Foto: LETA
Jautāti par jaunieceltā operas vadītāja Zigmara Liepiņa spēju vadīt operu, aptaujātie kultūras vides pazinēji norāda, ka viņa galvenais trumpis ir organizatorisku jautājumu kārtošanas pieredze.

"Pozitīvākais šajā ziņā ir tas, ka viņš ir labs menedžeris. Savukārt svarīgākais ir, lai viņš turpina to, ko veiksmīgi aizsāka Andrejs Žagars, iezīmējot Latvijas Nacionālo operu Eiropas kultūras kartē. Es neapšaubu viņa zināšanas un spējas - Zigmāra liepiņa muzikālā gaume un menedžera talants viņam ļauj to paveikt," norāda bijusī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

Vienlaikus viņa norāda, ka šis amats komponistam noteikti liks pabīdīt malā pašam savas mākslinieciskās ambīcijas, jo tās nav apvienojamas ar darba pienākumiem.

Arī Zigmāra Liepiņa kolēģis Raimonds Pauls uzsver jaunā LNO vadītāja organizatora spējas. "Viņam ir savs grābiens. Ar organizatoriskajām lietām viņš labi tiek galā, arī mūziķis viņš ir labs. Lai tik pamēģina, kāpēc ne?" norāda maestro.

Jau ziņots, ka par jauno Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētāju pirmdien, 4. novembrī, Kultūras ministrija apstiprināja komponistu Zigmaru Liepiņu

Jaunais operas vadītājs jau paudis, ka viena no viņa iecerēm ir palielināt LNO galvenā diriģenta lomu. Tāpat viņš plāno bagātināt operas repertuāru ar nacionāliem oriģināldarbiem, kas piesaistītu plašāku auditoriju. "Lai ne tikai elitārajai daļai būtu pieejams repertuārs, bet operas milzīgajā klāstā jāatrodas arī repertuāram cilvēkiem, kas varbūt ne vienmēr līdz galam sapratīs operas smalkākās nianses supermodernā operas iestudējumā."

Kultūras ministre Dace Melbārde Liepiņu raksturoja kā spožu kultūras nozares profesionāli, kurš no visiem kandidātiem vislabāk atbildis LNO valdes priekšsēdētāja amatam. Jaunajai operas valdei Melbārde vēlēja tiekties uz izcilību un strādāt kā saliedētai komandai.

Liepiņš 2011.gadā divas reizes ziedojis partijai "Visu Latvijai", kopumā ziedojot 10,5 tūkstošus latu.

Jau ziņots, ka augusta beigās toreizējā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende iecēla jaunu operas valdi, kurā darbojas līdzšinējā vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un līdzšinējā Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova. Valdē tika iecelts arī LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, bet viņš no amata atteicās. Ārpus valdes tika atstāts līdzšinējais operas direktors Andrejs Žagars, kuru vēlāk Jaunzeme-Grende no amata atlaida, pamatojot ar uzticības zaudēšanu.

Vēlāk premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") izteica neuzticību Jaunzemei-Grendei, aicinot NA virzīt jaunu kultūras ministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!