Foto: DELFI

Otrdien, 20. augustā, "Rīga 2014" kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 atklāja akciju "Tautas grāmatu plaukts". Tās laikā ikvienam ir iespēja dāvināt bibliotēkai sev nozīmīgu un īpašu grāmatu, lai to kopā ar dāvinātāja ierakstīto vēstījumu lasītu cilvēki šodien un arī nākamajās paaudzēs.

Akcijas atklāšanā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) vadītājs Andris Vilks norādīja, ka daudzviet pasaulē, ieejot modernajās bibliotēkās, pašas grāmatas nemaz nav redzamas, taču viņš ar kolēģiem un Gaismas pils arhitektu Gunāru Birkertu bijis vienisprātis, ka tā tam nevajadzētu būt. Bijis skaidrs, ka katram, ienākot jaunajā LNB ēkā, ir jāredz grāmatas un jābūt nešaubīgai sajūtai, ka viņš atrodas bibliotēkā.

Nolemts veidot "Tautas grāmatu plauktu", kam Birkerts jaunās ēkas ātrijā paredzējis īpašu centrālu vietu, lai tas varētu slieties piecstāvu mājas augstumā. Plaukta piepildīšanā savukārt aicināts piedalīties ikviens, kas to vēlas. "Savas grāmatas atnešana vēl vairāk pastiprina to sajūtu, ka tā nav tikai Gaismas pils, kuras tapšanu esam gadiem ilgi vērojuši, bet tā ir mana bibliotēka. Gribu, lai man ir lepnums par šo ēku, un tas satuvina," savu motivāciju īpaši izmeklēt kādu patiešām tuvu grāmatu skaidroja reklāmas aģentūras "DDB Latvija" direktors Andris Rubīns.

Arī rakstniece Inese Zandere norādīja, ka visi esam vērojuši bibliotēkas tapšanu un visas ar to saistītās smagnējās problēmas. Viņa uzskata, ka katrs šīs ķibeles esam izdzīvojuši gandrīz kā personīgās, kā tādu slimību, taču savas grāmatas atnešana dod iespēju atgūt tās sajūtas, kas jaunajai celtnei ir jārada.

Liela daļa uz akcijas atklāšanas pasākumu atnākušo līdzi bija paņēmuši kādu sev tuvu grāmatu "Tautas grāmatu plaukta" papildināšanai. Līdzās Raiņa "Zelta zirgam", Jelgavas vēstures apskatam un reklāmas pasaules cilvēku obligātajai literatūrai "Remember those great Volkswagen ads?" otrdienas pēcpusdienā uz galda sagūla vēl pārdesmit grāmatas.

Pats bibliotēkas vadītājs Vilks atklāja, ka savu grāmatu vēlas Gaismas pilij nodot diskrēti, jo tas ir ļoti personisks veltījums. Tikmēr citi stāstīja, ka vēl domā, kādu izvēlēties. Ikviens sev tuvo grāmatu kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 varēs atnest vēl līdz 15. septembrim un visās Latvijas bibliotēkās līdz pat 1. novembrim.

Kā apliecinājumu par dalību akcijā cilvēki saņems īpašas grāmatzīmes, kas tapušas ar reklāmas aģentūras "DDB Latvia" un Jelgavas tipogrāfijas atbalstu. "Tautas grāmatu plaukta" apjoms ir pāris desmiti tūkstoši grāmatu, tāpēc akcijas rīkotāji mudina iedzīvotājus pasteigties un grāmatas iesniegt laicīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!