līmeni, ja arī šo kritumu nevarēs novērot uzreiz un kādu laiku viss vēl varētu ritēt pēc inerces, pateicoties līdzšinējās administrācijas iestrādnēm."

Pagaidām sadarbību ar jauno LNO valdi nedomā turpināt arī AS "Grindeks". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans klāstīja, ka pavisam nesen tika parakstīts sadarbības līgums ar operu, taču tagad viņi atradīs kādu punktu uz kā pamata šo līgumu var lauzt.

"Nesaku, ka mēs turpmāk neatbalstīsim operu, taču savu atbalstu atjaunosim tad, kad jaunais cilvēks parādīs, uz ko ir spējīgs un spēs pierādīt, ka var strādāt ne sliktāk kā Žagars," akcentēja Lipmans.
Viņš atzina, ka ir šokā par to, kas noticis ar operu un jo īpaši viņu nepatīkami pārsteidzis kā LNO vadītājs atbrīvots no darba. "Notikušais parāda, ka valdība ir ne sevišķi principiāla un ne sevišķi gudra. Tas, kas notiek ap mūsu operu un Žagaru liek apšaubīt profesionālismu no kultūras ministres puses. Ne tikai mēs, bet arī visa Eiropa zina Žagaru. Uzskatu, ka situāciju varēja atrisināt profesionālākā veidā," pauda Lipmans.

Viņaprāt, LNO vadītāja atlaišanas iemesls nav bijis korekts, jo parasti, ja tiek konstatēti kādi pārkāpumi, tad tiek izveidota komisija, kas to visu izvērtē un uz tā pamata tad arī tiek pieņemts lēmums.

"Visu cieņu ministriem - tā nav viņu vaina, ka viņi nav profesionāļi, taču es viņus cienu kā cilvēkus. Tomēr tā rīkoties, kā tas notika Žagara gadījumā, nedrīkst. Viens no iemesliem, kādēļ LNO ir tik augstā līmenī, ir tas, ka Žagars bija pie stūres," sacīja Lipmans. Tajā pašā laikā viņš vēl cer uz Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V). "Dombrovskis ir gudrs cilvēks, ceru, ka viņš visu noliks pa vietām, un ceru, ka Žagars operā atgriezīsies," akcentēja Lipmans.

Jau ziņots, ka Žagars vakar,11.septembrī, tika atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ, pamatojoties uz likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" 63.pantu. Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, kultūras ministre jaunajai valdei ļāvusi piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Pēc vakar saņemtā kultūras ministres lēmuma par atcelšanu Žagars un viņa padomnieks muzikālajos jautājumos Arturs Maskats nolēmuši vērsties pie juristiem, lai izvērtētu visas šī lēmuma detaļas. Žagars arī apliecināja, ka vērsīsies tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī par melīgas informācijas paušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!