Foto: Nezināms. RTMM 644134
Šogad otru gadu Latvijas neatkarības atjaunošana tiek svinēta, mudinot klāt baltus galdautus un sēsties pie maltītes kopā ar ģimeni, radiem, draugiem un kaimiņiem. Tomēr Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) krājuma materiāli apliecina, ka jau latvieši allaž svinīgos mirkļos pulcējušies pie balti klātiem galdiem ģimenes, draugu un kolēģu lokā. Sadarbībā ar RMM aicinām aplūkot fotogrāfiju izlasi, kurā Latvijas kultūras izcilākās personības iemūžinātas pie gaišiem galdautiem.

Foto: Mākslinieka Jāzepa Grosvalda tēvs bija Frīdrihs Grosvalds, nozīmīgs tautiskās atmodas darbinieks. Grosvaldu dzīvoklis esot bijis sava laika izglītotāko latviešu sabiedrības pārstāvju salons, kurā ciemojās Janis Rozentāls, Rūdolfs Blaumanis, Aspazija, Vilhelms Purvītis un daudzi citi. Šeit Grosvaldu ģimene redzama dārzā Jūrmalā 1890. gados, un viņu galdu klāj balts galdauts.

Foto: Jānis Akuraters bija ne vien ievērojams dzejnieks un rakstnieks, bet arī viens no neatkarīgās Latvijas dibināšanas iniciatoriem, piedalījies Latvijas valsts dibināšanas aktā 1918. gada 18. novembrī. Viņa domubiedru vidū bija arī rakstnieks un gleznotājs Jānis Jaunsudrabiņš, dzejnieks Kārlis Krūza un teātra vēsturnieks, vēlākais Latvijas Nacionālā teātra direktors Arturs Bērziņš. Fotogrāfijā visi pulcējušies pie tautiskas galdsegas.

Foto: Viena no pirmajām latviešu teātra zvaigznēm, par sava laika izcilāko aktrisi dēvētā Dace Akmentiņa esot spējusi iejusties visplašākās amplitūdas lomās – viņa atveidojusi gan mazus zēnus, gan traģiskas varones. Kā raksta Rakstniecības un mūzikas muzeja pētnieki, šis foto liek domāt, ka viņa bijusi arī lieliska namamāte, kas mācējusi savas mājas dārzā radīt dzirkstošu svētku noskaņu.

Foto: Kā raksta RMM pārstāvji, arī jaunlatvieši bija iecienījuši ģimenes sanākšanas pie balti klāta galda. Fotogrāfija uzņemts Kārļa Barona dzīvoklī, kur savas dzīves pēdējos gados dzīvojis viņa tēvs Krišjānis Barons. Iela, kur atradās ģimenes dzīvoklis, pēc Dainu tēva aiziešanas aizsaulē tika pārsaukta viņa vārdā.

Foto: Viesiem, kas ap 1925.–1930. gadu pulcējušies pie čellista Pētera Komisāra, acīmredzot nav trūcis ne mielasta uz galda, ne arī izdomas, kā visiem satilpināties vienā kadrā. Ciemiņu vidū bijušas tik izcilas radošas personības kā komponiste Lūcija Garūta, komponists un pianists Arvīds Žilinskis, ērģelnieks Nikolajs Vanadziņš un citi.

Foto: Komponists Jāzeps Vītols savā vasaras mājās “Anniņas” Gaujienā, ko viņš dēvējis par savu paradīzi.

Raksta oriģināls publicēts RMM mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!