Foto: Publicitātes foto

Godinot režisoru Oļģertu Kroderu, tieši viņa 99. gadu jubilejā, 9. augustā, pulksten 19.00, netālu no Valmieras teātra tiks atklāts mākslinieku Aivara Vilipsōna un Ivara Miķelsona izveidotais mākslas objekts "Krodera ābele". Vienlaikus ar objekta atklāšanu noslēgsies šā gada Valmieras vasaras teātra festivāls.

Kā "Delfi" informēja organizatori, atklāšanas ceremoniju būs iespēja vērot arī tiešraidē Valmieras teātra "Facebook" lapā.

Mākslas objekts "Krodera ābele" tapis, pateicoties mecenātu Borisa un Ināras Teterevu atbalstam sadarbībā ar Krodera fondu, fondu "Mākslai vajag telpu" un individuālajiem ziedotājiem. Svinīgo atklāšanu vadīs tradicionālie Krodera pirmdienu vadītāji – Krodera fonda pārstāvji – Artūrs Skrastiņš un Vilis Daudziņš. Kā raksta rīkotāji – būs vairākas Sarkangalvītes, muzikāli pārsteigumi un joki.

Mākslas objekta atrašanās vieta – netālu no Valmieras Drāmas teātra - ir zīmīga, jo tieši šajā teātrī režisors ir aizvadījis divus no saviem ražīgākajiem dzīves posmiem, arī pēdējos gadus, iemiesojot sapni par domubiedru teātri (1964–1974 un 2001–2012), izaudzinājis aktierus vairākās paaudzēs. Jo Oļģerts Kroders, tāpat kā Pēteris Lūcis, Felikss Deičs, Māra Ķimele, Valentīns Maculēvičs un Varis Brasla ir cilvēki, kuri radījuši šī teātra baušļus par profesionālo un cilvēcisko ētiku, valodu un ansambli.

"Godīgi sakot, līdz brīdim, kad bronzas ābele tiks nolikta īstajā vietā, es neticēšu, ka tas tiešām ir noticis. Mēs sākām sapņot par režisora piemiņas vietas radīšanu Valmieras pilsētā jau 2014. gadā. Mēs strīdējāmies, uzklausījām viedokļus, kādam būtu jāizskatās mākslas objektam, kas būtu visatbilstošākais režisora garam. Aivars Vilipsōns piedāvāja savu versiju par Kroderu kā augļu koku un tapa Krodera balva, kuras vizualizācija pilsētvidē tad arī būs Krodera ābele Ziloņu ielā.

Sapratām, ka ar individuālajiem ziedotājiem to nevar paveikt, tāpēc mūsu projekts iestrēga. Un tad 2017. gadā mums laimējās satikt brīnišķīgos mecenātus Borisu un Ināru Teterevus. Bez viņiem tas nekādi nebūtu bijis iespējams," savu prieku neslēpj Evita Sniedze, Valmieras teātra direktore un Krodera fonda locekle.

"Lēmumu atbalstīt šo skaisto projektu pieņēmām jau 2017. gadā, apmeklējot Valmieru un klausoties Krodera fonda iecerēs. Ir liels prieks par to, ka esam varējuši to kopīgi īstenot. Esmu pārliecināta, ka Boriss būtu gandarīts, redzot šīs ieceres iemiesojumu skaistajā mākslas darbā," pauž mecenāte Ināra Tetereva.

"Paldies pilsētai, kas atbalstīja šo mākslas objekta ideju un atrada tam ideālu vietu, netālu no teātra, Ziloņu ielā, kur pēc gada taps promenāde ar Teātra laukumu, un, iespējams, ka Krodera ābele ir tikai aizsākums nākamajiem mākslas objektiem", piebilst Rihards Rudāks, viens no Krodera fonda pārstāvjiem, Krodera pirmais Hamlets.

Oļģerts Kroders (1921- 2012) bija latviešu režisors un psiholoģiskā teātra spilgts pārstāvis. Iestudējis teju visos Latvijas teātros. Radošās dzīves pēdējos gadus strādāja un dzīvoja Valmieras teātrī. 1999. gadā saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu. 2001. gadā režisoram piešķirts Triju zvaigžņu ordenis. 2006./2007. gada sezonā saņēmis Latvijas Teātra gada balvu kategorijā Labākais režisors par iestudējumiem "Karalis Līrs" un "Akmens ligzda jeb Niskavuori sievietes", "Karalis Līrs" arī apbalvota kā sezonas labākā izrāde.

Jau ziņots, ka šogad Valmieras vasaras teātra festivāls norisinās no 7. līdz 9. jūlijam. Plašāk par planoto programmu - festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!