Foto: Karlīna Cercina
Valmierā no 1. aprīļa līdz 1. maijam ar vērienīgu programmu "Mākslas dārzs" norisināsies ikgadējās mākslas dienas. To laikā tiks atvērtas vairākas izstādes, notiks koncerti un aktivitātes, kurās varēs piedalīties ikviens interesents.

Mākslas dienas tiks atklātas ar vairākām izstādēm. Valmieras muzejā no 7. aprīļa būs skatāma Rituma Ivanova darbu izstāde "Kadri 4", bet no 1.aprīļa Valmiermuižas stallī būs Kaspara Podnieka personālizstāde "Laidars", kas aicinās padomāt par cilvēka izraisītām pārmaiņām dabā.

Sadarbībā ar mākslas "Galeriju Laipa" Valmieras integrētajā bibliotēkā no 1.aprīļa būs skatāma mākslinieces Karinē Paronjac gleznu izstāde "Ilūziju dārzs". Savukārt kontrastu pilnu, spraigu, optimismu rosinošu un dabas iedvesmotu "rokrakstu" mākslas "Galerijā Laipa" personālizstādē "Kurš gadalaiks" no 13.aprīļa demonstrēs māksliniece Signe Vanadziņa.

Par nozīmīgu notikumu, kas "iesakņojies" Mākslas dienās, kļuvis "Vidzeme Fashion Show" – Latvijā radītas aktuālās sezonas apģērbu un aksesuāru kolekcijas. Skate šogad notiks 22. aprīlī.
Arī šogad mākslas dienas turpinās pērn aizsākto tradīciju – mākslinieku apgleznotu soliņu atklāšanu pilsētvidē. Šogad soliņus pie Valmieras mūzikas skolas 22. aprīlī apgleznos mākslinieki Paula Zariņa-Zēmane, Juris Dimiters un Andris Vītoliņš.

Ierasts, ka Mākslas dienās iesaistās izglītības iestādes. Valmieras Valsts ģimnāzijas galerijā "Ledus pagrabs" no 10. aprīļa būs skatāma Elizabetes Rancānes foto izstāde. Valmieras Mākslas vidusskolā 3. aprīlī viesosies māksliniece Ieva Bondare, atklājot savu darbu izstādi, kā arī vadot nodarbības topošajiem māksliniekiem. Audzēkņu darbu izstādi atklās 29. aprīlī, tāpat ikviens interesants aicināts apmeklēt "Atvērtās durvis". Savukārt Valmieras Jaunatnes centrā "Vinda" 3. aprīlī taps eko dārzs ar neparastiem kokiem – veidotiem no otrreizējās pārstrādes materiāliem.

Mākslas dienu laikā, 8. aprīlī, Valmieras Drāmas teātrī viesosies režisors Dāvids Džovanzana (Davide Giovanzana) un Latvijas Kultūras akadēmijas jaunie aktieri ar izrādi "Ričards III. Aklā zarna". Tā, izmantojot Šekspīra lugas "Ričards III" struktūru, vēsta par mehānismiem cilvēkā, kas liek tiekties pēc varas un pārākuma, kā arī pēta, kas ir manipulācija.

Tāpat 5. aprīlī būs skatāma arī Karlosa Martinesa (Carlos Martinez) izrāde – pantomīma "Laiks svinēt". Tā ved skatītāju priecīgā ceļojumā, aicinot pārvarēt klusuma robežas un ļauties fantāzijai, attaisnojot aktiera 35 gadus seno un pamatīgo lēmumu kļūt par pantomīmas mākslinieku.
Jaunums būs arī forums "Māksla būt uzņēmējam", kas norisināsies 20. aprīlī. Plašāku ieskatu par investīcijām, atbalsta iespējām un labās prakses piemēriem ekspertu prezentācijās un paneļdiskusijās aicināti uzzināt esošie un topošie uzņēmēji.

Tā kā Rīgas – Gaujas reģions, kurā ir arī Valmiera, šogad nes Eiropas gastronomijas reģiona titulu, Mākslas dienu laikā godā tiks celti Latvijas mežos, pļavās un ūdeņos atrodamie gardumi. Tos sajust, atrast un izmantot, lai, liekot sastāvdaļu pie sastāvdaļas, nonāktu pie neatkārtojamās garšu pieredzes, 8. aprīlī aicinās Valmiermuižas alus virtuves šefpavārs Dzintars Kristovskis.

Mākslas dienu muzikālajā programmā iekļauti arī vairāki koncerti. 8. aprīlī Valmieras Kultūras centrā muzikālo priekšnesumu sniegs klasiskās mūzikas huligāni "Dagamba". Grupa Valmierā viesosies ar savu jaunāko programmu, kurā komponista Antonio Vivaldi cikls "Gadalaiki" skan jaunā interpretācijā.

10. aprīlī Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā skanēs Džovanni Batistas Pegolezi "Stabat Mater" garīgās mūzikas koncertā.

Savukārt 29. aprīlī, izpildot paša komponēto koncertizrādi "Novecento" pēc Alesandro Bariko darba motīviem, Valmieras kultūras centrā viesosies Vestards Šimkus.

Ģimenes ar bērniem 8. aprīlī plkst.12.00 tiek aicinātas uz koncertizrādi "Sīpoliņa jaunie piedzīvojumi" Valmieras kultūras centrā. Koncertizrādē piedalīsies Sergejs Jēgers (kontrtenors), Agnese Egliņa (klavieres), Guna Šnē (čells), Elīna Endzele (sitaminstrumenti), Vadims Lukjančuks (cirka mākslinieks), kā arī Rīgas Doma kora skolas, Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas audzēkņi.

Tāpat mākslas dienu laikā būs skatāmas dažādas izstādes, izrādes bērniem, notiks radošās darbnīcas, ar lekciju par vienu no savrupākajiem latviešu māksliniekiem – Teodoru Ūderu – uzstāsies mākslas zinātnieks Aivars Leitis. Dārzā atrodamo krāsu toņu daudzveidību skatītāji aicināti ieraudzīt, apmeklējot filmu "Gleznojot mūsdienu dārzu: no Monē līdz Matisam" kinoteātrī "Gaisma", kā arī piedaloties vēl citās "Mākslas dārza" aktivitātēs.

Valmieras Mākslas dienu programma skatāma Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā "Kultūra" un Valmieras Tūrisma informācijas centra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!