Foto: DELFI
Gaismas festivālā "Staro Rīga" šogad iekļauti 80 objektu, kuru apskatīšanai būs atvēlēti četri vakari, un vislabāk būtu katram izveidot savu maršrutu, pirmdien preses konferencē aicināja festivāla radošā direktore Diāna Čivle.

"Staro Rīga" notiks jau ceturto reizi, un šogad tā izmaksas lēstas aptuveni 400 tūkstoši latu, Rīgas pašvaldība tajā piedalās ar 140 tūkstošiem latu. Festivāla devīze šogad ir "Pilsētas stāsti", un darbus par šo tematu veidojuši vairāk nekā simt mākslinieku.

Ieteikumi par maršruta izveidošanu būs atrodami arī festivāla oficiālajā mājaslapā. Pēc Čivles vērtējuma, vienā vakarā visus objektu apskatīt būs sarežģīti. "Ja gribam sprinta gaitā izskriet, varbūt, ka tas ir iespējams, tomēr katrs mākslinieks objektā ir ielicis domu, kas ir jāredz, jāpakavējas un jāpabauda atmosfēra," norādīja radošā direktore.

18.novembrī sabiedriskais transports Rīgā būs bez maksas, taču tiem, kam nepatīk burzma, labāk būtu izvēlēties citus vakarus.

"Es vienmēr esmu ieteikusi katram izveidot savu maršrutu. Protams, ka var sekot numerācijai, jo tas arī veido maršrutu, bet aicinu visus apmeklēt mājaslapu, kur ir izvietoti visu objektu apraksti, un vizualizācijas palīdz saprast, vai man maršrutā vairāk iekļaut videoprojekcijas, vai izvēlēšos maršrutu, kur būs visi jauniešu objekti. Mēs zināmus ieteikumus sniegsim," sacīja Čivle.

Pie katra objekta skatītāji varēs atstāt savu vērtējumu.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC) atzina, ka pilsētai vienai festivāla sarīkošana nebūtu finansiāli paveicama, un uzsvēra, ka uzņēmumi šogad tajā piedalīsies pirmo reizi.

"Rīgas domes budžets to visu nevar pacelt, lielu atbalstu sniedz privātpersonas un privātuzņēmumi. Daudzi vēlas festivālā piedalīties, kas, manuprāt, ir šis mērķis - radīt kopības izjūtu," atzina Rīgas mēra vietnieks.

Uz jautājumu, kāpēc atsevišķi objekti nevar palikt izgaismoti visu gadu, kā, piemēram, Eifeļa tornis Parīzē, Rīgas vicemērs atbildēja, ka "par elektrību ir jāmaksā".

"Mēs meklējam iespējas, lai atsevišķi objekti mūs priecētu visu gadu, bet apmērs un izmaksas ir ļoti lielas," paskaidroja vicemērs.

Savukārt pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Eiženija Aldermane aicināja rīdziniekus izgaismot savu namu, dzīvokļa logus un līdzdarboties festivālā.

"Cilvēks, kas līdzdarbojas, ir arī līdzatbildīgs. Man vienmēr ir patikuši šie divi vārdi. Kad cilvēks pats kaut ko sāks darīt, nevis tikai gaidīs, tad viņš būs līdzatbildīgs par vietu un pilsētu, kurā viņš dzīvo, un par Latviju," teica Aldermane.

Šogad pirmo reizi tiks tirgoti arī "Staro Rīga" suvenīri, atklāts arī interneta veikals, bet 18.novembrī notiks digitāls tilts ar Ūmeo pilsētu. Gan Rīga, gan Ūmeo būs Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014.gadā.

Festivāla objekti ir sadalīti desmit daļās – Konkursa gaismas objektu programma, Sadarbības partneru gaismas objektu programma, Jauniešu un studentu gaismas objektu programma, Vides reklāmas stendu gaismas objektu programma, Starptautiskā gaismas objektu programma, Radošās darbnīcas "Rīga 2014 Think Tank" programma, Gaismas kafejnīcu maršruts, Pilsētvides pastāvīgo gaismas objektu programma, Īpašie notikumi, Pilsētas iedzīvotāju līdzdalības akcijas.

Lielākoties visi objekti tiks izgaismoti no plkst.18 līdz 23. "Staro Rīga" risināsies no 17. līdz 20.novembrim.

Visi "Staro Rīga 2011" objekti atrodami šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!