Ministru kabinets (MK) otrdien, 8. jūnijā, uzklausīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informatīvo ziņojumu, kurā pausts, ka Skolēnu dziesmu un deju svētki 2021. gadā notiks norišu formā laika posmā no 2. jūlija līdz 30. oktobrim.

Iecerēts, ka šajā laikā tiks filmēti dažādi priekšnesumi, kuri tiktu atspoguļoti sabiedriskajos medijos. Valdībā gan izcēlās diskusija par to, kas tiks darīts ar līdzekļiem, kas paliks pāri no svētku organizēšanas.

Izglītības un zinātnes ministrijai 2021. gada budžeta apakšprogrammā "Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki" plānoti 4 180 883 eiro, taču, pārplānojot svētku norises uz jaunā koncepta īstenošanu, svētku nodrošināšanai nepieciešamais valsts budžets samazinājies līdz 2 046 967 eiro.

IZM informatīvajā ziņojumā norādīts, ka šie svētki būs citādi, netradicionāli, un svētku moto ir "Svētki ir tur, kur esam mēs". Tas nozīmē, ka visas svētku norises notiks decentralizēti, nepulcējoties lielām cilvēku masām, pēc iespējas tuvāk dalībnieku dzīvesvietai (pašvaldības vai izglītības iestādes, vai viena kolektīva ietvaros), ar dalībniekiem no viens līdz valstī atļautajam skaitam, norisēm notiekot ārtelpās, bez skatītājiem.

Nenotiks centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Nav plānota ne dalībnieku ēdināšana, ne nakšņošana, ne garu pārbraucienu organizēšana. Vēsturiskajām liecībām par svētkiem pandēmijas laikā paliks videomateriāli: intervijas, foto, bērnu darbu videoizstādes, videopriekšnesumi, kas plašākai sabiedrībai būs pieejamas dažādās digitālajās platformās un televīzijas formātos un tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība, norādīts ziņojumā.

Svētki tiek organizēti ar mērķi stiprināt bērnu un jauniešu psihoemocionālo labbūtību un noslēgt šo svētku ciklu, kam bērni gatavojušies vairākus gadus jau no 2018./2019. mācību gada, paudusi ministrija.

Pēc pašvaldību koordinatoru iesniegtās informācijas uz 2021. gada 18. maiju svētku norisēm gatavojas 2090 kolektīvi ar 40 049 dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!