Foto: F64

Maija sākumā tika cildināti fonda "Viegli" apbalvojuma "Laiks Ziedonim" laureāti. "Delfi Kultūra" piedāvā iepazīties ar tiem caur fonda veidotajiem video.

Šogad notika jau otrā "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremonija. Tajā tika sumināti šogad par labākajiem atzītie šīs balvas laureāti, kā arī godināti piecās nominācijās izvirzītie kandidāti, kuri kalpo Latvijai un iedvesmo ar izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatnību.

Nominācija "Dzīve literatūrā - "Bize"" balvu saņēma Inese Zandere - latviešu bērnu literatūras veicinātāja un rakstniece, kuras nozīme latviešu bērnu literatūrā nav novērtējama - viņa ir dzejniece, rakstniece, bērnu grāmatu apgāda "Liels un mazs" redaktore, libreta "Kartupeļu opera" autore.

"Viņa visvairāk atbilda Ziedoniskajām vērtībām, līdzīgi kā savulaik Imants Ziedonis, arī Inese Zandere, šobrīd bērnu literatūrā ir nemiera gars, kas uztur augstus kvalitātes standartus. Vienlaikus neaizmirstot par rotaļīgumu, kas īpaši nepieciešamas bērniem domātās grāmatās.

Bez Ineses Zanderes latviešu bērnu literatūra neatkarības gadu gaitā būtu jau nonīkusi, ņemot vērā to, cik ļoti ātri mūsu kultūrā ienāk ārzemju multiplikācijas filmu varoņu tēli un estētika. Zandere latviešu bērnu literatūru uztur dzīvu, un tas ir darbs, ko viņa dara aiz patiesas mīlestības pret literatūru. Var apbrīnot viņas entuziasmu un blēņdarību, jo viņa neiet tradicionālus ceļus un iedvesmo pārējos," stāsta Aivars Berķis, nominācijas "Bize" vizionārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!