Venēcijas biennāles 14.starptautiskā arhitektūras izstāde, kurai šogad dots konceptuāls nosaukums "Pamati" (Fundamentals), notiks no 2014.gada 7.jūnija līdz 23.novembrim. Par Venēcijas biennāles arhitektūras izstādes kuratoru izvēlēts pasaulē pazīstamais arhitekts Rems Kolhāss (Rem Koolhaas), kurš ir formulējis vienojošo tēmu - Mūsdienīguma absorbēšana:1914-2014 (Absorbing Modernity: 1914-2014).

Latvija biennālē piedalās jau sesto reizi – šogad ar ekspozīcijas projektu Unwritten (tulkojumā – Neuzrakstītā grāmata). Ekspozīcijas kurators, arhitektu birojs NRJA ar radošo komandu, uzsver, ka projekts tematiski turpinās Rema Kolhāsa doto tēmu par mūsdienīgumu, aktualizējot jautājumus par Latvijas pēckara arhitektūras uztveri, pētniecību un saglabāšanu.

Ekspozīcijas pamatā ir apgalvojums: "There is (no) modernism in Latvia" (tulkojumā – Latvijā (nav) modernisma arhitektūras), kas pauž ideju par to, ka vienlīdz pareizs ir gan pēckara modernisma arhitektūras pastāvēšanas apliecinājums, gan noliegums, jo nav akadēmiski respektabla, kopsakarībās balstīta pētījuma par šī laika arhitektūru Latvijā.

Tomēr tagad, pateicoties tematikas izvēlei, sagatavošanās process biennālei un pati ekspozīcija rosinājusi Latvijas sabiedrību apzināt pēckara modernisma arhitektūras mantojumu.

Mediji tiek aicināti uz preses konferenci 22. maijā pulksten 13.30 Latvijas Arhitektu savienībā (Torņa ielā 11/15, Rīgā), kur tiks iepazīstināti ar Latvijas ekspozīciju Unwritten Venēcijas arhitektūras biennālē un tiks skaidrots, kā sagatavošanās process biennālei un pati ekspozīcija rosinājusi Latvijas sabiedrību apzināt pēckara modernisma arhitektūras mantojumu.

Preses konferencē piedalīsies Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas ekspozīcijas komisārs, arhitekts Juris Poga, Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ķibilds un arhitektu biroja NRJA pārstāvji − arhitekts Uldis Lukševics, Linda Leitāne-Šmīdberga un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!