Foto: F64
Tā kā 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu dēļ 1991. gada barikāžu muzeja šā gada finansējuma ietvaros nespēj pilnībā nodrošināt savu Nacionālajā muzeju krājumā esošo priekšmetu un kolekciju uzturēšanu un saglabāšanu atbilstoši Muzeju likumā noteiktajām prasībām, Kultūras ministrija (KM) pēc trūkstošā finansējuma 21 704 eiro apmērā šodien vērsās valdībā, portālu "Delfi" informēja Kultūras ministrijas pārstāve. Tāpat valdība lēma piešķirt 394 826 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vēl vienam augstas gatavības kultūras infrastruktūras projektam – Dailes teātra skvēra labiekārtošanas darbiem.

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība un tās struktūrvienība - 1991. gada barikāžu muzejs - 2020. un 2021. gadā veiksmīgi īstenoja barikāžu 30 gadu atceres pasākumus, neskatoties uz Covid-19 pandēmiju un tās izraisītajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem. Tika īstenoti arī papildu darbi, kas prasīja papildu izdevumus, taču valstī noteikto epidemioloģisko drošības pasākumu dēļ nespēja gūt 2021. gadā plānotos ieņēmumus, kas segtu daļu izdevumu.

1991. gada barikāžu muzeja uzturēšanas izmaksu lielāko daļu sedz nomas maksas no pastāvīgajiem ēkas īrniekiem (kafejnīcas un suvenīru veikals). Ārkārtējās situācijas laikā darbu pārtrauca ēkas nomnieki un muzeja ieņēmumi samazinājās par 85%.

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrībai 2021. gadā vairāk nekā pusgadu nebija iespējams gūt ieņēmumus par zāles īri pasākumiem, kā arī muzeja publiskajiem pakalpojumiem (ekskursijām), jo kopš 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 3. jūnijam muzeji bija slēgti apmeklētājiem.

Tādēļ valdība 17. augustā lēma piešķirt 21 704 eiro, lai 1991. gada barikāžu muzejs nodrošinātu Muzeju likumā noteikto attiecībā uz savu Nacionālajā muzeju krājumā esošo priekšmetu un kolekciju uzturēšanu un saglabāšanu – segtu atlīdzības izdevumus un maksājumus par komunālajiem pakalpojumiem.

1991.gada barikāžu muzejs ir 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrības struktūrvienība, kurai ir valsts atzīta akreditēta muzeja statuss. Muzejs ir vienīgā institūcija Latvijā, kas sniedz sabiedrībai vispilnīgāko informāciju par Latvijas valstij vēsturiski un politiski nozīmīgiem notikumiem – 1991. gada janvāra barikāžu laiku un 1991. gada augusta puču, veicot šo notikumu sistematizētu izpēti, popularizēšanu un vēstures liecību vākšanu un saglabāšanu. viens no uzdevumiem ir veicināt valstiskuma apziņas veidošanos Latvijas sabiedrībā, īpaši jaunās paaudzes vidū, kuri šos vēsturiskos notikumus nav piedzīvojuši.

Tāpat 17. augustā valdība lēma piešķirt papildu finansējumu arī Dailes teātra skvēra uzlabošanai. Par piešķirtajiem līdzekļiem paredzēts vēl šogad veikt teātra skvēra Rīgā, Brīvības ielā 75 un Šarlotes ielā 1 labiekārtošanas darbus – segt skvēra pārbūves projektēšanas izmaksas, būvdarbu, kā arī autoruzraudzības izmaksas.

Jau ziņots, ka gatavošanās pārbūves darbiem Dailes teātra skvēra labiekārtošanā aizsākās 2019. gadā; darbu izpilde sadalīta trīs kārtās.

Pirmās kārtas ietvaros teātris sadarbībā ar Rīgas domi jau veicis Dailes teātra teritorijas labiekārtošanas būvdarbu iepirkumu un projektēšanas darbus. Šobrīd norit otrās kārtas sagatavošanas darbi, kuriem KM piesaistījusi Eiropas Savienības fondu un valsts budžeta finansējumu. Trešās kārtas darbus - teātra teritorijas labiekārtošanu gar Bruņinieku ielu, un tam piegulošajās sarkano līniju teritorijās - paredzēts īstenot 2022. gadā, ieguldot 732 727 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!