Foto: Privātais arhīvs
Gandrīz pusgadsimts jau pagājis kopš uzcelts plaši pazīstamais monumentālais piemineklis - Salaspils memoriāls. Šodien iespējams satikt un parunāt vairs tikai ar vienu no monumenta tēlniekiem - Oļegu Skaraini, kurš 5. augustā kļuva 92 gadus vecs.

5.augustā vārda dienu atzīmēja Osvaldi. Taču viņš – Osvalds Gaujers nē, jo sen jau ir Oļegs Skarainis. Vārdu nācās mainīt, lai glābtu savu dzīvību, lai varētu mācīties, strādāt un dzīvot Latvijā.

Taču 5. augustu tēlnieks Oļegs Skarainis katru vasaru svin, jo tā ir viņa dzimšanas diena. Šogad jau 92. Viņa – viena no izcilākajiem latviešu tēlniekiem – dzīve, viņa dzimtas liktenis ir visas latviešu tautas vēstures fragments. Bet tas, ko viņš var šodien pastāstīt, ir dzīvā vēsture.

Tagad 92 gadus vecais tēlnieks var pastāstīt, kā Osvalds kļuva par Oļegu. Var pastāstīt, kā spēj radīt lielisku pieminekli, izpelnīties pat Ļenina prēmiju par to, bet 25 gadus nesaņemt padomju pasi. Var pastāstīt, kā nodzīvot valstī 25 gadus bez dokumentiem.

Tagad 92 gadus vecais tēlnieks dzīvo jūrmalas Zvejniekciemā, viņa darbnīca ir pārpilna ar skicēm un moduļiem, kuri nekad netiks īstenoti. Pie viņa mājas starp sīkstajām jūrmalas priedēm pland Latvijas karogs.

Šovasar Rīga lepni atzīmēja latviešu strēlnieku simtgadi. Strēlnieka dēls Oļegs Skarainis var pastāstīt, kā Krievijā represēts viņa tēvs Jūlijs Gaujers.

92 gadus vecais vīrs var pastāstīt, kā tēlnieks, kura skulptūras skatīties ved ārzemniekus, dzīvo ar pensiju zem iztikas minimuma. Oļegs Skarainis visus savus darbus radījis spilgtu personību iespaidā. Iespējams, tālab kļuvis par monumentālistu.

Šobrīd viens no visvecākajiem latviešu māksliniekiem Oļegs Skarainis jeb Osvalds Gaujers savu dzimšanas dienu nosvinēja klusi. Šobrīd modē ir nevis monumentālisti, bet iluzionisti mākslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!