Foto: Andrejs Edvīns Feldmanis
1969. gadā, kad igauņi svinēja Dziesmu svētku simtgadi, uz zīmīgo notikumu bija ieradies arī Latvijas televīzijas operators Andrejs Edvīns Feldmanis, kurš iemūžināja šo pasākumu tolaik retos krāsainos foto.

Feldmanis tika norīkots no Latvijas televīzijas, lai filmētu sižetus par Igaunijas Dziesmu svētku simtgades notikumiem. Līdzi viņam bija arī divas fotokameras – FED 2 un "Zenit 3M", kurās viņš lietoja tobrīd reto krāsaino fotofilmu.

Dažas savas fotogrāfijas Feldmanis atsūtīja uz igauņu avīzes "Maaleht" redakciju, lai laikraksts tos publicētu un palīdzētu atrast tajos redzamos cilvēkus, tostarp arī koristi Sāmsalas Mustjala novada tērpā. Feldmanis par viņu bija jau iepriekš interesējies, taču no igauņu etnogrāfiem uzzinājis, ka meitene nekad nav dzīvojusi Mustjalā. Viņš arī atklāja, ka Igaunijā tika izveidota tautastērpu ražotne, kas izgatavoja tērpus tām koristēm, kurām tautastērpi bija zuduši Otrā pasaules kara laikā, kā arī abās Padomju Savienības deportācijās.

Jau tajā pašā dienā, kad "Maaleht" foto publicēja igauņu portālā "Delfi", ar mums sazinājās vairāki cilvēki, kuri atpazina sevi, savus klasesbiedrus, radiniekus vai vietējos kolektīvus. Pēc tam, kad bijām sarunājuši satikšanos ar Feldmaņa kungu, kurš pēc 50 gadiem bija atkal ieradies fotografēt Dziesmu svētkus, mums piezvanīja arī meitene no Mustjala novada vārdā Ollija Tomika (Olli Toomik). Redakcijā noorganizējām tikšanos, lai pārsteigtu Feldmani, kurš neko par Tomikas zvanu nezināja.

Foto: Priit Simson

Bijusī ārste, tolaik 30 gadus vecā Tomika dziedāja Hāpsalas jauktajā korī "Heli". Tikšanās laikā viņa atsauca atmiņā 1969. gada svētku dzīvīgo un sirsnīgo gaisotni, kā arī milzumlielo draudzīgo cilvēku pūli, kas gāja svētku gājienā. Arī Feldmanim, kurš 1969. gadā Tallinā bija pirmo reizi, šie svētki atmiņā ierakstījušies kā ļoti draudzīgi, kura gājiena dalībnieki nekad neatteica fotografēties.

"Pie suvenīru un atspirdzinājumu dzērienu stendiem pārdevējas nerunāja svešvalodās. Es vienkārši rādīju ar pirkstiem. Bizness paliek bizness," atminējās Feldmanis. "Esmu ļoti laimīgs, ka varu piedalīties Igaunijas 150 gadu dziesmu svētku atceres notikumos. Paldies Dievam, kurš bija lēmis mani saudzēt!"

Galerijā aplūkojamas Feldmaņa 1969. gada Igaunijas Dziesmu svētkos uzņemtās fotogrāfijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!